Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

DVD

NIRVANA

AT READING FESTIVAL


A kép nagyításához kattintson a képre.

Ár: 4 590 Ft
3 590 Ft (13.0 €)

Értesítést kérek, ha a termék akciós

Számcímek:
1. Drain You
2. Aneurysm
3. School
4. Sliver
5. In Bloom
6. Come As You Are
7. Lithium
8. About A Girl
9. Tourette's
10. Polly
11. Lounge Act
12. Smells Like Teen Spirit
13. On A Plain
14. Negative Creep
15. Been A Son
16. All Apologies
17. Blew
18. Dumb
19. Stay Away
20. Spank Thru
21. Love Buzz
22. The Money Will Roll Right In
23. D-7
24. Territorial Pissing

(92 mins)

Az 1991 szeptemberében megjelent korszakalkotó Nevermind album turnéja 1992 közepére már kezdte felőrölni a Nirvanát: Kurt Cobain drogproblémáival küszködött, a sajtó pedig egyértelműen szétszedte a zenekart. A Nirvana 1992. augusztus 30-án, egy drogelvonóval tarkított, közel kéthónapos kihagyás után lépett újra színpadra az egyik legrangosabb brit fesztiválon, Readingben. A több szempontból is elhíresült koncertről 2005 óta elérhető a neten egy egész profi minőségű timecode-os videó, ezt adta most ki DVD-n egy obskúrus német cég. Sajnos az első öt perc nem szerepel a lemezen: nemcsak az újságíróknak és kétkedőknek fricskát mutató, tolókocsiban érkező frontember legendás bevonulása és színlelt ájulása hiányzik, de a lehengerlő nyitódal, a Breed is. Emellett szinte eltörpül az a bosszúság, hogy a kép alján egész végig(!) egy vékony fekete csíkot kell látnunk – az eredeti timecode-sáv helyén – az elhangzó számok címével.

Más kérdés, hogy a Nirvana readingi show-ja – amely egyben a zenekar utolsó nagy-britanniai fellépése is volt – a seattle-i trió történetének egyik legemlékezetesebb koncertje. A remekül összeállított programban az addig megjelent két nagylemez gyakorlatilag összes slágere és fontos száma felcsendül hiány nélkül (a Smell Like Teen Spirit például egy zenei viccel, a Boston együttes More Than A Feeling című szoft-rock klasszikusának igencsak hasonló témájával indul), de előkerül az 1989-es Blew EP-ről való Been A Son, az 1990-es Sliver kislemezdal, a Smell Like Teen Spirit maxi bónuszdalaként publikált Aneurysm (melyek néhány hónappal később az Incesticide ritkasággyűjteményre is felkerülnek), sőt három olyan dal is elhangzik, mely csak a bő egy évvel később megjelenő In Utero albumon kap majd helyett (Tourette's, Dumb, All Apologies – ez utóbbit Kurt 12 napos kislányának és feleségének ajánlja, egy „Courtney, we love you!” közönségénekeltetés kíséretében). A Nirvana lehengerlő erejének és átütő hatásának egyértelmű bizonyítéka a readingi koncert: a kőkemény riffek és mániákus elszállások, a könnyedebb dalok, a ritkaságok (köztük a legelső Nirvana-dalnak számító Spank Thru) és a műsor végére hagyott feldolgozások (a legelső Nirvana-kislemeznek választott Love Buzz című Shocking Blue-dal, a Deep Purple-féle Smoke On The Water intrójával bevezetett The Money Will Roll Right In a Fang együttestől, a D-7 a Wiperstől), illetve az elborult befejezés (a színpadpusztítás és a Jimi Hendrix-módra megkínzott amerikai himnusz) mind-mind igazolják a trió jelentőségét, Kurt Cobain pedig kaotikus, néhol hamis szólóival és flegma hozzáállásával is zseniális.

Kiadó: Masterplan

Megjelent: 2007

Stílus: Grunge

Alakult: 1987, Aberdeen, Washington, USA

Tagok:
* Kurt Cobain – vocals, guitar (1987–1994)
* Krist Novoselic – bass guitar (1987–1994)
* Dave Grohl – drums, backing vocals (1990–1994)


Termék ajánlása

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás