Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [180. rész]


2017-03-01

Klasszikus a '80-as évek derekáról

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 180. rész

OZZY OSBOURNE - 'Shot In The Dark'

A 'Shot In The Dark' című single Ozzy Osbourne 1986-os, 'The Ultimate Sin' című albumán szerepel. A dal az énekes egyik legsikeresebb kislemeze; lévén a 'Mainstream rock' listán és a 100-es Billboard-on is előkelő helyen végzett. A 'Shot In The Dark' videoklipjét Andy Morahan rendezte.

A dal nagyrészét Phil Soussan basszusgitáros írta, aki a '80-as évek elején a Wildlife zenekar tagja volt. A 'Shot In The Dark' szövegét pedig Soussan Wildlife-beli bandatársai, Steve Overland és Chris Overland komponálta; habár a későbbiekben ezt a verziót átírta az Ozzy-banda (miután Soussan hivatalosan is belépett a csapatba). Sokan egyébként megkérdőjelezik Ozzy dalszerzői részvételét e slágerben, és továbbra is az Overland-testvéreknek tulajdonítják a jogokat. Ezen viták következtében keveset szerepel a nóta az énekes válogatás-lemezein és koncertjeinek szettlistáján. 2002-ben ennek okán a kiadók törölték kínálatukból a 'Just Say Ozzy' EP-t (amin szintén szerepel a dal alternatív verziója), és magát a 'The Ultimate Sin' albumot (később azonban visszavonták erre vonatkozó döntésüket). A 'Shot In The Dark' Wildlife-féle verzióját nem mellesleg 2012-ben feldolgozták az Overland-fivérek - ez a változat aktuális bandájuk, az FM 2012-es 'Only Foolin'' EP-jén kapott helyet (mellettük többek közt a finn Stala & So. együttes, a Children Of Bodom és Jeff Scott Soto is feldolgozta e klasszikust).

A 'The Ultimate Sin' Ozzy Osbourne negyedik szólóalbuma - 1986. február 22-én jelent meg, az Epic kiadó jóvoltából.

A lemezen hallható dalok többségének szerzői jogai Jake E. Lee gitárost illetik (kivéve a fentebb említett 'Shot In The Dark'-ot, amit Soussan és Osbourne jegyez). A szólista azután mutatta be Ozzy-nak új dalait, hogy az énekes 1985-ben visszatért elvonókúrájáról. A 'The Ultimate Sin' dalaihoz Bob Daisley basszusgitáros írt szöveget.

Az album esetében meg kell említeni a Tommy Aldridge helyére érkezett fiatal dobos-tehetséget, Randy Castillo-t (ex-Wumblies) is, akit a Mötley Crüe dobos Tommy Lee ajánlott be Ozzy-éknak, és a sors fintora, hogy amikor Tommy elhagyta a Mötley-t, Randy vette át a helyét a csapatban. A billentyűket egy bizonyos Mike Moran kezelte, aki szakmai berkekben igen ismert és elismert stúdió-zenésznek számított. A 'The Ultimate Sin' volt az első és egyetlen album, amin Phil Soussan basszerozott.

A 'The Ultimate Sin' már jóval keményebb lemez, mint az ezt megelőző 'Bark at the Moon'; ennek ellenére 1994 októberében dupla platina-minősítést kapott (közel 10 év alatt több mint 2 millió példány kelt el belőle). A '80-as évek közepén - heavy metal kategóriában - ez az album volt a legmagasabb toplistás helyezésű kiadvány.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [180. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás