Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

Itt a MYRKUR új videoklipje, az 'Ulvinde'!


2017-07-27

Az egy-(nő)személyes black metal projekt nemrég befejezte nagysikerű 2015-ös debüt-albuma, az 'M' folytatási munkálatait.

Myrkur, a dán származású modell / művésznő (eredeti nevén: Amalie Bruun) elárulta, hogy az új lemez munkálatai Randall Dunn producer közreműködésében zajlottak (az amerikai származású Dunn korábban többek közt olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Marissa Nadler, az Earth zenekar, a Sunn O))), a Boris és a Wolves In The Throne Room). Az új, 'Mareridt' című albumot a koppenhágai Black Tornado Stúdióban rögzítették Dunn saját, Seattle-t stúdiójában keverték véglegesre.

Myrkur az alábbi nyilatkozatot adta: "Az elmúlt esztendőt többnyire dalszerzéssel töltöttem; az utóbbi időben pedig igyekeztem kiválogatni azokat a nótákat, melyek felkerülnek a végleges albumra. Ezúttal más megközelítéssel álltam a dalszerzéshez - legalábbis a debüt-album stílusához viszonyítva... Ezesetben némi Kulning-témát is belevittem a dallamokba; ez pedig azt jelenti, hogy ősi skandináv népszokás szerint prezentálom a vokálokat - egyébként más és más nyelveken [Kulning: svéd népzenei hagyomány (szó szerinti jelentése: madárhívogatás), melynek során az énekes magas hangon, többnyire szavak nélkül dalol. Eredetileg a tehenek hívóhangja, melyet hagyományosan nõ énekel]. Nem mellékes megjegyezni, hogy totálisan elégedett vagyok Randall Dunn munkájával - annak ellenére, hogy egy amerikai származású producerről van szó, úgy tűnik, zenei tekintetben tele van északi vénákkal. Egyszóval nagyon izgalmas folyamatok zajlanak!".

Az új Myrkur albumon néhány vendégzenész is szerephez jutott (a névsort hamarosan közzéteszik) - ők többnyire autentikus hangszereken - Nyckelharpa, hegedű, mandola, folk-dobok, stb. - működnek közre. A lemez - ami mint most kiderült, a 'Mareridt' címet viseli - szeptemberi megjelenéséért a Relapse Records fog felelni [a 'mareridt' szó jelentése: 'rémálom'].

A 'Mareridt' "a sötétség és a fény, a Nap és a Hold, a boszorkányok és az angyalok közti párhuzam gazdag határosságát tükrözi. A Myrkur ezúttal minden eddiginél kísértetiesebb, vízionáriusabb hangzást, atmoszférákat valósított meg; méghozzá 11 új dal révén, melyek - műfajukat tekintve - a metal, a dark folk, a komolyzene és a végtelenül izgató melódiák elegye".

Az új album tulajdonképpen a King Diamond 'Them' albuma és Csajkovszkij Hattyúk tava című művének elegye; egy gondosan megkomponált koncepció, ami túl mutat mindenféle zenei műfajon. Angol és dán nyelvű szövegek vegyesen szerepelnek rajta, épp úgy, ahogy tesztoszteronnal feltöltött hörgés és érzelmes női ének-témák. A kompozíciók filmzeneként olvasnak egymásba, ezáltal pedig egy igazán különleges muzikális élményben részesülnek a hallgatók.

A 'Mareridt' szeptember 15-én jelenik meg, a lent látható borítóval, amit egy norvég művész, Odd Nerdrum készített. A lemez előrendelhető többek közt CD-n, dupla bakeliten és digitális formában is. A tracklista így néz ki:

01. Mareridt
02. Måneblôt
03. The Serpent
04. Crown
05. Elleskudt
06. De Tre Piker
07. Funeral (feat. Chelsea Wolfe)
08. Ulvinde
09. Gladiatrix
10. Kætteren
11. Børnehjem
12. Death Of Days (digitális / LP bónusz track)
13. Kvindelil (feat. Chelsea Wolfe) (digitális / LP bónusz track)
14. Løven (digitális / LP bónusz track)
15. Himlen blev sort (digitális / LP bónusz track)
16. Två Konungabarn (digitális / LP bónusz track)

Az új albumról első ízelítőként alább elérhető a vadonatúj, 'Två Kongunbarn' és 'Måneblôt' című számok premiere, valamint a hivatalos album-előzetes, aminek révén betekintést nyerhetünk a színfalak mögötti munkálatokba:

Újonnan napvilágot látott az 'Ulvinde' című szám hivatalos videoklipje is, ami Mats Ek rendezett. Ebben a számban Amalie hegedűl, gitározik és zongorázik; a Wolves In The Throne Room-os Aaron Weaver dobol; Andreas Lynge és William Hayes gitározik; valamint Veslemøy Heyerdahl és Ida Sandberg Motzfelt kórusban vokálozik.

A Myrkur továbbá bemutatta első angol nyelvű dalát, a 'Shadows Of Silence'-et, ami ugyan nem szerepel a soron következő nagylemezen, de elérhető lesz a Decibel magazin következő számának mellékleteként, bakelit-kislemez formájában.

A Myrkur év végén indul európai lemezbemutató turnéra, a Sólstafir társaságában. A körút december 7-én a budapesti A38 Hajóra is elér.

 

A Myrkur első teljes értékű lemezét - ami az 'M' címet viseli - 2015 augusztusában adta ki a Relapse Records. Már a stúdiólemez felvételeinek nagy része is a történelmi Emanuel Vigeland Mauzóleumban zajlott (valamint az Oslo-i Valhallveien Stúdióban), de Amalie Bruun nemrég visszatért ebbe a különleges épületbe, hogy egy drámai hangvételű akusztikus koncertlemezt rögzítsen. Ez az album 'Mausoleum' címmel jelent meg, 2016 augusztusában.

Az alábbi lejátszón a Myrkur teljes, 2016-os Wacken fesztiválos fellépése tekinthető meg.


Itt a MYRKUR új videoklipje, az 'Ulvinde'!
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás