Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [178. rész]


2017-02-22

Ma az egyik legméltatlanabb módon alulértékelt los angelesi rockzenekar egy korai klasszikusát hallgatjuk, egy jól ismert torok előadásában.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 178. rész

TAKARA - 'Spotlight'

A Takara egy los angelesi dallamos hard rock banda, amit 1987 nyarán alapított Neal Grusky szólógitáros és Carl Demarco basszer. Élőben azév októberében mutatkozott be a banda, egy hollywoodi klubban; méghozzá a Yngwie Malmsteen bandájában elhíresült énekes, Jeff Scott Soto vezetésével. Soto eredetileg csak producerként működött közre a banda első demóján, de miután felénekelte a dalokat, később ő lett a Takara frontembere is.

A Takara hivatalosan 1990-ben vonult stúdióba, hogy felvegye első teljes értékű albumát, ami végül 'Eternal Faith' címmel jelent meg három évvel később. A munkálatok azért tartottak ilyen sokáig, mert a kezdetekben több tagcserén is átesett a csapat. A felállást végül - Soto és Grusky mellett Gary Schutt basszer és Bob Duda dobos tette teljessé. Az 'Eternal Faith' '93 decemberében megjelent Japánban (Zero Corporation) és Európában (Now And Then Records) is.

Demarco néhány hónap elteltével visszatért a bandába, leváltván Schutt-ot; majd nekiláttak következő albumuk, a 'Taste of Heaven' munkálatainak. Ezen a lemezen - ami '95 májusában jelent meg világszerte - két dalban is hallható a legendás Bob Daisley (Ozzy Osbourne, Rainbow, Uriah Heep, Gary Moore) basszusgitár-játéka.

Miután a Takara Long Island Records által szponzorált németországi turnéja véget ért, az újonnan alapított amerikai Saraya Recordings kiadó újra piacra dobta a banda első két lemezét. Ezt követően a zenészek nem vesztegették idejüket: nekiláttak harmadik stúdiólemezük felvételeinek. 1998-ban meg is jelent a 'Blind in Paradise' album, amit Japánban a Zero Corporation, Európában a Point Music, Amerikában pedig a Saraya adott ki. Nem sokkal ezután egy 'Eternity: Best of 93 - 98' című válogatáslemeze is megjelent a csapatnak.

1998 végén a Takara újabb felállásbeli változásokon esett át: Neal Grusky és Carl Demarco konkrétan magukra maradtak a bandában; de rövid időn belül új partnerekre találtak Chad Clark dobos és Brook Hansen billentyűs személyében. A hiányzó láncszem az énekes volt, amely posztra végül Grusky egyik régi barátja, Michael J. Flatters érkezett. 2000 februárjában ez a felállás vonult stúdióba, hogy felvegyék a 'Perception of Reality' című albumot, amit egy évvel később adott ki a Lion Music (Európa), a Metal Mayhem (USA) és az Avalon Marquee (Japán).

A 'Perception of Reality' megjelenését követően - a tagok egyéb elfoglaltságai okán - több éven keresztül szünetelt a banda. Grusky 2008-ban döntött úgy, új felállással újjáéleszti a zenekart. Ekkor lépett be a csapatba Bjorn Englen (basszusgitár), Patrick Johannson (dobok) és a brazil származású Gus Monsanto, aki akkoriban többek közt a francia Adagio-ban, és a Timo Tolkki (ex-Stratovarius) vezette Revolution Renaissance-ban énekelt. Brook Hansen billentyűs és - az új album hangmérnöki munkálatainak elvégzése erejéig - Jeff Scott Soto is visszatért a bandába. A munkálatok eredménye végül az 'Invitation to Forever' című album lett, amit világszerte a Progrock Records adott ki. Grusky ezúttal jóval erőteljesebb, metalosabb hangvételű dalokat komponált, a korábbi Takara albumokhoz képest. Az 'Invitation to Forever' nagy sikereket aratott, mind a rajongók, mind a rock / metal / prog-műfaj kritikusai közt.

Lévén az 'Invitationi to Forever' többnyire session-zenészekkel készült, Grusky a későbbiekben minden addiginál komolyabb felállásbeli problémákkal nézett szembe. A gitáros elsősorban helyi, los angelesi zenészeket keresett a jövőbeni projektek kivitelezése végett; Carl Demarco (aki ezentúl nőként éli életét; a továbbiakban Carla Demarco néven) azonban mindvégig kitartott zenésztársa mellett. Az énekesi posztra Jamie Kelli-t, tősgyökeres LA-vokalistát vették be; míg a dobos a szintén helyi Gene McEwen lett. A billentyű-témákat szintén Kelli kezelte (később viszont átvette Eric Ragno). A Takara így vágott neki a los angelesi rock-színtérnek, hogy régi és új dalokkal kényeztesse a helyi rajongókat. Az új felállás 2010. október 30-án adta első koncertjét, a híres Paladino's klubban.

2011 májusában bejelentették, hogy nekiláttak hetedik stúdióalbumuk, a 'Wicked and Beautiful' munkálatainak, mondván "ez az anyag teljes egészében új Takara dalokat fog tartalmazni. Ezzel a lemezzel új szintekre jutunk, de természetesen tiszteletben tartjuk a banda múltbeli zenei stílusát". Ezzel együtt adták hírül azt is, hogy egy eddig kiadatlan felvételekkel, ritkaságokkal teli albumot is kiadnak a közeljövőben, felölelvén teljes karrierjüket.

2011 októberében a Takara egy dallal hozzájárult a Versailles Records jóvoltából kiadott Randy Rhoads / Ozzy Osbourne tribute-albumhoz: a banda Ozzy 1981-es 'Diary of a Madman' albumán szereplő 'Litte Dolls' című számot dolgozta fel.

Habár a 'Wicked and Beautiful' és a ritkaságokat tartalmazó album mindmáig nem készült el, 2015 tavasza óta ismét próbál és stúdiózik a banda; de egyelőre nem tudni, mikor jelentik be a soron következő projekteket.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [178. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás