Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [147. rész]


2016-11-06

Bölcsőből a rabszolgaságba

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 147. rész

CRADLE OF FILTH - 'From The Cradle To Enslave'

A Cradle of Filth egy extrém metal együttes, mely az Angliában található Suffolkban alakult 1991-ben. Az extrém metal zenék egyik legismertebb képviselője, mely zenéjét általánosságban szimfonikus black metalként szokás meghatározni. Az eredeti black metal egy lényegesen dallamosabb / kommerszebb ágát képviselik, melyben nagy szerep jut a billentyűs hangszereknek, monumentális és epikus zenei megoldásoknak. Ezenkívül a gothic metal is hangsúlyosan jelen van, így az extrém gothic metal jelzőt is rájuk szokták aggatni. A zenekart számos tagcsere sújtotta pályafutása során, ennek ellenére mindvégig megőrizték jellegzetes stílusukat.

Dalszövegeiket, megjelenésüket, albumborító és pólómintáikat erősen befolyásolja a gótikus irodalom, a költészet, a mitológia és a horrorfilmek. Általánosságban sátánista zenekarként vannak elkönyvelve, ezenkívül azonban inkább a sokkolás és a mítológia jellemző rájuk, semmint az egyházellenesség. Eddigi pályafutásuk során 10 nagylemezt adtak ki, melyeket a rajongók és a kritikusok is nagyrészt pozitívan fogadtak, és zenekarok százaira voltak inspiráló hatással. A zenekar a kezdeti underground black metalból a mainstream világba fejlődött (mely révén sok régi rajongó elfordult tőlük). Ennek köszönhetően gyakran szerepeltek a Kerrang! magazinban és az MTV zenecsatornán, továbbá olyan neves fesztiválok nagyszínpadain is, mint az Ozzfest, a Sziget, a Download Festival, a Wacken Open Air vagy a Gods of Metal. Koncertjeik állandó kelléke a pirotechnika használata, továbbá a vámpírszerű, gótikus megjelenés és arcfestés, tűzfújás, melyeket gyakran kísérnek táncosok, előadóművészek. A brit Metal Hammer 2006-ban kijelentette, hogy a Cradle Of Filth a legsikeresebb brit metalzenekar az Iron Maiden után.

A C.O.F. 1999 októberében adta ki második mini-albumát, a 'From the Cradle to Enslaved' című EP-t, aminek rögzítése nem zajlott zavartalanul; ugyanis ekkortájt lépett ki a csapatból két meghatározó egyéniség, Gian Pyers és Nick Barker dobos. Habár az előbbi néhány hónap múlva visszatért, további két tag (Stuart Anstis és Les Smith) szintén távozott.

Az Európában a Music for Nation által, Amerikában pedig a Metal Blade jóvoltából kiadott EP címadó dalához készült a Cradle Of Filth első hivatalos videoklipje, amit az az Alex Chandon rendezett, aki a későbbiekben állandósult videofilmes partere lett az együttesnek (ő rendezte például a banda saját gyártású egészestést horrorfiljét, a Cradle Of Fear-t is). A szóban forgó videoklip extrém brutalitást és szexualitást tartalmaz - ennek ellenére azonban - habár a vágott verziót, de - rendszeresen sugározta az MTV késő esti rock-műsora, a Headbanger's Ball. Mind a klip cenzúrázott, mind a cenzúrázatlan változata felkerült a banda 'PanDaemonAeon' című koncert-anyagára, ami '99-ben jelent meg VHS-n, 2002-ben pedig DVD-n.

A 'From the Cradle to Enslave' album eredetileg egyébként két újonnan szerzett dalt (köztük a videoklipes címadót), egy Misfits- és egy Anathema-feldolgozást, valamint egy korábbi szám újrarögzített változatát és egy remixet tartalmaz. Az AllMusic nevű zenei szaklap ekképpen jellemezte ezt a lemezt: "Értékes kincse bármely extrém metal-rajongó gyűjteményének, lévén itt hallhatjuk a zenekar legjobb dalainak javát".

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [147. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás