Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

A Deep Purple, a Cheap Trick, a Chicago, az N.W.A. és Steve Miller nyerte a Rock And Roll Hall Of Fame 2016-os jelöltjeinek versenyét


2015-12-17

Az amerikai Rock and Roll Dicsőség Csarnokba ezúttal is azok az előadók kerülhettek be, akik legalább huszonöt évvel ezelőtt adták ki legelső lemezüket...

December 17-én, csütörtökön felfedték a 2016-os kiválasztottak listáját: a jövő áprilisban, a brooklyni Barclays Center-ben megrendezésre kerülő ceremónián a Deep Purple, a Cheap Trick, a Chicago, Steve Miller, vagy az N.W.A. nevezetű hip-hop formáció lesz az az előadó, akit beemelnek a legendák közé (a Nine Inch Nails és a YES például kiesett). Az ünnepséget élőben fogja közvetíteni az HBO.

A 2016-os beiktatás ezúttal is szavazás alapján dőlt el - a válogatás több mint 800 nemzetközi előadó, művész, zenetörténész és zeneipari dolgozó részvételével került lebonyolításra. A jelöltek kiválasztásában azonban maguk a rajongók is besegíthettek: a www.rockhall.com, a www.rollingstone.com, és a www.usatoday.com oldalakon a világ minden tájáról lehetett voksolni a megnevezett előadókra.

A Cleveland.com-on október 13-án megjelent egy riport, mi szerint egy héttel azután, hogy bejelentették a jövő évi Hall Of Fame jelöltjeit, több mint 145 millió zenerajongó adta le szavazatát a fentebb említett honlapokon. Összehasonlításképpen: tavaly a teljes két-hónapos (október és december között) keretben alig számoltak 60 millió szavazatot... (ekkor Stevie Ray Vaughan nyert 18 millió kattintással). A voks-rekord egyértelműen annak köszönhető, hogy idén hat régóta emlegetett előadó; a Chicago, a Yes, a Deep Purple, a Cheap Trick, Steve Miller és a The Cars is fent volt a listán.

A decemberi végeredmény szerint a Chicago a rajongói szavazatok 23%-át nyerte el (összesen több mint 160 millióan szavaztak). Őket követte a Deep Purple, Steve Miller, a Cheap Trick és az N.W.A.

 

Wait is over. Here are the 2016 Rock and Roll Hall of Fame Nominees: The Cars, #Chic, Chicago, Cheap Trick, Deep Purple,...

Posted by Rock and Roll Hall of Fame + Museum on 2015. október 7.

Annak ellenére, hogy csak a 25 évvel ezelőtt, vagy annál korábban debütált együttesek kaphatnak jelölést, a létesítmény sosem ismerte még el az olyan rock- / metal-legendákat, mint az Iron Maiden vagy a Judas Priest (csak viszonyításképpen: a Guns N' Roses-t már a nevezhetőség első évében beiktatták).

"Az Iron Maiden bárhol a világ, csak saját képest 50,000 embert összehozni egy koncert alkalmával, és még azt mondják nekem, hogy ők nem tartoznak a Hall Of Fame-ben?!" - fakadt ki a tavalyi évben az Exodus énekese, Steve "Zetro" Souza. "Persze ebben a műfajban mi nem várunk elismerést senkitől, de elég nagy csalódás, hogy őket még sosem szavazták be. Kérdezem én: hogyan lehet fenntartani egy olyan Hall Of Fame-et, ahol a KISS-nek, a Rush-nak és Alice Cooper-nek [a 25 éven felül] plusz 20 évébe telik, mire felkerül a listára? A Green Day és a Guns N' Roses viszont már első körben beszavazásra kerülnek... a Deep Purple pedig soha nem is jutott be...!".

A Deep Purple immáron két évtizede jogosult lenne a beiktatásra; 2012-ben fel is merült az ötlet, de a Rock Hall vezetősége olyan előadók ellenében leszavazta a rocklegendákat, mint Randy Newman pop-dalszerző és Donna Summer R&B-énekesnő.

A Metallica gitárosa, Kirk Hammett, akit bandatársaival együtt (szintén 2012-ben) besoroltak a hivatalos Rock And Roll Hall Of Fame-be, korábban az Artisan News-nak fejezte ki csalódottságát azzal kapcsolatban, mennyi hatalmas rockbandát hagytak eddig ki a Hall-ból: "Lobbiztam a Deep Purple mellett nagyon-nagyon sok ideig. Richie Blackmore-nak és a Purple-nek nagyszerű nótái vannak. Ha a Black Sabbath benne lehet a Rock And Roll Hall Of Fame-ben, akkor a Deep Purple is egyértelműen oda tartozik. Nagyszerű zenészekről van szó, akik óriási hatással voltak az egész heavy metal közösségre. Kétséget kizáróan ott lenne a helyük a Hall-ban!".

Maga a Deep Purple énekese, Ian Gillan azonban némilag derűlátóbb ebben a témában. A legendás rocker a chilei Radio Futuro-nak adott nemrégiben interjút: "Lehet, hogy rosszul gondolom, de ki a francnak van szüksége egy ilyen létesítményre, egy ilyen amerikai Hall Of Fame-találmányra?! Angliában, Németországban, Ausztráliában, Oroszországban nincs ilyesmi, csak Amerikában. Ráadásul nincs is semmi köze a rock 'n' rollhoz... Olyan vénemberek működtetik az egészet, akik azt hiszik, hogy a The Monkees zenekar Amerika válasza a The Beatles-re... Szerintem fogalmuk sincs arról, mi az a Deep Purple [haha]... Egy-slágeres bandaként tartanak számon minket... tehát szerintem nincs is miről beszélnünk, mert nem tudom, melyik dalt azonosítják 'one-hit wonder'-ként - vajon a 'Hush'-t vagy a 'Black Night'-ot vagy a 'Strange Kind Of Woman'-t, a 'Smoke On The Water'-t, a 'Child In Time'-ot, a 'Knocking At Your Back Door'-t, netán a 'Highway Star'-t... el nem tudom képzelni. És szerintem ezt a gondolkodás-módot az amerikai rajongókon kívül senki más nem érti".


A Deep Purple, a Cheap Trick, a Chicago, az N.W.A. és Steve Miller nyerte a Rock And Roll Hall Of Fame 2016-os jelöltjeinek versenyét
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás