Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

Itt a néhai Chi Cheng basszusgitárossal rögzített, eddig kiadatlan DEFTONES dal, a 'Smile'!


2014-04-14

A Deftones közzétette "félretett" 'Eros' albumának egyik dalát, ami az autóbalesetben elhunyt Chi Cheng basszusgitárossal készült.

A Deftones frontembere, Chino Moreno nemrég elárulta, hogy jelenleg "minden eddiginél valószínűbb", hogy végre megjelenik a banda 2008-ban félretett 'Eros' című albuma.

A Deftones tagjai 2007 októberében vonultak be "házi" stúdiójukba, ahol felállítottak egy saját bárpultot is, így mindennapjaikat ott töltötték, ittak, kártyáztak, szórakoztak, közben pedig lázasan készültek az új album felvételei. A tagok ezt a produkciós időszakot "terápiának" nevezték, melynek során pozitív környezetben hozhatták helyre életük kisűrűsödő problémáit (válások és gyerektartási ügyek, polgári perek, pénzügyi gondok, stb.). A zenekar október végére el is készült egy fél-albumnyi anyaggal - a maradékot még azév decemberéig felvették; a végleges rögzítési tervek 2008 első felére mutattak.

Az 'Eros' cím 2008 januárjában született, egy viccnek induló beszélgetésből: Abe Cunningham dobos a banda egyik németországi turnéján sütötte el a poént: "Tudjátok, van az a német pornó. Mindig azt mondják benne (erős akcentussal), hogy 'Eros'". Így tehát ezzel a munkacímmel kezdődtek meg az album felvételei 2008. április 14-én, Terry Date producerrel és Scott Olson hangtechnikussal. A banda még egy speciális blogot is létrehozott, hogy rendszeresen informálhassák a rajongókat a folyamat haladásáról.
2008 szeptemberében már az album egyik új dala, a 'Melanie' is rendszeres része volt az élő fellépéseknek. (A hírek szerint, lemez tracklistáját alkotó összes dalt sztriptíz-táncosnőkről nevezték el, mint pl. 'Dallas', 'Destiny', 'Trempest'.) Ezidőtájt kezdte meg Terry Date a lemez anyagának végleges keverését, saját Seattle-i stúdiójában. Ez azonban nem teljes mértékben nem tudott megvalósulni...

Chi Cheng basszusgitáros 2008. november 3-án hazafelé tartott bátyja temetéséről, amikor is a kaliforniai Santa Clarában súlyos autóbalesetet szenvedett. Chino Moreno énekes éppen ezzel egyidőben lépett ki a stúdióból, ahol az 'Eros' ének-témáit rögzítette. Cheng-et újra kellett éleszteni, majd a sürgősségi klinikára szállították, ahol az orvosok hivatalosan is bejelentették a kóma beálltát. Az album munkálatait elhalasztották, a bandtagok figyelme innentől kezdve Cheng állapotára irányult.

A Deftones ekkor a Quicksand basszusgitárosát, Sergio Vegát kölcsönözte, hogy fel tudjanak lépni a maradék fesztivál-dátumon, valamint a Cheng kórházi számláinak kifizetése érdekében megrendezett jótékonysági koncerteken. A csapat 2009 júliusában jelentette be, hogy az 'Eros' anyagát "félreteszik", mivel Vegával egy teljesen új anyagon dolgoznak. Mindezt saját maguk "kreatív döntésnek" nevezték, és elmondták, hogy ennek a halasztásnak semmi köze a basszusgitáros állapotához. A banda tehát - ahelyett, hogy befejezték volna a "sötét albumként" definiált 'Eros'-t - egy pozitívabb szemléletű anyagot írt és rögzített annak érdekében, hogy feldolgozzák és megemésszék a Chenggel történt szörnyűségeket. Ebből született meg a 2010 májusában megjelent 'Diamond Eyes'.

Cheng - aki közösen alapította a Deftones-t 1988-ban Chino Moreno énekessel, Stephen Carpenter gitárossal és Abe Cunningham dobossal - 2013. április 13-án hunyt el, 42 éves korában. Kezeléseinek költségét nem fedezte az egészségügyi biztosítása, így nem sokkal a baleset után a család és a zenésztársak gyűjtéseket kezdtek szervezni neki. Habár többször is kiengedték a kórházból, teljes mértékben felépülni azonban nem tudott, mivel különböző fertőzéseket kapott a sérüléseiből következő elgyengülése miatt. (Erről bővebben ITT írtunk.)

Moreno-t az Artisan News faggatta tavaly májusban, a Los Angeles-ben megrendezett Revolver Golden Gods díjátadó "fekete szőnyegén" arról, hogy van-e rá esély, hogy valaha is megjelenik az 'Eros': 
"Mindenképpen. Jelenleg minden eddiginél valószínűbb, hogy kiadjuk az albumot. Nemrégiben tértem vissza ehhez az anyaghoz; meghallgattam nagy részét... hát... egyelőre nem tudjuk még, mikor fogjuk megjelentetni, de mostanában sokkal többet gondolkozunk rajta, mint korábban; ahogy az évek teltek, egyre nagyobb jelentőségű lett számunkra ez a lemez..."

Immáron nyilvános az 'Eros' 'Smile' című dala, melyről Moreno elmondta, "Ez egy rendkívül speciális dal számunkra; ez az utolsó nóta, amiben Chi játszik. A lemez is napvilágot lát valamikor, de még mindig nem tudjuk, mikor..."


Itt a néhai Chi Cheng basszusgitárossal rögzített, eddig kiadatlan DEFTONES dal, a 'Smile'!
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás