Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [135. rész]


2016-09-25

Ma a világ egyik legelső viking / folk metal alakulatának egyik albumáról hallgatunk egy epikus dalt.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 135. rész

FALKENBACH - '...When Gjallarhorn Will Sound''

A Falkenbach egy egyszemélyes formáció, amit Vratyas Vakyas (eredeti nevén: Markus Tümmers) hozott létre 1989-ben. Vakyas úttörőnek számít a színtéren, ugyanis a Falkenbach nevezhető a világ egyik első "viking-metal" bandájának.

Annak ellenére, hogy a Falkenbach német származású, Tümmers fiatalkorában Izlandon élt, így a Falkenbach szövegeinek egy része is norræna (régi izlandi) és régies norvég nyelven íródott. Tematikailag a pogány költészet egyes darabjai - különösképpen az Edda-énekek - ihletik a dalokat.

A banda a korai években nyolc demó-lemezt rögzített, de ezek közül csak öt vált szélesebb körökben ismertté, és azok is csak korlátozott példányban kerültek (nem hivatalos) forgalomba. Az első, 'Hávamál' című demó tulajdonképpen színtiszta folk metal zenét tartalmaz; Vakyas a későbbiekban váltott nyersebb, epikusabb black metalra.

Vakyas 1995-ben látott neki az első nagylemez rögzítésének. Az album eredetileg a 'Fireblade' címet viselte, de különböző hangtechnikai problémák miatt a zenész mégsem véglegesítette ezt a dal-kollekciót; hanem inkább belevágott egy másik projektbe, amiből végül megszületett az '...En their medh ríki fara...' album (ami '96 nyarán meg is jelent).

A második, '...Magni blandinn ok megintiri...' (1998) című Falkenbach album megjelenése után Tümmers úgy döntött, egy időre visszavonul a zenéléstől, és saját alapítású hanglemez-kiadója, a Skaldic Art Productions működtetésére fókuszál.

A Falkenbach 2003-ban tért vissza az 'Ok nefna tysvar Ty' című nagylemezzel, ami vendégként feltűnt Vakyas három közeli barátja is (Tyrann énekes, Hagalaz gitáros és Boltthorn dobos). Ezt az albumot - hasonlóan a 2005-ös 'Heralding - The Fireblade'-hez a híres osztrák Napalm Records gondozta. Ez utóbbi album - amin szintén vendégszerepeltek a fentebb említett zenészek - azon dalok újrarögzített, véglegesre kevert változatát tartalmazta, amit 10 évvel korábban az eredeti 'Fireblade' albumra szánt Tümmers.

2005 és 2010 között ismét szünetelt a Falkenbach, de 2011-re elkészült a 'Tiurida' album, amin már szinte egy komplett zenekar játszik; lévén Tyrann, Hagalaz és Boltthorn mellett Alboîn, az Eïs és a Funeral Procession frontembere is feltűnik rajta. A 'Tiurida' 2011 januárjában jelent meg.

2013 novemberében - a Prophecy Productions jóvoltából - napvilágot látott az 'Asa' album, ami ismét a három szokásos venségzenész, valamint Nikos Mavridis hegedűs jutott szerephez. Ezen a lemezen Vakyas ún. limburgi nyelven adja elő dalszövegeit - ez a német, a holland és a belga nyelv speciális keveréke, amit többnyire a három ország határain élő emberek (köztük Vakyas néhai nagyszülei) beszélnek.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [135. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás