Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Új helyre költöztünk! Új címünk: Újházi Ede utca eleje (Kossuth utca felől).

Hírek

Bemutatta teljes, 'A Dawn to Fear' című albumát a CULT OF LUNA


2019-09-24

A poszt-metal műfaj egyik zászlóvivő zenekara, a Cult Of Luna nemrég megkötötte új lemezszerződését.

A Cult Of Luna közleménye így szól: "Izgatottan jelentjük be, hogy kollaborációra léptünk a Metal Blade kiadóval, és létrehoztuk új otthunkat, a Red Creek-et - itt fognak zajlani a Cult Of Luna jövőbeni produkciós munkálatai. És ez csak az alkonya egy jövőbeni, izgalmas kalandnak!".

A banda immáron 2013 óta (ekkor jelent meg a 'Vertikal 1&2' nem adott ki új, önálló dalokat. 2016-ban felvették a 'Mariner' című lemezt, ami egy kollaboratív kiadvány, Julie Christmas-szal (Battle Of Mice, Made Out Of Babies) közösen. Ezt követte egy 'Years in a Day' című koncert-DVD 2017-ben - mindegyik nagy rajongói és kritikai sikerekkel, pozitív kritikákkal övezve.

Az újabb teljes értékű stúdióalbumot - amit már a Metal Blade kiadó dobott piacra; méghozzá 2019. szeptember 20-án - 'A Dawn to Fear' címmel látták el.

Ahogy az egy 20 esztendős bandától elvárt, a Cult Of Luna szívét és lelkét beleadta az új albumba, ami kétségkívül a zenekar eddigi legepikusabb, legérzelmesebb és legelőremutatóbb anyaga. Az 'A Dawn to Fear' egy monstre lemez, ami nyolc dalt tartalmaz 79 pervben, megtesteítvén mindent, amit a Cult Of Luna valaha is képviselt, egyben pedig új zenei területeket felfedezve.

"Már amikor belevetettük magunkat a munkálatokba, akkor tisztában voltunk vele, hogy egy olyan albumot kell letennünk az asztalra, ami egyfajta antitézise mindannak, amit a múltban műveltünk" - nyilatkozta Johannes Persson énekes-gitáros / dalszerző. "Minden albumunkon van egy konkrét téma, amit már jóval a dalszerzői munkák előtt kitalálunk... ezúttal azonban más volt a helyzet. Az elmúlt évek során rengeteget változott a viselkedésem és a gondolkodásom; ezért most arra a döntésre jutottam, hogy ez egy spontán folyamat lesz. Egyszerűen csak kíváncsi voltam, milyen módon mi jön ki belőlem - az 'A Dawn to Fear' pedig ennek lett a végeredménye".

Persson elmondása szerint az új album jóval "organikusabb" hangzású lett a korábbi lemezeknél; lévén ezúttal még több orgonát és akusztikus hangszert alkalmaztak az elektromos billentyűk helyett. Ezáltal kissé melankólikusabb, és egyértelműen keményebb is lett a banda muzsikája ahhoz képest, amit a 2013-as 'Vertikal' és a 2016-os 'Mariner' albumon hallhattunk.

A stúdiós munkálatok Norvégiában, az Ocean Sound Recordings Stúdióban zajlottak, ami - ahogy az a nevéből is kiderül - egy tengerparti "zenegyár", távol mindentől. A band a 11 napon keresztül tartózkodott ebben a stúdióban, míg meg nem született az új album, mely hosszúságát tekintve eredetileg egy dupla CD lett volna. Ennek kapcsán Persson elmondta: "Leültünk, ránéztünk a dallistára és megpróbáltunk mindegyik nótából lecsípni egy kicsit, hogy ne legyenek problémák, amikor LP-re vagy CD-re gyárták az anyagot... de aztán hamar rájöttünk, hogy ezt máshogy, az eredetinél eltérően nem tudjuk elképzelni. Ezek a dalok az eredeti hosszukkal kapnak értelmet. Ha megvágnánk egy-egy dalt, azzal csak szétcsesznénk a lemez dinamikáját...".

A tracklista:
01. The Silent Man
02. Lay Your Head To Rest
03. A Dawn To Fear
04. Nightwalkers
05. Lights On The Hill
06. We Feel The End
07. Inland Rain
08. The Fall

Az első lét új single-dal, a 'The Silent Man' és a 'Lay Your Head To Rest' hivatalos videója lentebb elérhető, ízelítőképpen az album előrendeléséhez:

Alább a teljes lemez meghallgatható:

Az új lemezt az alábbi képre kattintva is meg lehet rendelni:

A csapat egyúttal azt is bejelentette, hogy 2019 nyarán és őszén visszatérnek az európai színpadokra: az év közepén világhírű fesztiválokon adnak koncerteket, november-december folyamán pedig az A.A Williams-szel közösen járják Európát. A teljes beosztás itt érhető el.

A Cult Of Luna legutóbbi kiadványa a 'Years in a Day' című CD/DVD volt. A 2017-ben kiadott anyag kapcsán korábban a következőket közölte a banda: "Néhány évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy minimálisra csökkentjük turné-gépezetünk fordulatszámát. Ennek egyetlen oka az volt, hogy megvédjük magunkat a kiégéstől, és életben tartsuk a tüzet szító szenvedélyt. Viszont mindaz az úton töltött élmény és tapasztalat, amit közel 20 éven keresztül átéltünk, felér egy vadló élet-megváltással. Ezáltal kovácsolódtunk össze igazán; és ennek köszönhetően adódott meg számunkra a lehetőség, hogy csodálatos embereket ismerhessünk meg a világ minden táján. Ezért most úgy éreztük, eljött az ideje annak, hogy kiadjunk a kezünkből egy különleges tárgyat, ami a Cult Of Luna turné-életéhez köthető, és ami bemutatja, mennyit fejlődtünk a 'Fire Was Born' nyolc évvel ezelőtti megjelenése óta".

A 2017. április 21-én megjelent, 'Years In A Day' című kiadvány az alábbi anyagot tartalmazza:

- 2 órás DVD, egy 2015-ös párizsi koncertről (La Gaîté Lyrique)
- 2 koncert CD, a 2013-as és a 2016-os Roadburn Festival anyagával
- A párizsi koncert Hi-res minőségű, digitális audió-felvétele

A kiadvány megjelent bakelit-digipakban is - ez a verzió kizárólag a banda honlapján érhető el, 7000 példányszámban. Itt megtalálhatók a rendelési infók - kedvcsinálóképpen pedig alább elérhető a teljes DVD-stream:

A Cult Of Luna 2016. április 8-án adta ki legutóbbi, nyolcadik stúdiólemezét, Julie Christmas-szal közös 'Mariner'-t - erről bővebben itt írtunk.


Bemutatta teljes, 'A Dawn to Fear' című albumát a CULT OF LUNA
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás