Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [117. rész]


2016-07-24

Tech-metal a javából!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 117. rész

SPIRAL ARCHITECT - 'Excessit'

A Spiral Architect egy progresszív / technikás metal zenekar Norvégiából. Annak ellenére, hogy 1993-ban alakultak, mindeddig egy demót és egyetlen nagylemezt adtak ki.

A Spiral Architect énekese, Øyvind Hægeland a Manitou zenekarban kezdte pályafutását; később pedig tagja volt az Arcturus-nak és a Scariot-nak is. Asgeir Mickelson dobos a Borknagar-ban zenélt, de színpadra lépett több alkalommal a Testament és a Vintersorg színeiben is. Steinar Gundersen gitáros 2000 óta session-zenészként dolgozik a Satyricon-ban. Lars K. Norberg basszusgitáros a death metalista Thornbound együttesben játszik, illetve Gundersen-nel közösen saját black metal bandát tartanak fent, System: Obscure néven.

A 2000-es év januárjában megjelent 'A Sceptic's Universe' albumot a rajongók és a kritikusok is a "tech-metal" műfaj egyik legnagyobb klasszikusaként tartják számon. Annak ellenére, hogy a banda tagjai elsőszámú hatásukként a Fates Warning zenekart emlegetik, saját zenéjük magasan meghaladja a szimpla prog-metal műfaj sztenderd mércéjét. Technikás, komplex megszólalásuk és kimagasló zenei tehetségük az évek során számos új metalzenekart ihletett meg - tulajdonképpen az 'A Sceptic's Universe' tekinthető a későbbiekben felkapott djent-metal műfaj alapkövének.

Az 'A Sceptic's Universe' dalait 1998 nyarán rögzítették, az Oslo-i Goldfish Soundlab stúdióban. A keverést a Grammy-díjas Neil Kernon végezte, 1999 februárjában, a texasi Village Productions stúdióban. Az album Japánban bónusz track-kel kibővítve jelent meg (a Fates Warning 'Prelude To Ruin' című számának feldolgozásával).

Habár az elmúlt évtizedben nem érkeztek hírek a Spiral Architect háza tájáról, a banda 2015 januárjában kiadott egy közleményt, miszerint ők "sosem oszlanak fel", mindössze arról van szó, hogy jelenleg "hibernált állapotban" van az együttes.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [117. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás