Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [189. rész]


2017-04-02

A világnak hősök kellenek!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 189. rész

TERÄSBETONI - 'Maailma tarvitsee sankareita'

Három finn zenész (Jarkko Ahola, Arto Järvinen és Viljo Rantanen) 2002-ben találkozott és eldöntötte, hogy együttest alapítanak. Jari Kuokkanen ideiglenes dobosként csatlakozott, de később hivatalos tag lett. A Teräsbetoni nevet Rantanen találta ki. Az együttes ez első dalokat 2003-ban készítette el. Ekkor még csak három dal volt: a 'Teräsbetoni', a 'Teräksen varjo' ("Az acél árnyéka") és a 'Maljanne nostakaa' ("Mondj köszöntőt").

Az együttes egyre népszerűbb lett az underground körökben. 2004-ben a zenekar először koncertezett, és a honlapjukra felkerült a 'Taivas Lyö Tulta' ("Az ég tűzzel bombáz") élő felvétele. Az első koncertjeiken játszották még a 'Rainbow In The Dark' (Ronnie James Dio) és a 'Metal Warriors' (Manowar) feldolgozást is. 2004 második felében aláírtak egy szerződést a finn Warner Music-kal, és 2004 decemberében elkezdték felvenni a 'Taivas Lyö Tulta' című kislemezt. A lemez 2005. február 2-án jelent meg, és egy hét alatt a finn zenei ranglista élére állt. Ezt követően egyre többet játszották a dalaikat a rádiókban.

A 'Metallitotuus' album felvételét 2005. januárjában kezdték meg és 2005. április 6-án jelent meg. Az első héten a finn zenei ranglista 2. helyén szerepelt és 29 hétig volt a listán. Az album egyik számához, az 'Orjatar-hoz' ("Rabszolganő") készült egy videoklip, amit 2005. április 16-án mutattak be a TOP40 show-ban. A Taivas Lyö Tulta-t később megválasztották a finn nemzeti hokicsapat hivatalos dalának a Karjala Kupa idejére.

A 'Metallitotuus' platinalemez lett (Finnországban, ami azt jelenti, hogy több mint 30.000 darabot adtak el belőle) a kiadás évében majdnem 33.000 eladott példánnyal büszkélkedett és ezzel Finnország harmadik legkedveltebb heavy-rock albuma lett abban az évben. 2006 júniusában kiadták a második albumot, 'Vaadimme metallia' ("Metált követelünk") címmel. A kiadás napján majdnem elérte az aranylemez határát (ami Finnországban 15.000 eladott lemez).

A Teräsbetoni iránt sok más országban is érdeklődtek, ahogy az együttes is érdeklődött a más országokban való fellépés lehetőségei iránt, így 2005-ben felléptek a világhírű Wacken Open Air-en.

A Teräsbetoni indult a 2008-as Eurovíziós Dalverseny finn válogatóján. Marcius 1-jén 38,9%-kal nyerték meg a válogatót. A 'Missä miehet ratsastaa' ("Hol lovagolnak a férfiak") című dalukkal indultak a dalversenyen. Május 20-án az együttes a 8. (79 ponttal) helyen jutott a döntőbe. A május 24.-i döntőben a 22. helyen végzett 35 ponttal.

2008. március 19-én jelent meg a harmadik album 'Myrskyntuoja' (Viharhozó) címmel, ami a finn zenei ranglisták élén nyitott. Negyedik albumukat 'Maailma Tarvitsee Sankareita' néven adták ki 2010 novemberében. Nem sokkal ezután jelentették be, hogy megszüntetik a banda üzemeltetését. Habár a csapat azóta többnyire inaktív; 2013 júliusában egy nagyszabású, Turku-beli koncerttel ünnepelték megalakulásuk 10. évét.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [189. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás