Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

Egy brit fizikus professzor is beszállt a "Lemmium-kampányba"


2016-01-06

Mint arról beszámoltunk, tudósok a napokban fedezték fel négy új nehézfémet, melyek bekerülnek a periódusos rendszerbe. Ezeknek egyelőre nincs neve, de a Motörhead rajongói Lemmy után neveznék el az egyiket.

Egy yorki Motörhead-fan, Jon Wright elindított egy petíciót, melynek célja, hogy az egyik újonnan felfedezett nehézfémet Lemmy Kilmister után Lemmium-nak nevezze el az IUPAC (Nemzetközi Elméleti és Alkalmazott Kémiai Szövetség).

Persze ennek a szervezetnek vannak szabályai is arra vonatkozóan, mi után lehet elnevezni egy-egy elemet. Kikötés tehát, hogy valamilyen "mítológiai koncepció, egy ásvány, egy földrajzi hely vagy egy ország, egy közismert birtok vagy egy tudós" neve legyen az, ami jelen esetben az adott fém nevét ihleti. Wright szerint Lemmy-re illik a kritériumok egyike, mivel korábban már elneveztek róla egy "asztrológiai testet" (csillagot).

Több rajongó egyébként tiltakozását fejezte ki a "Lemmium" ellen, mivel elmondásuk szerint Lemmy 2010-ben kijelentette, hogy a Motörhead sosem volt heavy metal zenekar (így a "nehézfém" kifejezés nem állja meg a helyét) - mindig is rock 'n' roll-t játszottak.

A petíció ennek ellenére bőven meghaladta célját; ugyanis a szükséges 15,000 aláírás meglehetősen rövid idő alatt összegyűlt: jelenleg több mint 65,000-et számlál az index. Sőtmitöbb, a támogatók közt van Ken Durose, a Liverpooli Egyetem fizikus professzora, aki a következőket nyilatkozta a Liverpool Echo-nak: "Amikor ma reggel munkába indulva felvettem a Motörhead-pólómat, még nem is tudtam, hogy létezik egy ilyen kampány. De az ötlet, hogy Lemmy-ről nevezzünk el egy új nehézfémet, szerintem félelmetesen jó kezdeményezés, mivel alapvetően ő találta fel a heavy metalt; még akkor is, ha ő ezt rock 'n' rollnak nevezte. A Liverpooli Egyetem Fizika Tanszékén egyébként mindenkinek nagyon tetszik ez az ötlet. A probléma csak az, hogy ezeket az elemeket csak mítológiai koncepciókról, közismert birtokról, ásványról, földrajzi helyről vagy tudósról lehet elnevezni; Lemmy pedig sajnos egyik sem volt ezek közül. Viszont ha kibővítjük a kritériumokat rock 'n' roll-legendákkal, kétségkívül ő lenne most a győztes".


Egy brit fizikus professzor is beszállt a
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás