Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [149. rész]


2016-11-13

Ma a thrash és a black metal műfaj egyik legalapvetőbb kiadványát elevenítjük fel.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 149. rész

SODOM - 'Sepulchral Voice'

A Sodom egy német thrash metal együttes, mely az egykori NSZK-ban alakult 1982-ben olyan zenekarok hatására, mint a Motörhead, az AC/DC, a Ramones, a Venom és a Mercyful Fate. A bemutatkozó 'In The Sign of Evil' EP (1984) a korai black metal egyik prototípusa volt, ám későbbi albumaival a Sodom a honfitárs Kreator és Destruction társaságában a germán thrash metal meghatározó együttesévé vált az 1980-as években.

Thomas Such (Tom Angelripper) basszusgitáros-énekes és Frank Testegen (Agressor) gitáros-énekes alapították a bandát szülővárosukban, Gelsenkirchenben, 1982-ben. Hamarosan Christian Dudeck (Witchhunter) dobos csatlakozott a csapathoz harmadikként. A brit Venom mintájára a zenekar tagjai a kezdetektől művészneveket használtak. 1982 és 1984 között két demót vettek fel, majd 1984-ben egy frankfurti koncertjük után az SPV kiadótól Manfred Schütz kereste meg őket és a "Srácok, ti annyira rosszak vagytok, hogy rengeteg lemezt fogtok eladni" mondat kíséretében lemezszerződést kínált a Sodomnak.

Még abban az évben megjelent az ötszámos 'In The Sign of Evil' EP. Időközben Aggressor elhagyta a zenekart; így a bemutatkozó mini-albumon már Josef Dominic (Grave Violator) gitározott. Egy évvel később újabb gitároscsere következett, amikor Grave Violator helyére Michael Wulf (Destructor) került, és az első Sodom nagylemezt vele rögzítették. Legalábbis első nekifutásra, mert a kiadó elégedetlen volt a Berlinben készült felvétellel és egy nürnbergi stúdióban újravették az egész albumot, de már Uwe Christophers (Assator) gitárossal. Egy félreértés következtében mégis az első változat került a lemezgyárba, és jelent meg Európában. Az amerikai kiadást viszont már a második felvételből nyomták, amely így egy plusz dalt ('After the Deluge') is tartalmazott.

Hangzásával és dalszövegeivel mind az 1984-es EP, mind az 1986-os 'Obsessed by Cruelty' album hatással volt a black metal mozgalmat később, a '80-as évek végén elindító zenekarokra.

A stílusát tekintve a "black metal első hullámába" sorolt 'In the Sign of Evil' eredetileg egy független kiadó, a Devil's Game gondozásában jelent meg bakeliten, 1984. május 5-én; de néhány héttel később a Steamhammer kiadta hivatalos formában is. A CD- és az MC-verzióra egy évet kellett várni, de később a dalok bónuszként felkerültek az 'Obsessed by Cruelty' hanglemezre is.

Az EP négy dalát Angelripper; a 'Witching Metal' című számot pedig Aggressor írta. A nyers hangzás és a szélsőségesen szókimondó dalszövegek ellenére, a zenekar napjainkban is rendszeresen játssza a koncerteken a lemez dalait, melyek hatalmas közönség-kedvencnek számítanak.

Az 'In the Sign of Evil'-t 2007-ben - eredeti felállásával - újrarögzítette a banda: a 'The Final Sign of Evil' című nagylemezre felkerült mind az öt eredeti nóta, valamint további hét szám, amit annak idején pénzhiány okán nem tudtak felvenni.

A kultikus albumot 2016. október 28-án is kiadták. A lemez újrakiadása egy nyolc-oldalas, színes, 12x12-es méretű szövegkönyvvel van kibővítve. A füzetben olyan eddig nem látott fotók is szerepelnek, melyek Tom Angelripper frontember sajátkezűleg válogatott - emellett a Tankard frontembere, Gerre, valamint a Snakepit magazin alaíptója, Frank Stöver megjegyzései, emlékiratai is elolvashatók benne. Ezen verzió a konkrétan klasszikus lemezek újrakiadására specializálódott Wax Maniax kiadó honlapján rendelhető meg.

 

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [149. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás