Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

Hallgasd meg Ihsahn új, 'Celestial Violence' című dalát!


2016-04-04

A legendás Emperor zenekar frontembere, Ihsahn (eredeti nevén: Vegard Sverre Tveitan) napokon belül kiadja a 2013-as 'Das Seelenbrechen' album folytatását.

A Candlelight Records néhány hete bejelentette, hogy Ihsahn új albuma, az 'Arktis' (az eredetileg kitűzött márciusi dátum helyett) április 8-án, pénteken jelenik meg, sztenderd CD-n, deluxe CD-n (exkluzív tartalommal) és bakeliten. Az album első single-dala, a 'Mass Darkness' már elérhető az iTunes-on és az Amazon-on, valamint a Spotify-on. A dal Michael Dickinson (Orange Goblin, Gallows) által készített lyric-videója lentebb megtekinthető.
 
Az 'Arktis' Ihsahn saját, Notodden-beli stúdiójában készült. A dalok keverését a híres Jens Bogren (Opeth, Katatonia) végezte. Az album - ami összesen tíz dalt tartalmaz - a zenész "eddigi legkiforrottabb, legelmélyültebb szólómunkája". A lemezen olyan vendégek jutottak szerephez, mint Einar Solberg (Leprous), Matt Heafy (Trivium), Jorgen Munkeby (Shining), Tobias Ornes Andersen (Shining, ex-Leprous) és a neves norvég szerző, Hans Herbjornsrud. A grafikai elemeket ezúttal is a spanyol díj-nyertes illusztrátor, Ritxi Ostariz valósította meg.
 
A modern metalzenében kevés olyan sokoldalú művész létezik, mint Ihsahn. Annak idején ő volt a skandináv black metal műfaj egyik megalapozója (a legendássá vált Emperor frontembereként), később pedig a progresszív és az art-rock stílus norvég képviselője lett. Az elmúlt egy évtizedben széleskörű hírnevet szerzett magának, mint egyéni sajátosságokkal bíró szóló-artista - az 'Arktis' album pedig épp ezt hivatott igazolni, egy újabb, ismeretlen felé tett lépés révén.

Ezen album esetében arra összpontosítottam, hogy minél több tradícionális dal-struktúrát építsek fel, ezáltal külön, erős egyéniséget biztosítsak minden egyes szerzeményemnek - legyen az egy vissza-visszatérő melódia, egy refrén, egy hang-dizájn, vagy épp egy régi jó gitár-riff. Ugyanezt a gyakorlatot alkalmaztam a produkciós munka közben is: az organikus rock-hangzást modern kifejezés-módokkal vegítettem” - magyarázza Ihsahn.
 
A 'Mass Darkness' videójában megvalósított vizualizáció alapjait egy 1800-as évek végi norvég felfedező / Nobel-békedíjas udvari költő, Fridtjof Nansen személye ihlette. A klipben Nansen hírhedt három-éves  expedíciója került dokumentálásra. Ennek során a felfedező először hajóval, majd gyalogszerrel vágott neki az Észak-sarknak.
A kisfilm fagyos atmoszférája, ismeretlenbe vezető kalandozása tökéletesen passzol a teljes lemez általános dalszövegi koncepciójához. Kétséget, reménytelenséget és frusztráltságot sugall, de ugyanakkor szabad akaratot és konformitás-ellenességet hirdet" - közölte Ihsahn.
 
Az ex-Emperor frontember az 'Arktis' albummal ezúttal is az extrém metal és a progresszív rock határait feszegeti. Meglévő, széleskörű rajongótábora mellett ezúttal várhatóan új ajtók nyílnak más csoportok előtt is.
Tehetséges barátaim hozzájárulása, valamint Jens Bogren kiváló hangtechnikusi munkája révén úgy érzem, a végeredmény egy meglehetősen változatos, de ugyanakkor kohezív album lett. Valójában sosem éreztem még magam ilyen jól egyetlen album írása és rögzítése közben sem - remélem, ez áthallatszik majd a dalokban is”.

Íme az 'Arktis' borítója és dallistája:

01. Disassembled
02. Mass Darkness
03. My Heart Is Of The North
04. South Winds
05. In The Vaul
06. Until I Too Dissolve
07. Pressure
08. Frail
09. Crooked Red Line
10. Celestial Violence

Márciusban megjelent egy újabb dal a lemezről. Íme a 'Pressure' premierje:

A legfrissebb nyilvános dal a 'Celestial Violence':

Ihsahn előző, 2013 októberében megjelent 'Das Seelenbrechen' albumát egy sajtó-közleményben így jellemezték: "Egy kalandos felvétel, ami zenei kontrasztként szolgál az Emperor frontemberének progresszív hatásai és szaxofonnal tarkított hangszelése között. Ihsahn ezúttal ezotérikusabb irányt váltott, és teljes mértékig magáévá tette az avant-gárd műfajt. A keserédes elektronikától kezdve, a sötéten és rombolóan extrém metal zenén át, egészen a vad improvizációig, minden eddig felfedezetlen muzikális terület megtalálható a 'Das Seelenbrechen' albumon".

Ihsahn eredeti bandája, a legendás Emperor 2014-ben ünnepelte 'In The Nightside Eclipse' albumának 20. évfordulóját. Ennek alkalmából számos nyári fesztiválon is felléptek. A frontember azonban néhány hónapja elárulta: több koncert nincs tervben.


Hallgasd meg Ihsahn új, 'Celestial Violence' című dalát!
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás