Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

KORPIKLAANI - videoklip-premier a 'Noita' albumról


2015-04-26

A finn folk metal-szupersztárok nemrég újabb szerződést kötöttek a Nuclear Blast kiadóval. Soron következő stúdiólemezük májusban jelenik meg, 'Noita' címmel.

A 'Noita' anyagát a Petrax Stúdió falai között rögzítették Aksu Hanttu producer / mixer társaságában.

Jarkko Aaltonen basszusgitáros a következőket közölte az album címével kapcsolatban: "A 'Noita' elnevezés tradícionális finn nyelven teljesen mást jelent, mint amire az emberek manapság asszociálnak. A Noita egy olyan személy, aki széleskörű tudással és értelemmel rendelkezik a természet tekintetében; emellett paranormális és természetfeletti képességei is vannak. Ezeket az embereket sok helyen emlegetik Tietäjä-ként, de ez pontosan ugyanazt takarja, mint a Noita. Az amerikai őslakos gyógyítók vagy a különböző sámánok egyébként szintén nevezhetők így. A Noita egy olyan segítő, akihez bátran fordulhatsz bármilyen problémával. Az eredeti, finn Noiták épp olyan gyógyító képességgel rendelkeznek, mint az ő észak-amerikai megfelelőik. Ők a társadalom egyik legmegbecsültebb emberei. Később a keresztények változtatták meg ennek a szónak a jelentését egy olyan negatív kifejezésre, ami egyház-ellenességet takar. Még Finnországban is boszorkányüldözéssé (=noitavaino) fajult a dolog... Ennek köszönhetően még a mai napig is, ha beírjuk a Google-fordítóba a szót, a 'Boszorkány' kifejezést fogja kiadni; pedig ez kissé téves megfogalmazás, mivel a boszorkányokat egyfajt ördögi lényekként tartják számon. Szóval csak hogy tisztázzuk: a Noita gyógyítót vagy sámánt jelent".

A 'Noita' lesz az első Korpiklaani album, melyen az új harmónikás, Sami Perttula zenél. Ő így nyilatkozott: "A korábbi Korpiklaani albumokon elsősorban tangóharmónikát használtak, én viszont a tradícionális hangszert kezelem, ami egyébként sokkal elterjedtebb is Finnországban. A hangszerelés tekintetében sokkal tónusosabb harmóniák és folkosabb kísérő-betétek hallhatók, mint a banda korábbi lemezein; márpedig ezáltal még emelkedettebb lesz a zene hangulata".

Toumas Rounakari hegedűs: "Ezen az albumon jóval több hegedű-szóló hallható, mint korábban bármikor. Az én hangszerem tehát most sokkal inkább központba kerül; de eredetileg is ez lett volna a Korpiklaani szándéka".

Jonne Järvelä énekes így vonja le a következtetést: "Végre sikerült megtalálnunk a tökéletes hangsúlyt a folk és a metal zene között - ez az, amiről mindig is álmodtunk. Mindezt pedig elsősorban Sami hangszerelésének és Tuomas őrületes hegedű-szólóinak köszönhetjük".

A 'Noita' Európában május 1-én jelenik meg (Nagy-Britannia kivételével - ott május 4-én), a Nuclear Blast jóvoltából, az alább látható, Jan Yrlund által tervezett lemezborítóval és tracklistával:

01. Viinamäen Mies
02. Pilli On Pajusta Tehty
03. Lempo
04. Sahti
05. Luontoni
06. Minä Näin Vedessä Neidon
07. Jouni Jouni
08. Kylästä Keväinen Kehto
09. Ämmänhauta
10. Sen Verran Minäkin Noita
11. Antaja (bónusz track)

Az album első hivatalos videoklipje a 'Pilli On Pajusta Tehty' című számhoz készült. Íme a premier:

A néhány napja bemutatott 'Lempo' című szám dalszöveges videója:

A csapat március elején tette közzé új albumának első trailerét; a második epizód pedig április 8-án jelent meg (ebben a lemez címét magyarázzák a tagok). Így készült a 'Noita':

A Korpiklaani márciusban indult turnéra a Paganfest keretében; ősszel pedig egy nagyszabású európai turné várható. A kettő között kerül megrendezésre a Korpiklaani és az Ensiferum közös európai turnéja, melynek így néz ki a plakátja:

A Korpiklaani legutóbbi nagylemeze 2012 augusztusában jelent meg, 'Manala' címmel.


KORPIKLAANI - videoklip-premier a 'Noita' albumról
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás