Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

Videó: Elindult az AC/DC észak-amerikai turnéja


2016-08-27

Az Axl Rose-zal kiegészült AC/DC augusztus 27-én, szombaton indította észak-amerikai turnéját, az észak-karolinai Greensboro-ban

Néhány hónappal ezelőtt derült ki, hogy - amellett, hogy Axl Rose jelenleg többnyire a Guns N' Roses-reunionnal van elfoglalva - átmenetileg ő helyettesíti az AC/DC hallás-problémákkal küzdő énekesét, Brian Johnson-t is.

A turné tehát azután Észak-Amerikába is elért, hogy Rose lebonyolította a Guns N' Roses teljes nyári turnéját. Nemrég erősítették meg azt is, hogy ezeken a koncerteken is ő lesz az énekes. Johnson betegsége miatt tíz korábban lemondott koncertet kell átszerveznie az AC/DC-nek - ezek végül a következő dátumokon és állomásokon kerülnek megrendezésre:

Aug. 27 - Greensboro, NC - Greensboro Coliseum
Aug. 30 - Ft. Lauderdale, FL - BB&T Center
Szep. 01 - Atlanta, GA - Phillips Arena
Szep. 04 - Columbus, OH - Nationwide Arena
Szep. 06 - Cleveland, OH - Quicken Loans Arena
Szep. 09 - Detroit, MI - The Palace
Szep. 11 - Buffalo, NY - First Niagara Center
Szep. 14 - New York, NY - Madison Square Garden
Szep. 17 - Washington, DC - Verizon Center
Szep. 20 - Philadelphia, PA - Wells Fargo Center

Az első koncerten az alábbi dalok hangzottak el:

01. Rock Or Bust
02. Shoot To Thrill
03. Hell Ain't A Bad Place To Be
04. Back In Black
05. Got Some Rock & Roll Thunder
06. Dirty Deeds Done Dirt Cheap
07. Rock 'N' Roll Damnation
08. Thunderstruck
09. High Voltage
10. Rock 'N' Roll Train
11. Hells Bells
12. Given The Dog A Bone
13. If You Want Blood (You've Got It)
14. Live Wire
15. Sin City
16. You Shook Me All Night Long
17. Shot Down In Flames
18. Have A Drink On Me
19. T.N.T.
20. Whole Lotta Rosie
21. Let There Be Rock

Ráadás:
22. Highway To Hell
23. Riff Raff
24. For Those About To Rock (We Salute You)

A 'Live Wire' című számot 1982 óta most először adta elő élőben a banda. A dal eredeti verziója a '75-ös 'T.N.T.' albumon szerepel.

Íme néhány rajongói felvétel a koncertről:

Rose egy lisszaboni bulin mutatkozott be az AC/DC színeiben; három nappal később pedig Sevillában is színpadra lépett. A harmadik bulit május 13-án, pénteken rendezték meg Franciaországban, Marseille-ben. Újabb három nap elteltével a belgiumi Werchter-ben adott koncertet a zenekar. Ezen a bulin Rose továbbra is trónon ülve énekelt, miután egy másfél hónappal ezelőtt, a Guns N' Roses első reunion-buliján megcsúszott, és eltört a bal bokája. Május 19-én, a bécsi Ernst-Happel-Stadionban az énekes már csak részben volt székhez kötve: félig állva nyomta le a bulit. Szintén ez volt a helyzet a május 22.-i, prágai koncerten is, aminek egyik érdekessége az volt, hogy a banda 36 év után először adta elő élőben a 'Touch Too Much' című számot (a dalt utoljára 1979. december 14-én játszották el, a franciaországi Nice-ben), ami - mint nemrég kiderült - Axl kedvenc száma. Az énekes a május 26.-i, hamburgi koncertet már végig állva nyomta le. A május 29.-i, berni és a június 1.-i lipcsei koncerten ugyanez volt a helyzet. Ezután következett a londoni buli, aminek érdekessége többek közt az volt, hogy a közönség soraiban felbukkant Slash és Duff McKagan, Axl Rose két Guns N' Roses-beli bandatársa. Június 9-én Manchesterben rendezték meg az európai túra következő buliját; az utolsó előtti koncertet pedig a dániai Aarhus-ban adta a banda. A végső európai buli június 15-én, szerdán volt esedékes, a düsseldorfi Espirit Arénában.

Preparing for their first show in Lisbon, Portugal on Saturday ... Axl Rose (centre) with AC/DC.

Nemrég kiderült, hogy Cliff Williams basszusgitáros visszavonul az AC/DC amerikai turnéja után.

Williams visszavonulása az AC/DC balszerencse-sorozatának újabb fejezete, miután Phil Rudd dobost - bérgyilkosság előkészítése és drog-birtoklás vádjával - nyolc hónap háziőrizetre ítélték; Malcolm Young gitáros pedig egyre súlyosbodó demenciája miatt kényszerült távozni a bandából. Arról nem is beszélve, hogy Brian Johnson énekes akár véglegesen is elvesztheti hallását...

Mindez azt jelenti, hogy Williams szűk két éven belül három régi bandatársától is meg kellett, hogy váljon... A basszer most a Gulfshore Life magazinnak nyilatkozott: "Az elmúlt 40 évben konkrétan az AC/DC basszusgitárosaként ismertek engem az emberek, de amint véget ér ezá a turné, végleg visszavonulok a zenéléstől. Malcolm, Phil és Brian elveszte borzalmasan érintett engem; ezért úgy érzem, ez a helyes döntés".

Williams ennek ellenére büszke mindarra, amit az AC/DC színeiben elért - ilyen például a klasszikus 1980-as 'Back In Black' album világ-sikere (a lemez mindenidők hatodik legkelendőbb albuma az Egyesült Államokban).
"Amikor elkezdesz zenélni, valahol legbelül reméled, hogy sikeres leszel. Tulajdonképpen mindvégig ezért dolgozol. Persze sosem tudhatod, mit hoz a jövő... de amit mi elértünk, az egyszerűen szürreális...".

Az AC/DC épp néhány napja tett közzé egy videót, amiben Cliff saját bandabeli szerepéről beszél. A kisfilmben a basszer a következőket mondja: "Nem is tudom, mihez kezdnék az AC/DC nélkül. Imádom ezt a zenét, szeretek zenélni, és tele vagyok energiával. Lévén a ritmus-szekció egyik alapköve vagyok, az az én feladatom, hogy hajtóerőt biztosítsak a bandának. Első lemezem a bandával az 1977-es 'Powerage' volt... Akkoriban még nem is ismertem a srácokat, mivel én Londonból származom, ők meg ugye ausztrálok... de mégis minden azonnal passzolt köztünk. Rögtön elfogadtak engem. Pedig ők már akkoriban is világhírűek voltak; már akkor is rendszeresen turnéztak a világ minden táján... Habár eleinte csak kisebb klubokban léptünk fel, és egy rozoga busszal jártuk Európát, nagyszerű élmény volt ez az egész...".


Videó: Elindult az AC/DC észak-amerikai turnéja
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás