Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [163. rész]


2017-01-02

Norvégia egyik legkiválóbb extrém metal zenekarával nyitjuk az évet!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 163. rész

BORKNAGAR - 'Future Reminiscence'

A norvég Borknagar zenekar epikus viking metalt játszik enyhe black-es elemekkel megtűzdelve. Történetük 1995 környékén kezdődött, mikoris Oysein G. Brun gitáros, Grim dobos, Infernus basszusgitáros, Ivar Bjornson szintetizátoros (ma: Enslaved) és Garm (ma: Ulver, Arcturus) vokalista elkészítették első, norvég nyelvű albumukat, a 'Borknagar'-t, amely jobbára még az akkor hallható modern típusú black zenékre hajazott.

Az 1997-ben megjelent 'The Olden domain'-en rengeteg újítás volt felfedezhető. Egyrészt Kai Lie új basszgitáros, másrészt egy sokkal színesebb zenei világ, akusztikus gitárbetétekkel, vikinges, emelkedett hangulattal, immár angol nyelven.

Egy évre rá megszületett az 'Archaic Curse', amelyben új vokalista, Simen, a Dimmu borgir későbbi basszusgitárosa hozott megújult, dallamosabb szövegrészeket, és Jens F. Ryland személyében egy második gitárost is foglalkoztattak.

Ezt követően egészen 2000-ig kellett várni a következő lemezre, a 'Quintessence'-re. Itt kissé visszatértek a zenészek a régi blackes témákhoz, és ismét új tagokkal, Asgeir Mickelson-nal (többek között még a Vintersorg és a Spiral Architect dobosa) és Lars Nedland szintissel egészültek ki.

Mint már megszokhattuk: új album, új felállás. A 2001-es 'Empiricism'-en viszont talán az eddigi legerősebb zenészgárda csapódott össze. Az új vokalista Vintersorg lett, aki egyéb formációival (Otyg, Vintersorg, Havayoth) akkorra már nagy elismerést szerzett; a hathúros bőgőt pedig Tyr kezelte, aki azelőtt a Satyricon és az Emperor köreiben is foglalkoztatva volt. Zeneileg progresszív, gyönyörű hangzású, élettel teli, szinte kibogozhatatlan szövegvilágú mű született.

Ezt követő lemezük a 2004-es 'Epic' amelyen Tyr hiányában már Asgeir játszotta fel a basszusrészeket. Fantasztikus hangulatú album ez is, hűen tükrözve a Borknagar világát és zenészeinek tehetségét.

Oystein G. Brun gitáros / dalszerző később minden atomkori hatástól megtisztította, lecsupaszította a banda muzsikáját és gyakorlatilag egy népzenei / komolyzenei ihletésű albumot készített. Hegedű, cselló, orgona, zongora, furulya, akusztikus gitárok, kórusok és Vintersorg folkos éneke - ezek az összetevői a 2006-os 'Origin' albumnak.

A 2010-es 'Universal' albumtól kezdve tagja a bandának az Acturus-ból és a Dimmu Borgir-ból ismert ICS Vortex; a 2012-es 'Urd' lemezen pedig már Baard Kolstad (Leprous, Solefald, stb.) dobol.

A banda grandiózus visszatérését a 2016-os 'Winter Thrice' album fémjelezte. Az album Németországban a 62., Svájcban a 90., Finnországban a 44., az Egyesült Államokban pedig a 17. helyen végzett a Billboard Új Előadók Listáján ('Heatseeker Chart'), illetve 15. lett a hivatalos 'Hard Rock Chart'-on. A 'Winter Thrice' - aminek hanganyagát ezúttal is Jens Bogren (Opeth, Kreator, Paradise Lost) keverte saját, svédországi Fascination Street stúdiójában - 2016. január 22-én jelent meg, a Century Media Records jóvoltából.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [163. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás