Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [124. rész]


2016-08-17

Egy híres glam metal zenekar Oroszországból, a peresztrojka idejéből.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 124. rész

GORKY PARK - 'Moscow Calling'

A Gorky Park (Парк Горького) egy 1987-ben alakult orosz zenekar, ami annak ellenére, hogy "nyugati zenét" játszott, imázsukat nagyban meghatározták a hagyományos orosz stíluselemek, mint például a balalajka, a pszeudo-tradícionális öltözködés, vagy épp a sarló-kalapács formájú jelkép.

A zenekart Alexey Belov gitáros, Nikolay Noskov énekes, Alexander "Big Sasha" Minkov basszusgitáros, Yan Yanenkov gitáros és Alexander Lvov dobos alapította. Menedzserük a '70-es évek híres szovjet sztárja, Stas Namin volt. Miután Gorbacsov részben eltörölte a cenzúrát, a Gorky Park szélesebb körökben is ismertté vált - a megalakulást követő évben pedig az USA-ba utaztak a tagok szerencsét próbálni. A sikerre nem is kellett sokat várni; ugyanis a bandát maga Jon Bon Jovi és Richie Sambora karolta fel. Frank Zappa segítségével pedig meg is kötötték első lemezszerződésüket; méghozzá a világhírű Mercury Records kiadóval.

Első lemezük 1989-ben jelent meg. Miután a Vasfüggöny lehullott, az emberek a világ minden táján megismerkedhettek a tradícionális orosz kultúrával; így a zeneiparral is, aminek akkori húzóneve a Gorky Park volt. Sokan konkrétan az amerikai-orosz barátság szimbólumaként tekintettek a zenekarra. 'Bang' című számuk videoklipje az első orosz zenei felvétel volt, amit leadott az MTV; de következő single-daluk, a 'Try To Find Me' és a Jon Bon Jovi-val közös 'Peace In Our Time' szintén nagy sikereket ért el a nyugati kontinensen.

1989-ben felléptek a Moszkvai Békefesztiválon, ahol olyan nagy nevekkel állhattak egy színpadon, mint a Mötley Crüe, a Bon Jovi, a Skid Row, a Cinderella, Ozzy Osbourne és a Scorpions. Még ugyanabban az évben feldolgoztak egy The Who-klasszikust ('My Generation'), amivel egy jótékonysági albumon szerepeltek.

Az 1990-es év elejéig Bon Jovi-ékkal turnéztak. Performanszaik során rendszeresen hagyományos orosz ruhákban, orosz-amerikai zászlót lengetve zenéltek. 1991-ben elnyerték a skandináv Grammy-díjat, mint a legjobb nemzetközi előadó.

Ahogy a peresztrojka-éra véget ért, a Gorky Park amerikai hírneve még nagyobbra nőtt. Nikolai Noskov énekes '90-ben kilépett a bandából; helyét pedig átvette Minkov, így a 20. század utolsó évtizedében mindvégig aktív maradt a zenekar.

1993-as 'Moscow Calling' című lemezüket már Fee Waybill (Toto, Richard Marx) producelte. Ebből az albumból közel egymillió kelt el világszerte. Következő nagylemezük, a 'Stare' 1996-ban jelent meg, eleinte csak Oroszországban, mivel ekkorra egy speciális turnét ütemezett be a banda, bejárván az egykori szovjet államok nagyvárosait. 1998-ban kiadták a 'Protivofazza' albumot, 1999-ben pedig - szólókarrierje kiépítése végett - kilépett a bandából Alexander Minkov (később Alexander Marshall-ként alkotott). Habár a Gorky Park (a tagok elmondása szerint) sosem oszlott fel, 2001 óta inaktív a banda. Belov és Yanenkov továbbra is a klasszikus Gorky Park dalokkal turnézik, egy Park Belova' (Belov Park) nevezetű formáció színeiben. Ennek ellenére az elmúlt 15 évben az eredeti Gorky Park számos reunion-turnét / fesztivál-fellépést bonyolított le. 2008-ban például elnyerték a Muz-TV díját, amiért "nagy mértékben hozzjárultak a rockzene globális elterjesztéséhez". 2012 novemberében egy speciális koncertet adtak a moszkvai Crocus City Csarnokban, megünnepelvén fennállásuk 25. évfordulóját. Nikolay Noskov ekkor 20 év elteltével lépett fel újra a Gorky Park színeiben.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [124. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás