Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [123. rész]


2016-08-14

Az Ébredő Sátán

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 123. rész

GORGOROTH - 'Incipit Satan'

A Gorgoroth egy norvég black metal banda, a műfaj központjának nevezett Bergen városából. 1992-ben alapította Infernus (ő az egyetlen tag, aki az alapítás óta folyamatos tagja a zenekarnak). Eddig 10 stúdióalbumot adtak ki. A zenekar nevét J. R. R. Tolkien művéből, a Gyűrűk Urából vették; a Gorgoroth ott Mordor északnyugati részén lévő széles, sötét, elhagyatott fennsík volt.

Egyik legismertebb, egyben legvitatottabb albumuk a 2000 februárjában megjelent 'Incipit Satan', ami az első lemezük volt a King ov Hell nevet viselő basszusgitárossal, valamint az utolsó, ami Tormentor gitározott; illetve az egyetlen, amit Sjt. Erichsen dobossal vettek fel. Az albumot néhai bandatársuknak, az 1999 október 4-én, 30 éves korában elhunyt Erik "Grim" Brødreskift dobosnak ajánlották (halálát tudatos drog-túladagolás okozta).

Eltérően a korábbi (és a későbbi) Gorgoroth lemezek stílusától, az 'Incipit Satan' dalai kevésbé black metal-hatásúak; annál inkább a dark rock / metal kerül előtérbe; habár az előbbi műfaj védjegyei - mint az agresszió, a sátánizmus és a zord hangzás - itt is tagadhatatlanul jelen van. Emellett a death és a gothic metal ismérvei is felfedezhetők abban a nyolc dalban, aminek zenéjét Infernus és Tormentor, dalszövegeit pedig az előbbi és az énekes Gaahl írta. A lemezen helyet kapott Charles Baudelaire 19. századi francia költő A Sátán litániája c. versének norvég nyelven előadott, megzenésített változata (ugyanezt a vallás-ellenes verset korábban feldolgozta a Necromantia, a Rotting Christ és a Theatres Des Vampires is).

Az 'Incipit Satan'-t eredetileg a Nuclear Blast adta ki CD-n, de a Mystic Production jóvoltából kazettán is megjelent.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [123. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás