Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [113. rész]


2016-07-10

"Now the bomb's exploding, in your face detonating"

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 113. rész

KREATOR - 'Escalation'

A Kreator zenekart Mille Petrozza gitáros-énekes, Rob Fioretti basszusgitáros és Ventor dobos alakították 1982-ben. Első demóikat még Tormentor néven adták ki, de 1984-ben nevet váltottak. A demók révén underground szinten hamar ismertté vált csapatot a német Noise kiadó szerződtette le. Az első Kreator album 1985-ben jelent meg 'Endless Pain' címmel. A lemezt 10 nap alatt vették fel, és nyers hangzású dalaival sok későbbi black és death metal együttesre nagy hatással volt. Ahogy a bemutatkozó lemez turnéja véget ért máris stúdióba vonultak Harris Jones producerrel, hogy felvegyék a második Kreator albumot. 1986-ban jelent meg a 'Pleasure to Kill', amit mind a mai napig a banda egyik legnagyobb klasszikusának tartanak.

1986 végén egy új gitárossal, Jörg Tritze-vel bővült a csapat. 1987 októberében - a 'Terrible Certainty' című albumuk megjelenésével egyidőben - a Kreator Angliában turnézott a Virus és a Celtic Frost társaságában, majd a D.R.I. előzenekaraként koncerteztek az Egyesült Államokban. A Kreator rajongótábora tovább nőtt.

A Noise kiadó ebben az időben kötött megállapodást a multi Epic-kel, ami nagy lehetőség volt a komoly áttörésre a Kreator számára, hogy az amerikai thrash metal zenekarok kereskedelmi sikereinek nyomába érjenek. Ennek érdekében a következő albumot Los Angelesben vették fel a neves thrash metal producer Randy Burns irányításával. Az 1989-ben megjelent 'Extreme Aggression' be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Újabb klasszikus Kreator album született, és nem mellesleg ez a korong lett az együttes történetének legtöbb példányban eladott lemeze. Az amerikai MTV is folyamatosan játszotta a 'Betrayer' dal klipjét.

A lemezbemutató turné végeztével - ahol már a Sodom-ból érkezett gitáros Frank Blackfire játszott velük - a Noise ismét stúdióba küldte az együttest; így született meg a 'Coma of Souls'. A '90-es években a többi thrash metal zenekarhoz hasonlóan a Kreator is a zenei kísérletekben látta a túlélés zálogát. Az 1992-es 'Renewal' a floridai death metal fellegvárának számító Morrisound stúdióban készült és a death metal mellett industrial hatások is kimutathatók rajta. A lemez fogadtatása mérsékelt volt és a turnék - köztük az első dél-amerikai fellépéseik - végeztével a Kreator hosszabb pihenőre vonult.

A csendet 1995-ben törték meg a "régi szép idők" halvány lenyomatának tetsző 'Cause for Conflict' albummal, melyet már új kiadó, a GUN Records gondozott. A felállás is megváltozott időközben. A két alapító tag Rob Fioretti és Ventor még a 'Cause for Conflict' elkészítése előtt távoztak. A lemezen Christian Giesler basszusgitározik és Joe Cangelosi dobol. Giesler a mai napig a Kreator tagja, de az ex-Whiplash dobos Cangelosi és a gitáros Blackfire az év végén távoztak. A dobok mögé visszatért Ventor, az új gitáros pedig Tommy Vetterli lett a svájci Coroner-ből.

A váltás a Kreator zenéjében is bekövetkezett. Az 'Outcast' (1997) és az 'Endorama' (1999) albumokkal a lehető legtávolabb kerültek az extrém metaltól. Egy belassított, ambient és gothic elemekkel, sampler és elektro effektekkel dúsított kísérleti zene hallható a két lemezen, melyeknek egyes dalaiban a jellegzetes, rikácsoló hangú frontember Mille a tiszta énekkel is megpróbálkozott.

A zenei kirándulásnak Vetterli távozása vetett véget és Mille úgy döntött a Kreator visszatér a thrash metalhoz. Az SPV kiadóval kötöttek lemezszerződést, és a 2001-ben megjelent 'Violent Revolution' valóban újra életre keltette a Kreatort. A korong a német lemezeladási lista 38. helyén nyitott megjelenésének hetében. Ezen az albumon játszott először a finn gitáros Sami Yli-Sirniö (Waltari), aki azóta is a zenekar tagja.

Előbb a Cannibal Corpse zenekarral koncerteztek, majd a régi dicsőséget megidézve a germán thrash metal három legnépszerűbb együttese, a Kreator, a Sodom és a Destruction az év végén közös Európa-turnéra indult. 2002-ben a Destruction társaságában Dél-Amerikába, majd az USA-ba is eljutottak. Szintén 2002-ben teltház előtt léptek fel a Sziget fesztiválon. Az előző évi sikeres koncerteknek a 'Live Kreation' CD-vel és DVD-vel állítottak emléket 2003-ban, majd folytatták tovább a koncertezést, hogy kielégítsék a zenekar iránt mutatkozó felfokozott érdeklődést.

A hosszúra nyúlt turnézásnak köszönhetően a következő nagylemez 2005 januárjában jelent meg 'Enemy of God' címmel. Folytatták a 'Violent Revolution' albummal kijelölt utat, így az új anyagot is lelkesen fogadta a rajongótábor és a szaksajtó. A lemez a 19. helyig jutott a német lemezeladási listán. Az Enemy of God turné keretében - amelynek egyik előzenekara a magyar Ektomorf volt - az év elején újra eljutottak Budapestre. Júniusban pedig, első metal zenekarként Marokkóban koncerteztek 20.000 ember előtt.

2006 őszén újra kiadták az 'Enemy of God' albumot egy bónusz DVD-vel, mely a zenekar 2005-ös Wacken fesztiválos fellépését, plusz a lemezhez kapcsolódó videoklipeket tartalmazza. 2008-ban az 'At The Pulse of Kapitulation' DVD jelent meg, amely gyakorlatilag két korábbi VHS videó, a 'Live in East Berlin' (1990) és a 'Hallucinative Comas' (1991), digitálisan feljavított újrakiadása.

2008 júliusában ismét stúdióba vonult a Kreator, hogy felvegyék a 'Hordes of Chaos' címre keresztelt új nagylemezüket, amely 2009. január 19-én jelent meg.

A továbbra is változatlan felállás 2012-ben vette fel és adta ki következő lemezét, a 'Phantom Antichrist'-ot.
Néhány nagyszabású turnét követően a Kreator 2013. augusztus 30-án, a Nuclear Blast jóvoltából adta ki legutóbbi DVD / Blu-ray anyagát, 'Dying Alive' címmel.

A Kreator legutóbb 2014 október-novembere folyamán bonyolított le turnét, Észak-Amerikában, az Arch Enemy, a Vader és a Sodom részvételével, a legfrissebb hírekből pedig kiderült, hogy 2017 elején új albummal és turnéval tér vissza a csapat. Mille Petrozza elmondta: "Végre egy európai headliner turnéval térhetünk vissza! A legutóbbi körút óta két év telt el, így volt időnk átgondolni egy újabb remekbeszabott színpadi show terveit. Egyébként új albumuk is 2017 elejére várható - az is fasza lesz, ígérem! Alig várjuk már, hogy ismét találkozzunk veletek, metal-mánikusokkal! És ez a turné csak a kezdet lesz...".

A veterán thrasherek 2017. február 2-án indítják a következő európai körutat, a hollandiai Tilburgban. A turnén a legendás Sepultura, a Soilwork és az Aborted kíséri a zenekart.

 

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [113. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás