Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG
DEBRECEN TERÜLETÉN A MEGRENDELT TERMÉKEK KISZÁLLÍTÁSA INGYENES!

Hírek

Nyáron megjelenik a WARDRUNA ötödik albuma, a 'Kvitravn' - itt az új videoklipes dal, a 'Grá'!


2020-03-09

Einar Selvik (azaz Kvitrafn) és ambient-folk projektje, a Wardruna június 5-én jelenteti meg az új albumot, a Sony Music / Music For Nations / Columbia Germany / By Norse Music kiadók révén.

A Wardruna egy meglehetősen intenzív időszakot tudhat maga mögött. Új albumuk, a 'Kvitravn' az elmúlt két évben született meg, miután véget ért a 'Runaljod' trilógia. Azóta sokat fejlődött a a Wardruna egyedi hangzása, de a zenekar jellegzetes hangszerelése a régi maradt. A Wardruna ezúttal is számtalan tradícionális, történelmi hangszert (Kravik-lant, Trossingen-lant, Taglhárfa, Soothárfa, Langeleik, Crwth, kecskeduda, Lur, Bronze-lur, furulya, Morahárfa) vitt dalaiba; emellett pedig számos vendég-népénekessel bővítette sorait, melynek vezetését Kirsten Bråten Berg-re, Norvégia egyik legjelentősebb zenei vezetőjére bízták.

A 'Kvitravn' 11 száma elsősorban az északi spiritualizmus, boszorkányság, az állatok lelke, a természet, az animizmus és bizonyos mítológiák bölcsességeivel és ezek dalokkal való kapcsolatával foglalkozik.

A mester, Einar Selvik - akinek művésznevéről elnevezték a 'Kvitravn'-t - így kommentálta az albumot: "Elmesélni és lemásolni a múltat, nem egy komoly feladat, de megérteni és befogadni a modern érába az ősi gondolatokat, metódusokat, eszméket, már annál inkább nagyobb kihívás. Nekünk pedig ez az elsődleges célunk. Annak ellenére, hogy ez az album saját művészi totem-nevemet viseli, ebben a kontextusban nem sok köze van jómagamhoz. Annál inkább az északi és egyéb kultúrák szent állatai és az ő legendáinak szimbolizmusára utal. Ezek a nagyra méltatott, szellemszerű lények - legyen szó egy hollóról, egy kígyóról, egy medvéről, egy jávorszarvasról, egy rénszarvasról, egy elefántról vagy egy oroszlányról - az animizmus hagyományai szerint profetikus, isteni hírvivők, őrzők, akik a megújulást, a megtisztulást és a világok közötti hidat reprezentálják".

A Wardruna ötödik, 'Kvitravn' című albuma 2020. június 5-én jelenik meg, a Sony Music / Music For Nations / Columbia Germany / By Norse Music kiadók révén; méghozzá normál és digipak CD-n, különféle színű, limitált LP-n és digitális változatban. Az albumot itt lehet előrendelni.

"Aki szeretne mélyebben elmerülni a dalainkban, azok az új album szövegkönyvében megtalálhatják az összes dalszöveget eredeti nyelven és angol fordításban" - közölte Einar. "Már a tracklista révén is kialakulhat egy kép a hallgatóban annak kapcsán, mit is tartalmaz ez az album. A szavak, a költészet és az absztrakt gondolkodás ereje, valamint ezek sajátos kifejlesztése, a múlt társadalmaiban fontos rangot jelentettek az egyén számára. Ezt a jellegzetességet nem lenne szabad elfelednünk. Ennek megfelelően a mi dalszövegeink is alapvető pillérei a zenénknek".

Alább olvasható az album dallistája, eredeti és angol nyelven:

01. Synkverv (Turn-sight)
02. Kvitravn (White Raven)
03. Skugge (Shadow)
04. Grá (Grey)
05. Fylgjutal (Speech of the Fetch)
06. Munin (Memory)
07. Kvit hjort (White Stag)
08. Viseveiding (Song-hunting)
09. Ni (Nine)
10. Vindavlarljod (Song of the wind-bred)
11. Andvevarljod (Song of the Spirit-weavers)

A lemez első ízelítője, a 'Grá' című szám hivatalos klipje lentebb megtekinthető. "A 'Grá' (jelentése: "szürke") egy farkasokhoz szóló dal" - nyilatkozta Einar Selvik. "Az az ősi kötelék és kapocs a dal központi témája, ami az ember és a farkas között annak idején létrejött. Arra a jelentős tényre hívja fel a figyelmet, hogy a természetnek mi is csak részei vagyunk, nem pedig felette állunk. Ezúttal is megadatott számunkra a lehetőség, hogy Finnországba utazzunk, és egy csodálatos, bátor farkassal, Tihuval és az ő gondozóival dolgozhassunk együtt. A videót egy jóbarátunk, Tuukka Koski és az ő fantasztikus stábja rendezte, Koski Syväri-ban".

A Wardruna 2020 szeptemberében és októberében Észak-Amerikában bonyolít le lemezbemutató turnét, aminek plakátja így néz ki:

A Wardruna mestere, a 37 éves Einar Selvik a főbanda mellett tagja az Ivar Bjørnson-nal (Enslaved) közös neo-folk Skuggsjá projektnek, valamint ő az egyik fele a Jotunspor nevezetű black metal duónak. Korábban zeneszerzőként és dobosként működött közre a Gorgoroth egyes dalaiban, és megfordult a Sahg zenekarban is. 2016-ban Zenei Export Díjra jelölték Selvik-et és partnerét, Trevor Morris-t; méghozzá az HBO 'Vikings' című sorozatában nyújtott teljesítményéért; lévén a Wardruna biztosította a 2013-ban indult, világhírű széria betétzenéjét.


Nyáron megjelenik a WARDRUNA ötödik albuma, a 'Kvitravn' - itt az új videoklipes dal, a 'Grá'!
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás