Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [179. rész]


2017-02-26

Hazánk egyik legnagyobb legendája szól ma!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 179. rész

PIRAMIS - 'Kóbor Angyal'

A Piramis együttest Som Lajos basszusgitáros, Köves Miklós dobos és Závodi János gitáros alapították 1974-ben. Eleinte instrumentális zenében gondolkodtak, majd Gallai Péter billentyűs kapott énekesi feladatokat. A dobos Köves Miklós lett. Az ötödik tag Lévay Tibor billentyűs volt, majd kiválása után 1975-ben csatlakozott a Piramishoz Révész Sándor énekes, aki korábban a Generálban énekelt. Első kislemezüket 'A becsület' és a 'Szállj fel magasra!' dalokkal 1976-ban adta ki a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat. Mindkét dal nagy siker volt. A zenekar nevét viselő első nagylemez 1977-ben jelent meg. A Metronóm '77 fesztiválon közönségdíjat nyertek az 'Égni kell annak, aki gyújtani akar' dalukkal, ami aztán Karda Beáta fesztiváldalával közös kislemezen is megjelent.

A Piramis rövid időn belül Magyarország első számú kedvence lett a rockrajongók körében. 1978-as második albumuk megjelenése után minden koncerttermet megtöltöttek. A következő évben megjelent harmadik album az elődeihez hasonlóan százezer példány felett kelt el, de a kritikusok már fanyalgással fogadták az új dalokat. A Piramis sikerkorszakát a budapesti Ifjúsági Parkban 1979 őszén rögzített 'A nagy buli' című koncertlemezük zárta le. 1980-ban Nyugat-Európában megjelent egy angol nyelvű Piramis album 9 számmal az első három nagylemez dalaiból.

A negyedik Piramis-album 'Erotika' címmel jelent meg 1981-ben. A zenekar megpróbálta követni az aktuális trendeket, és a rockból az új hullámra váltani, nem túl sok sikerrel. 1981. június 14-én a keletnémet turnéjuk utolsó koncertjén Révész a színpadon jelentette be, hogy kilép az együttesből. A Som-Závodi-Köves-Gallai felállású Piramis négyesben folytatta, és 1982-ben kiadták a Plusz című nagylemezt Gallai énekével. A zenekarnak még abban az évben vége lett, mikor Somot és Kövest aranycsempészés vádjával letartóztatták, majd elítélték.

1992-ben Révésszel tértek vissza. Eredetileg egy koncertre álltak volna össze a Budapest Sportcsarnokban, de a nagy érdeklődésre tekintettel öt koncert lett belőle (közülük az utolsó már 1993-ra csúszott). 2006-ban újabb két koncert következett, immár a Papp László Budapest Sportarénában. Némi árnyékot vetett az eseményre, hogy Som Lajos egészségi állapota miatt csak a koncertek elején és végén volt színpadon, helyette Paróczai Attila (Mini) játszott. A koncertekről 1992-ben és 2006-ban is készült hang- és képfelvétel. Som és Závodi 1997-ben 'Száz év zene' címmel adott ki közös nagylemezt, amelyen a Piramis nyolc dalát játszották fel újra, különböző énekesek közreműködésével.

A zenekar hivatalosan 2009-ben alakult újjá Piramis Plusz néven, Nyemcsók János (ex-Manhattan, Fix) énekessel. A megromlott egészségi állapotú Som helyén Vörös Gábor (Omen, ex-Ossian, Fahrenheit) lett a basszusgitáros. A későbbiek során a Plusz utótagot fokozatosan elhagyták a névből.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [179. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás