Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

PARADISE LOST - megjelent a 'Medusa' album; itt az új szöveges klip!


2017-09-01

Az ikonikus brit metalbanda kiadta vadonatú albumát, amit a londoni Orgone Stúdióban (Ghost, Ulver, Cathedral) vettek fel.

A brit Paradise Lost kétségkívül a gothic / doom metal műfaj zászlóvivő bandája (az Anathema és a My Dying Bride zenekarokkal közösen). 

A Nick Holmes énekes, Greg Mackintosh gitáros, Aaron Aedy gitáros, Stephen Edmondson gitáros és Matthew Archer által alapított csapat debütáló albuma 1990-ben jelent meg, 'Lost Paradise' címmel, a Peaceville kiadónál. Következő lemezük, a stílusdefiniáló 'Gothic' egy évvel később látott napvilágot. Ekkor már a korábbi death metal stílusjegyeket a doom metal vontatottabb tempójával ötvözték; Nick Holmes durva hörgő énektémáival kontrasztban pedig operás női éneket is alkalmaztak. A Music For Nations kiadóhoz szerződve a következő albumokon egyre inkább letisztult a banda hangzása: a metal mellett folyamatosan egyre több teret kaptak a klasszikus brit gothic rock műfaj hatása. Népszerűségük csúcsát az 1995-ben megjelent 'Draconian Times' albumuk idején érték el. Ekkor már Lee Morris dobolt az együttesben.

Az 1997-es 'One Second' lemezen új irányba fordult a Paradise Lost, amikor beemelték hangzásukba az elektronikus zenékre jellemző gépi effekteket, loopokat és hangmintákat, némi csalódást okozva ezzel a korai éra rajongóinak, de egyben újakat is toborozva. Az EMI-nál megjelent következő albumon ('Host', 1999) még tovább léptek ebbe az irányba és a gitárok szinte teljesen eltűntek a dalokból. Azóta lemezről lemezre fokozatosan hoznak vissza egyre többet régi énjükből. A 2007-es 'In Requiem' című albumukat (amely már a Century Medianál jelent meg) a kritikusok az 1993-as 'Icon' című klasszikus Paradise Lost lemezhez hasonlították. A Lee Morris helyére 2004-ben érkező Jeff Singer dobos 2008-ban lépett ki az együttesből. A banda új dobosa Adrian Erlandsson (ex-At the Gates, ex-Cradle of Filth) lett.

A zenekar aktuális felállása - ami többnyire megegyezik a kezdetleges line-uppal - a 2010-es években eddig két nagylemezt (2012 - 'Tragic Idol', 2015 - 'The Plague Within'), több válogatás-albumot és néhány koncert-anyagot adott ki - ezek mindegyike a korai, pionír stílus felelevenítését, újragondolását fémjelzi.

2016 júniusában kétségkívül új korszak vette kezdetét a Paradise Lost történetében; ugyanis a banda világraszóló lemezszerződést kötött a műfaj egyik legismertebb és legsikeresebb kiadójával, a német Nuclear Blast-tal. Erről Nick Holmes énekes így nyilatkozott: "A Paradise Lost karrierje nagyjából egyidőben indult a Nuclear Blast Records megalapításával, a '80-as évek végén. Lévén mindannyian nagy rajongói vagyunk az eredeti death metal zenének, a mai napig az ő korai kiadványaik alkotják lemezgyűjteményünk nagy részét. Örömmel figyeltük, ahogy a kiadó az évek során komoly erővé nőtte ki magát a metal-színtéren, mind Európában, mind Amerikában. Közel 30 évvel később pedig új fejezet nyílik előttünk is; lévén 2017-től a Paradise Lost is a Nuclear Blast kötelékébe tartozik!".

A Nuclear Blast tulajdonosa, Markus Staiger hozzátette: "Rajongóként az első naptól fogva fanatikusan követem a Paradise Lost munkásságát - kezdve a death metal-érától, egészen odáig, hogy egy egyedi, különleges, önálló stílusú entitásról kell beszélnünk. Ez a zenekar határozta meg, és találta fel újra a gótikus műfajt, amellett, hogy mindvégig képes volt a lehető legsötétebb és egyben felejthetetlen dalokat előállítani. Nagy örömünkre szolgál tehát, hogy végre ez a nagyszerű banda is a Nuclear Blast folyamatosan bővülő családjához tartozik! Mondanunk sem kell, nagyon várjuk már az együttműködés gyümölcseit!".

A Paradise Lost új nagylemezét Jaime Gomez Arellano producerrel rögzítette, az Orgone Stúdió falai között (itt készült a 2015-ös 'The Plague Within' album is). A csapat ezúttal egy súlyos, doom-központú anyagot dolgozott ki, aminek címe: 'Medusa'. A 'Medusa' 2017. szeptember elsején jelent meg, rajta nyolc "minden eddiginél keményebb, lassabb és vontatottabb, kísérteties, északi hangulatú dallal".

A 'Medusa' album borítója - amit a Brance Stúdió munkatársai készítettek - alább megtekinthető. Greg Mackintosh gitáros a következőket nyilatkozta a mű kapcsán: "Miközben írtuk a 'Medusa' dalait, és fokozatos kezdtünk ráébredni, mi fog kisülni ebből a projektből, rájöttünk, hogy találnunk kell egy olyan művészt, aki képes ehhez a hangzáshoz passzoló képet alkotni. Egy kis keresgélés után rátaláltunk a Branca Stúdióra, mely munkatársainak kiváló érzéke van az adott dizájnhoz, és remekül ötvözik a retrot a modern művészettel. Amivel előálltak, az egy végtelenül színes, ugyanakkor retro stílusú alkotás, ami bizonyos ponton mégis klasszikus Paradise Lost-hatású".

A tracklista:
01. Fearless Sky (8:30)
02. Gods Of Ancient (5:50)
03. From The Gallows (3:42)
04. The Longest Winter (4:31)
05. Medusa (6:20)
06. No Passage For The Dead (4:16)
07. Blood & Chaos (3:51)
08. Until The Grave (5:41)

Bónusz dalok:
09. Frozen Illusion (5:45)
10. Shrines (3:59)
11. Symbolic Virtue (4:38)

Alább megtekinthető egy pár fotó és ízelítő videó a stúdióból, valamint szöveges videó formájában elérhető egy vadonatúj, 'The Longest Winter' című dal.
Az énekes,
Nick Holmes így beszélt az új dal hátteréről: "Olvastam egy történetet arról, miképpen kezdett el burjánzani a vadvilág 1986-ban Csernobilban, és annak 30 mérföldes körzetében. A cikk különös tekintettel volt a farkasok szaporulatára. Jó belegondolni, hogy nem számít, az emberiség milyen mértékben bassza szét a bolygót - közvetetten vagy közvetlenül -, az élet valamilyen alakzatban vagy formában halad tovább. Az emberek azonban továbbra is emberek maradnak: azóta már időzített vadászati kirándulásokat szerveznek ebben a zónában...".

A 'Medusa' albumot itt lehet megrendelni különféle formában (CD-n, digipakban, bakeliten, digitálisan, digibook-ban és egyéb exkluzív szettben).

Újabban napvilágot látott a 'Blood And Chaos' című szám hivatalos klipje is:

A megjelenés napján közzétették az 'Until The Grave' szöveges videóját is:

A banda a nyár folyamán több európai fesztiválon is fellépett; szeptember és november között pedig egy nagyszabású lemezbemutató turnét bonyolítanak le, az amerikai Pallbearer és a portugál Sinistro társaságában. A körút - aminek beosztása a lenti plakáton látható - keretében október 15-én fellép a három csapat a budapesti Dürer Kertben.

A Paradise Lost 14. nagylemeze, a 'The Plague Within' Európában 2015. június elsején, Észak-Amerikában pedig június 2-án került a boltokba, a Century Media Records jóvoltából. Erről bővebben itt írtunk.


PARADISE LOST - megjelent a 'Medusa' album; itt az új szöveges klip!
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás