Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [114. rész]


2016-07-13

Íme a prog-metal történelem egyik legnagyobb klasszikusa!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 114. rész

CRIMSON GLORY - 'Lonely'

A '80-as évek legnagyobb hatással bíró progresszív metal bandája a floridai Sarasotában alakult 1979-ben. Kezdetekben Pierced Arrow néven működtek, '82-től '83-ig pedig Beowulf néven zenéltek. A bandát Ben Jackson gitáros és Dana Burnell dobos alapította. Eleinte Tony Lee Wise énekelt, Bernardo Hernandez szólógitározott és Glen Barnhardt basszerozott. Burnell helyét előbb Jeff Lords, majd John Colemorgan vette át, de a dobos hamar visszatért a bandába. Az énekes Midnight (John Patrick McDonald, Jr.) 1983-ban vált taggá: tulajdonképpen ez hozta el a megérdemelt sikereket. A Crimson Glory-t azóta is az amerikai prorgesszív metal-mozgalom egyik zászlóvivőjeként tartják számon, a Queensrÿche, a Dream Theater, a Fates Warning és a Watchtower mellett.

1986-ban - négy év intenzív dalszerzés és gyakorlás után - megszületett az első Crimson Glory album (amit
Dan Johnson producelt). A lemez először a Par Records szárnyai alatt jelent meg, de miután a csapat átigazolt a nevesebb Roadrunner Records-hoz, újra kiadták az anyagot, aminek turnéjával már Európába is eljutottak (a Celtic Frost és az Anthrax közös turnéjának előzenekaraként).

A Crimson Glory célja már a '80-as évek közepére egyértelművé vált: a banda zenéjével és imázsával ki akart tűnni az akkoriban egyformán kinéző és szóló rock- / metalbandák közül. Szó szerinti értelemben vett progresszív zenéjüket épp ezért különleges vizuális megjelenéssel spékelték meg: a színpadon és a promó-fotókon több éven keresztül ezüst maszkot viseltek.

Második nagylemezük, a 'Transcendence' 1988 novemberében jelent meg. Ez az album hozta el az áttörést a zenekar számára, miután hangzásuk befogadhatóbb, hard rock-orientáltabb irányba mozdult (ennek ellenére a rajongók és a kritikusok ezt a lemezt tartják minden idők legjobb prog-metal albumának). Ekkoriban jelent meg 'Lonely' című single-daluk, aminek videoklipjét az MTV és a VH1 is rendszeresen sugározta. '89-ben már a Kerrang! magazin címlapján is viszontláthattuk a bandát. Ebben az időben Észak-Amerikát, Európát és Japán is bejárták, olyan neves előadók kíséretében, mint a Metallica, Ozzy és Doro. A '90-es dortmundi Metal Hammer Fesztiválon húszezer ember előtt léptek fel; egy évvel előtte pedig három díjat is elvihettek a Tampa Bay Music Awards-ról (maguk mögé utasítván többek közt a legendás Savatage-et).

1990-ben
Dana Burnell dobos és Ben Jackson gitáros, azaz az alapítók távoztak a zenekarból. Az előbbi helyére a finn származású Ravi Jakhotia érkezett, de az utóbbit nem helyettesítette senki; így a harmadik, 'Strange and Beautiful' lemezt négy-tagú bandaként vették fel, immáron az Atlantic Records kötelékében. Az album turnéját megelőzően váratlanul Midnight is távozott a felállásból, miután "beleunt a zeneiparba". Helyét egy rövid ideig David Van Landing vette át; egy év szünet után pedig feloszlott a csapat. Drenning, Lords, Landing és Jakhotia ezután egy Erotic Liquid Culture nevezetű formációt alapított, és 1996-ban kiadott egy stúdióalbumot.

1996 végén Drenning és Lords úgy döntött, újjáalakítja a Crimson Glory-t. Felkeresték Midnight-ot, de az énekes nem vállalta a szereplést, miután ekkoriban már fizikailag sem nagyon állt készen a zenélésre. A két tag ezért új énekes után nézett. Végül a Lucian Blaque együttesből ismert Wade Black-re esett a választásuk. A dobos egyenesen a Savatage-ből érkezett (Steve Wacholz); később pedig Ben Jackson is visszatért.

A Crimson Glory ezen reinkarnációja 1999-re vette fel negyedik, 'Astronomica' című stúdióalbumát (azért kellett három évet várni az újabb anyagra, mert időközben ellopták a bandától a szalagra rögzített felvételek; így újra stúdióba kellett vonulniuk). Az '
Astronomica'-ból Európában több mint 30,000 példány kelt el a megjelenés első néhány hetében - a nagy sikerre való tekintettel így a banda ismét ellátogatott az "öreg kontinensre", ahol többnyire a Vanden Plas, a Kamelot és az Evergrey társaságában turnéztak. 2000-ben ismét feloszlott a csapat.

Wade Black és Ben Jackson 2001-ben új projekttel tért vissza, Sector 9 néven; habár ez a zenekar meglehetősen rövid életű volt, miután a gitáros úgy döntött, inkább szólókarrierjét csiszolgatja. Black még ezt megelőzően belépett a Seven Witches-be, majd Leash Law, 2006-ban pedig a Leatherwolf élére állt. Midnight ekkoriban Luca Turilli (Rhapsody) és Rand Burkey (Atheist) oldalán tűnt fel, néhány demó-dal rögzítése erejéig. Habár Jackson többször is felkereste az ex-énekest, az továbbra sem volt hajlandó visszatérni a Crimson Glory-ba, pedig a gitáros 2003 júliusára leszervezett egy reunion-koncertet (ennek ellenére Midnight elvállalta az énekes szerepét Jackson 'All Over You' című szólólemezén, valamint néhány koncerten. Midnight 2004 decemberében 'Sakada' címmel adta ki első önálló albumát.

2005 márciusában ismét bejelentették a Crimson Glory reunion-t; sőtmitöbb, egy új albumot is, 'Metatron, Lucifer and the Divine Chaos' címen (később átnevezték szimplán 'Divine Chaos'-ra). 2006 áprilisában megerősítették, hogy maga Midnight énekel a visszatérő lemezen, és még az 'Astronomica'-t is újrarögzítik vele. Ezt megelőzően a banda a görögországi székhelyű Black Lotus Records-szal kötött szerződést, ám a kiadó 2006-ban csődbe ment, így minden szerződés odaveszett... Ennek ellenére a Crimson Glory - egy koncert erejéig - összeállt az athéni Rockwave Fesztiválon.

2007 januárjában Midnight-ot ittas vezetésért letartóztatták; a Crimson Glory ezután bejelentette, hogy "instabil mentális és fizikai állapota" okán megválnak tőle. Wade Black - aki épp ekkor távozott a Leatherwolf-ból - visszatért a bandába. Floridában két koncertet adtak a Vicious Rumors előzenekaraként, de ezután "meghatározatlan időre" ismét visszavonultak.

Midnight 2009. július 8-án, hasi értágulat következtében, 47 éves korában elhunyt. Emlékére a Crimson Glory tribute-koncertet adott az Atlanta-beli ProgPower fesztiválon. A koncerten vendég-énekesek kísérték a zenekart - köztük volt Lance King (Balance Of Power, Pyramaze), Nils K. Rue (Pagan's Mind), Mark Boals (Royal Hunt), Joakim Brodén (Sabaton), Chris Salinas (Zero Hour) és Ronny Monroe (Metal Church), illetve maga a C.G. ex-énekese, David Van Landing. Az emlékkoncert előtt azonban bejelentették, hogy a csapat állandó énekese a Queensrÿche későbbi frontembere, Todd La Torre lesz. Tagságát hivatalos 2010 májusában jelentették be; első fellépésük pedig azév októberében volt esedékes a Georgia-beli Pathfinder Metal Fest-en.

2011-ben a Crimson Glory új felállása lebonyolított egy ünnepi európai fesztivál-turnét, első lemeze megjelenésének 25. évfordulója alkalmából. Ezt követően elkezdődtek az évekkel ezelőtt bejelentett album felvételei, de miután Todd 2012-ben belépett a Queensrÿche-ba, leálltak a munkálatok. Ekkor az alábbi közlemény érkezett:

"Minden kedves érdeklődőnek üzenjük: nem akasztottuk szögre a kalapot!
A Crimson Glory tagjai jelenleg egyenként is nagyon elfoglaltak.
Jeff Lords
[basszusgitáros] kemény munkában áll bandájával, a Dark Matter-rel!
Dana Burnell
[dobos] szintén kemény munkát folytat két zenekarával, a Persuasive Reason-nel és az Avenging Benji-vel!
Ben Jackson
[ritmusgitáros] is keményen dolgozik az Avenging Benji új anyagán, plusz fontos vendégszerepet kapott a Project Terror-ban!
Jon Drenning
[szólógitáros] számára csendben telt az elmúlt esztendő, mivel értékes időket tölt újszülött kisfiával, Jet-tel!
Jon és mi, a többiek tartogatunk néhány nagyon fasza kis dalt és ötletet a Crimson Glory lehetséges jövőbeni lemezére! Egyelőre nem ígérünk semmit az irányzattal és az időhatárokkal, sem az új énekes kilétével kapcsolatban. Amint mi többet tudunk, Ti is többet fogtok tudni.
Mindig is hiányozni fog nekünk Midnight
!
Hogy boldogok voltunk-e, amikor saját felfedezettünk, Todd La Torre elkötelezte jövőjét a Queensryche-kal? Szomorú válás volt számunkra, de nem is örülhetnénk jobban Todd sikereinek, és nem is lehetnénk rá büszkébbek!
Szeretnénk világszerte minden rajongónknak egy hatalmas 'Hello!'-t kiáltani! A Veletek való kapcsolat jelent mindent számunkra! Ti teszitek zenei kalandozásunkat izgalmassá és színessé; és Ti adtok értelmet a verejtéknek, vérnek és könnyeknek
".

2014-ben még elárulták, hogy lázasan zajlanak az új énekes felkutatására irányuló meghallgatások, de azóta nem érkezett semmi hír az egyébként kultikussá vált Crimson Glory háza tájáról.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [114. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás