Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [153. rész]


2016-11-27

Is there anybody there who feels that vibration?

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 153. rész

SCORPIONS - 'Is There Anybody There?'

A Scorpions-t aligha kell bárkinek is bemutatni, ugyanis mindenki tudja, hogy egy német hard rock együttesről van szó, ami nem mellesleg a világ egyik legsikeresebb zenekara. A csapat 1965-ben alakult Hannoverben. Első albumukat 1972-ben adták ki 'Lonesome Crow' címmel, majd az ezt követő 1970-es években megjelent lemezeikkel elsősorban Európában és Japánban arattak sikereket. Az amerikai áttörést az 1980-as évek elején készült albumaikkal ('Blackout', 'Love at First Sting') érték el, melyeken már teljes mértékben kiteljesedett az együttes védjegyszerű stílusa. A zenekar legsikeresebb formációja (1978–1992) az alábbi volt: Francis Buchholz basszusgitár, Klaus Meine ének, Matthias Jabs gitár, Rudolf Schenker gitár és Herman Rarebell dobok. Ebben az összeállításban vették fel az olyan híres slágereiket, mint a 'Blackout'-ot, a 'Still Loving You'-t, a 'No One Like You'-t és a 'Rock You Like a Hurricane'-t. Az együttes leghíresebb dala a 'Wind of Change' című ballada.

Az 1990-es évek közepétől veszítettek korábbi népszerűségükből, az évtized második felében készült kísérletezős hangvételű albumaik mind a kritikusok, mind a rajongók részéről vegyes fogadtatásban részesültek. A 2004-ben megjelent 'Unbreakable' című albummal visszakanyarodtak korábbi hangzásvilágukhoz, de az ezt követő 'Humanity: Hour I' (2007) és az együttes "átmeneti búcsúlemezének" számító 'Sting in the Tail' (2010) is a zenekar legsikeresebb lemezein hallható zenei világot eleveníti meg. 2010-ben bejelentették, hogy több évig tartó világ körüli búcsúturnéra indulnak.

Világszerte több mint 120 millió lemezt adtak el, (ebből 11 milliót az Egyesült Államokban) de más források szerint több mint 150 millió eladott lemez fűződik a nevükhöz. A VH1 zenecsatorna 100 legnagyobb hard rock előadója listáján a 46. helyre kerültek. Ugyanennek csatornának a 100 legnagyobb hard rock dal listáján a 'Rock You Like a Hurricane' című daluk 18. helyezett lett.

A német zenekar több évtizedes múltját és rangját jelzi, hogy korábban olyan együttesek voltak az előzenekarai, mint a Metallica, a Bon Jovi és a Def Leppard.

Az 'Is There Anybody There?' című szám az 1979-ben megjelent 'Lovedrive' albumon szerepel. A csapat hatodik stúdióalbumát a kritikusok a rock-történelem egyik legnagyobb klasszikusaként emlegetik. Itt volt először érzékelhető a sikeres "Scorpions-formula", ami súlyosabb hard rock-nóták és dallamos balladák elegye alkot. A lemez a 200-as Billboard lista 55. helyén debütált - 1986-ra pedig aranylemez lett Észak-Amerikában.

A 'Lovedrive' az első Scorpions album, amin Matthias Jabs szólógitározik. Mellette négy számban Michael Schenker (a ritmusgitáros, Rudolf testvére) is szerephez jutott. Annak ellenére, hogy a '79-es téli turnén előtt bejelentették, hogy Michael teljes értékű tagja a bandának, ő néhány hónap múlva kiszállt; helyére pedig visszatért Jabs.

Az 'Is There Anybody There?' című dalt Rudolf Schenker, Klaus Meine és Herman Rarebell közösen szerezte. A single külön kislemezen is megjelent, az 'Another Piece of Meat' című számmal a B-oldalán. A kislemez a brit toplista 39. helyén debütált; és tulajdonképpen ez volt a Scorpions első jelentős nagy-britanniai lemezeladási sikere. A dal a mai napig nagy közönség-kedvencnek számít - a banda rendszeresen előadja ezt a slágert a koncerteken.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [153. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás