Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

51 éves korában elhunyt Nick Menza, a MEGADETH egykori dobosa (videó)


2016-05-22

Habár egyelőre pontos részleteket nem tudni a halál okáról, Menza új bandája, az OHM koncertje közben halt meg szombat este, a kaliforniai Studio City-beli Baked Potato klubban.

Nick az OHM szettjének harmadik száma közben összeesett a színpadon. A helyszíni beszámolók szerint a zenész szívrohamot kapott, és még a mentősök kiérkezése előtt meghalt. 25 percen keresztül próbálták újraéleszteni, de ez sajnos nem sikerült...

Az alábbi gyenge minőségű rajongói videón a dobos rosszullétét követő színpadi zűrzavar látható:

Nick egyik barátja, Allen E. Hall erősítette meg a szomorú hírt a Facebook-on: "Tegnap egy csodálatos tehetséget, egy fantasztikus embert vesztettünk el. Nick Menza volt a világ legkedvesebb és legőszintébb embere. Barátaiért feláldozott mindent. Rajongott a művészetért - nem csak a metalzenéért; érdeklődési köre ennél jóval tágabb volt... Festett, szobrászkodott, fát faragott; digitális művész, zenész, ezermester volt. Hihetetlenül kreatív tehetséggel és hatalmas képzelőerővel rendelkezett. Minden projektjét óriási sikerek övezték...".

A dobos biográfusa, a 'MenzaLife' című könyv szerzője, J. Marshall Craig elmondta: "Szeretnénk, ha mindenki részvétét fejezné ki Nick családjának; különösképpen két fiának (Nicholas és Dante), valamint ex-feleségének, Teri-nek. Ők kértek fel arra engem, hogy legyek a szóvivőjük ebben a nehéz időben; így tehát én fogok kiadni minden hivatalos sajtó-közleményt. Nick édesanyja, Rose és édesapja, Don is szívesen fogadja a részvétnyilvánításokat - de csak a magánszférájuk tiszteletben tartása mellett. Hamarosan bejelentjük a nyilvános megemlékezéssel kapcsolatos részleteket".

A legendás jazz-szexofonista Don Menza fia, Nick Menza 1990-ben, a klasszikus 'Rust In Peace' album rögzítése során vált a Megadeth hivatalos tagjává; majd 10 éven keresztül az is maradt, hozzájárulván a csapat legsikeresebb érájának eredményeihez. A dobos a banda 'Cryptic Writings' albumának turnéja közben térd-fájdalmakra kezdett panaszkodni. Később az orvosok tumort fedeztek fel szervezetében, amiről még a műtét előtt kiderült, hogy jóindulatú, így vissza is térhetett volna zenélni, ám a Megadeth ezidő alatt megtalálta utódját, Shawn Drover személyében (aki 2014 novemberében jelentette be kiválását a bandából). Dave Mustaine frontember ekkor azt mondta: "Nick nem volt eléggé felkészülve".

2015-ben felmerültek a pletykák, hogy Menza esetleg visszatér a Megadeth-be, és mint kiderült, volt is erről szó, de Mustaine-ék "igazságtalan alkut" ajánlottak neki.

Mustaine a szomorú hírre így reagált a Twitteren: "Mondjátok, hogy ez nem igaz. Arra keltem fel hajnali 4-kor, hogy közölték: Nick Menza elhunyt május 21-én, miközben az OHM zenekarral játszott, a Baked Potato klubban... #nickmenzarip".

A frontember később egy teljes közleményt is kiadott. Ez így szól: "A fiam küldött egy üzenetet hajnalban, Nick Menza halálával kapcsolatban. A sokk, a lehangoltság és a bánat nem elég kifejező szavak a jelenlegi érzéseim leírására...
Nick eredetileg dob-technikusként csatlakozott bandánkhoz; de rövid időn belül olyan mértékű tehetséget és perszonalitást fedeztünk fel benne, hogy kétség sem fért hozzá: neki a színpadon a helye. Ezért 1989-ben felkértük őt a Megadeth dobosi posztjára. A banda akkoriban szerezte meg első platinalemezét, ami még inkább fokozta az izgalmakat. Meg akartuk hódítani a világot, és erre előttünk volt még életünk nagy része. Ahogy átléptünk az élet és a zeneipar buktatóin, úgy értünk el egyre nagyobb sikereket, első Nick-kel közös albumunkkal ('
Rust In Peace'), majd az azt követő 'Countdown To Extinction'-nel és 'Youthanasia'-val. Útjaink a '
Cryptic Writings' albumot követően váltak el. Pont mint a testvérek, sokszor nem értettünk egyet, de a kötelék mindvégig szoros volt.
Mint zenész, Nick-nek erőteljes jazz-érzéke volt - játéka kiszámíthatatlan és mindig szórakoztató volt. Lévén egy rendkívüli személyiség volt, mint bandatárs, és mint jóbarát, élvezet volt vele tölteni az időnket.
Számos alkalommal felmerült, hogy Nick visszatér hozzánk, de különféle okokból kifolyólag ez sosem jött már össze. Ennek ellenére mindvégig tartottuk a kapcsolatot - rendszeresen ellátogatott a koncertjeinkre; barátok maradtunk.
A Megadeth-család gondoskodik tagjairól; ezért hamarosan elindítunk egy kezdeményezést Nick gyermekeinek megsegítése érdekében. Ebben a közösségben mindannyian egyek vagyunk.
Vigyázzatok magatokra és szeretteitekre.
Legőszintébb részvétem Nick családjának
".

A Megadeth basszusgitárosa, David Ellefson közleménye: "Részvétem Nick Menza családjának és barátainak. Egy jólelkű úriembert vesztettünk el... Nick egy valódi művész volt, aki mindenkivel baráti viszonyban állt".

A Megadeth a new yorki Rock N’ Derby fesztiválon lépett fel a tragédiát követő napon (második alkalommal a Soilwork dobosával, Dirk Verbeuren-nel, aki a Lamb Of God aktuális turnéja miatt távollevő Chris Adler-t helyettesíti). Mustaine itt a Q103 rádiónak adott interjújában árulta el, hogy bandája egy emlék-koncert leszervezésén dolgozik - ennek bevételeivel kívánják Menza családját támogatni. A new yorki koncert alatt egyperces csenddel emlékeztek a néhai dobosra (ennek felvételét itt lehet megnézni). Mustaine a színpadon elmondta: "Általában azt mondom: 'Nick, remek voltál. Mi voltunk a Megadeth'. De most azt mondom, 'Nick, te tényleg remek ember voltál'" - majd miközben ujjával az ég felé mutatott, hozzátette: "Szeretlek, haver".

Marty Friedman, a Megadeth korábbi gitárosa a következőket osztotta meg a Facebook-on: "Mindannyian tudjuk, milyen nagyszerű és különleges dobos volt Nick Menza. Arról nem is beszélve, hogy személyében egy megbízható barátot, egy őszinte bandatársat és egy szerető apát ismerhettünk meg. Elmondhatatlanul szomorú vagyok - erre nem számítottam... Nyugodj békében testvérem".

Nick másik ex-bandatársa, Glen Drover gitáros így nyilatkozott: "El nem tudom mondani, milyen nagy mértékű sokk alatt vagyok azóta, hogy megtudtam, mi történt Nick-kel. Mint azt bizonyára mindannyian tudjátok, jómagam, Nick, Dave és Jimmy Macdonough voltunk azok, akik 2004-ben újjáélesztették a Megadeth-et, miután a banda eredeti felállása 2001-ben feloszlott. Annek ellenére, hogy rövid ideig élt ez a projekt (mivel később testvérem, Shawn vette át Nick helyét), igazán nagy élmény volt jobban megismerni őt, és együtt zenélni vele. Nick egy nagyon jó ember volt. Csendes volt, de amikor dobolt, szétzúzta az ablakokat és a saját felszerelését. Aki esetleg ezt nem tudná, szerintem Nick volt a világ leghangosabb dobosa!!!!! Még ma is belefájdul a fülem, ha visszaemlékszek, milyen erővel játszott...".

Menza épp egy évvel ezelőtt csatlakozott az OHM együttes felállásához, miután annak előző dobosa, David Eagle (egy szívroham és egy szívműtét után) elhunyt. Az OHM-nak tagja egy másik ex-Megadeth tag, Chris Poland gitáros is - ő a következőket nyilatkozta: "Nincsenek rá szavak, hogy kifejezzem, milyen nagyszerű fickó volt Nick - már úgy is, ha szimplán csak kreativitását és csodálatos tehetségét nézzünk. Totálisan le vagyok hangolva; szóhoz sem tudok jutni...".

Az OHM egyik utolsó hivatalos formában rögzített felvétele, az alább látható videó a 'System Of A Clown' című szám performanszáról készült (a dal a banda 2008-as 'Circus Of Sound' albumán szerepel). Menza és Poland mellett Robby "Pag" Pagliari basszusgitáros is tagja volt az együttesnek - ő a következőket közölte: "Döbbenet. Szimpla döbbenet. Egy nagylelkű, kedves ember; egy remek apa... Merem állítani, hogy Nick az utóbbi időben volt a legboldogabb. Ennek az az oka, hogy minden héten meglátogathatta a gyerekeit. Elmondhatatlanul sokkolt minket, ami történt...
Egy éven belül számtalan tehetséget vesztettünk el; és most Nick-et is... Egy remek ember, egy remek gitáros és egy nagyszerű fickó... Nyugodj békében
".

A napokban jelentették be, hogy a SceneFour művészeti csoport Menzával való kollaborációja eredményeképpen egy "ritmusok vásznon" produkciót mutat be június 16-án. A kiállítást 'Rhythm Hits The Wall' címmel látták el. A dobos vizuális művészeti alkotásaiba itt lehet betekintést nyerni: www.nickmenzaart.com

Íme az egyik utolsó Menzáról készült kép (TreeHouse Stúdió, 2016. április 9.):


51 éves korában elhunyt Nick Menza, a MEGADETH egykori dobosa (videó)
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás