Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [137. rész]


2016-10-02

Ma egy legendás amerikai punk-csapat zenél, ami méltó vetélytársa, egyben kétségkívül sorstársa a The Offspring és a Green Day zenekaroknak.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 137. rész

PENNYWISE - 'My Own Country''

A Pennywise egy punk-rock műfajba sorolt zenekar, a kaliforniai Hermosa Beach-ből. A banda 1988-ban alakult, a neve Stephen King Az ('It') című horrorregényéből származik, amelyben egy szörnyet hívnak így (a regény magyar fordításában Krajcáros a neve). A banda alapítótagjai Jim Lindberg (ének), Fletcher Dragge (gitár), Jason Thirsk (basszusgitár) és Byron McMackin (dob) voltak, akik középiskolásként találkoztak először egymással. Az együttes tagjai más helybéli zenekarokban is játszottak.

Elsőként két mini-lemezt adtak ki, a 'Wildcard'és az 'A Word from the Wise' címűt (mindkettőt 1989-ben). 1990-ben kerültek az Epitaph Recordshoz, ahol 1991-ben jelentették meg első hivatalos, 'Pennywise' című albumukat, amely országszerte ismertté tette őket. Nem sokkal ezután Lindberg kilépett a zenekarból, mert egyrészt az európai turné miatt friss házasként nem szerette volna otthagyni a munkahelyét, másrészt pedig azért, mert a koncerteken gyakorivá váltak a verekedések és a késelések, amelyek látványa megviselte az énekest. A helyét Thirsk vette át, a csapatba pedig egy új basszusgitáros került Randy Bradbury személyében. 1992-ben Lindberg visszatért a második album, az 'Unknown Road' felvételéhez, és az állását otthagyva újra a zenekar tagjává vált. 1995-ben, az olyan együttesek révén, mint az Offspring, a Green Day vagy a Rancid, a punk bekerült a zene főáramába. A Pennywise is számos ajánlatot kapott a nagy kiadóktól, de ezeket visszautasította, hogy megőrizhesse a függetlenségét. 1995-ben megjelent az 'About Time' című album, amely újabb sikert hozott. Ebben az évben adták ki első videójukat is 'Home Movies' címmel. 1996-ban, miután a Pennywise megkezdte negyedik albumának felvételét, az alkohol- és kábítószerfüggőséggel küszködő Thirsk kilépett a zenekarból, hogy megoldja a problémáit, de végül július 29-én otthonában öngyilkosságot követett el.

Thrisk halála után az együttes tagjai úgy döntöttek, hogy folytatják pályafutásukat. Az 1997-ben megjelent 'Full Circle' és az 1999-es 'Straight Ahead' eleinte nem hozta meg a tőle várt sikert, de a 2000-es 'Live at the Key Club' című koncertalbum és a 2001-es 'Land of the Free?' ismét növelte a népszerűségüket. Két év szünet után, (2003-ban) jelent meg következő albumuk, a 'From the Ashes'. 2004-ben megjelentették DVD-n, az 1995-ben kiadott és 1997-re elfogyott 'Home Movies'-t. 2005. március 8-án adták ki néhány korábbi albumuk, a 'Pennywise', az 'Unknown Road', az 'About Time' és a 'Full Circle' digitálisan újra-masterelt változatát, amelyeket június 27-én, Európában, majd augusztus 9-én Észak-Amerikában a 'The Fuse' követett. 2007-ben Fletcher Dragge egy interjúban arról számolt be, hogy körülbelül 60 új számuk vár megjelenésre. A kilencedik stúdióalbumuk az eredeti elképzelés szerint 2007-ben jelent volna meg, de végül a kiadását 2008 elejére halasztották. A 'Reason to Believe'-et a zenekar 2008. március 25-én egyidejűleg kezdte árusítani az USA-ban és Európában, emellett pedig közzé tette a MySpace-en is. 2009-ben a Pennywise frontembere, Jim Lindberg, aki 19 évig állt a csapat élén, elhagyta zenekarát. A többiek augusztus 21-én kiadtak egy közleményt, melyben tudatták a zenekar rajongóival, hogy ők soha nem arról voltak híresek, hogy feladnák, mindig előre tekintettek, így most sem kívánnak megtorpanni a történtek miatt. A srácok már neki is láttak az új énekes felkutatásának, és hamarosan belekezdenek az új lemezük megírásába is. 2009 szeptemberében a csapat ismét hivatalos közleményben tudatta, hogy Téglás Zoltán, az Ignite magyar származású frontembere fog kiállni a csapat élén az október 23-24-i Smokeout Festival-on, Kaliforniában. Téglás a régi barátságuk miatt szívesen elvállalta a felkérést, így a Pennywise-nak nem kellett lemondania a lekötött bulikat. 2010 februárjától Téglás lett a csapat állandó énekese. Következő lemezük - néhány hónap halasztgatás után - 2012 márciusában jelent meg, 'All or Nothing' címen. Végül ez lett a banda egyetlen albuma, amin Zoli énekelt, miután azév nyarán, egy németországi koncerten súlyos hát-sérülést szenvedett. Lévén Téglás hónapokig nem állhatott színpadra, rábeszélte Lingberg-et, hogy térjen vissza a banda élére. Ez 2012 októberében történt meg. 2013 januárjában már vele ünnepelték meg a Pennywise fennállásának 25. évfordulóját, egy nagyszabású koncerttel, a Hollywood Palladium színpadán. Következő lemezük, a 'Yesterdays' 2014 nyarán jelenhetett meg. Habár erre a lemezre a banda és a rajongók is teljes értékű stúdióalbumként tekintenek, tulajdonképpen korai (elsősorban a néhai Jason Thirsk által írt) dalok újrarögzített változatai kerültek fel rá.

Az aktuális hírek közé tartozik, hogy a Pennywise 2016. május 20-án kiadott egy 'Nineteen Eighty Eight' című válogatás-albumot, amire első két EP-jük teljes egészében felkerült. A hírek szerint a csapat emellett nekilátott új stúdiólemeze munkálatainak, valamint bejelentett egy nagyszabású USA-turnét, megünnepelvén a klasszikus 'About Time' albuma 20. évfordulóját.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [137. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás