Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

29 év után új stúdiólemezzel jelentkezik a legendás CIRITH UNGOL zenekar - itt a második új dal, a 'Before Tomorrow'!


2020-03-27

A kultikus kaliforniai heavy / doom metal banda 'Forever Black' címmel jelenteti meg visszatérő nagylemezét, ami az első új dalokból álló CU-kollekció közel 3 évtizeden belül.

A Cirith Ungol a kaliforniai Venturában alakult, a hetvenes évek elején. A kibontakozó metal-színtéren egy saját finanszírozású, 'Frost and Fire' című albummal mutatkoztak be, ami 1981-ben dobott piacra magán-kiadójuk, a Liquid Flame Records. A 'Frost and Fire' egy bizarr, misztikus, kísérteties hangvételű, epikus és zeneileg gazdag, sötét doom metal-lemez, aminek sikerét a Cirith Ungol két újabb, a későbbiekben klasszikussá vált stúdióalbummal ('King of the Dead', 'One Foot in Hell') fejelte meg.

Mivel a '90-es évek elejére a zeneipar már kevésbé értékelte a tradícionális metal műfajt, a Cirith Ungol felállása is instabillá vált, de mégis felvették és kiadták negyedik sorlemezüket, a 'Paradise Lost'-ot, melyet utólag mindegyik tag hibának, csalódásnak nevezett. Végül, egy évnyi frusztráció végkifejleteként a Cirith Ungol 1992 májusában feloszlott.

Ahogy azonban teltek az évek, a rajongók egyre hangosabban követelték a Cirith Ungol újonnani megalakulását. Végül a 2015-ös év végén ébred fel álmából az óriás. A Robert Garven dobos, Tim Baker énekes, illetve Greg Lindstrom és Jim Barraza gitárosok alkotta kvartett leporolta a hangfalakat és újra felfedezte a régi mágiát. Mivel Michael "Flint" Vujea basszusgitáros nem tudott csatlakozni a bandához, a Night Demon basszerosát, Jarvis Leatherby-t vették maguk mellé, akinek tapasztalata és zenészi készségei a későbbiekben is fontos szerepet játszottak a Cirith Ungol zenéjének egyedi hangzásában.

A Cirith Ungol hivatalosan 2016. október 8-án tért vissza a színpadra: headlinerként léptek fel a Majestic Ventura színpadán megrendezett Frost and Fire II fesztiválon, ahol többezer veterán rajongó gyűlt össze, hogy megünnepeljék a Holtak Királyainak feltámadását. Az elkövetkezendő években a Cirith Ungol számos további koncertet adott más kontinenseken is: Észak-Amerika mellett Dél-Amerikában és Európában is felléptek, nevesebbnél nevesebb fesztiválokon és világhírű csarnokokban.

Most, ahogy közeledik a banda megalakulásának 50. évfordulója, a Cirith Ungol egy vadonatúj stúdióalbummal tér vissza. 2020-ban megjelenő nagylemezük, a 'Forever Black' egy minden értelemben klasszikus Cirith Ungol album. A banda védjegyének számító sötét és sejtelmes riffek, lüktető ritmusok és lélekgyötrő vokálok komoly mértékben jelen vannak az új dalokban. A 'Forever Black' a Cirith Ungol szüntelen vitalitásának és metal-panteonban örökké tartó felsőbbrendűségének testamentuma.

A 'Forever Black' borítója és dallistája így néz ki:

01. The Call
02. Legions Arise
03. The Frost Monstreme
04. The Fire Divine
05. Stormbringer
06. Fractus Promissum
07. Nightmare
08. Before Tomorrow
09. Forever Black

Az album megjelenik több különféle változatban - erről bővebb infók itt találhatók. Ízelítőképpen lentebb meghallgatható a 29 éven belüli első új dal, a 'Legions Arise', valamint a második új single, a 'Before Tomorrow':

A banda 2019. október 25-én jelentette meg legutóbbi kiadványát, az 'I'm Alive' című koncertlemezt / DVD-t, szintén a Metal Blade Records jóvoltából.

Az 'I'm Alive' című kiadványon a Cirith Ungol "sötét és misztikus erői vegyülnek egy megvadult közönség tombolásával". A lemezre és a DVD-re a banda 2017-es, athéni Up the Hammers fesztiválos felvételei, valamint a szintén 2017-es, német Hammer of Doom és 2018-as Rock Hard fesztiválos fellépéseinek hang- és videó-anyagai kerültek fel. Hogy még inkább monumentális legyen ez a kiadvány, a banda egy exkluzív, 2 órás dokumentációt is elhelyezett az 'I'm Alive' DVD-n - ebben részletesen megismerhetjük a zenekar történetét, az egykori és a jelenlegi tagok elbeszélései alapján.

Az 'I'm Alive' borító-terve és illusztrációit egy legendás fantasy-művész, Michael Whelan nevéhez fűződnek (nem mellesleg ő készítette a Cirith Ungol mind a négy stúdióalbumának fedelét). Íme a mű és a tartalom:

CD1
- Live Audio from Up The Hammers Festival (2017.05.27.)
Gagarin 205, Athén, Görögország

CD2
- Bonus Tracks - Hammer Of Doom Festival (2017.11.18.)
Posthalle, Würzburg, Németország

DVD1
- Up The Hammers Festival 2017 (Full live set)
- Hammer Of Doom Festival 2018 (Full live set)

DVD2
- Dokumentáció - 02:00:00
- Rock Hard Festival 2018 (Full live set) - 00:57:34
- Rock Hard Interjú - 00:10:48

A kiadvány több különféle változatban is megrendelhető - erről bővebb infók itt találhatók. Ízelítőképpen itt megtekinthető az 'I'm Alive' dal hivatalos koncert-videója, amit a 2017-es Up The Hammers Fest-en forgattak:

A veterán Cirith Ungol zenekar - ami első körben 1972-től 1992-ig működött, és 2015-ben alakult újjá - 2017. április 28-án adta története első európai koncertjét; méghozzá a német Keep It True fesztiválon. (A Metal Blade Records ezzel egyidőben adta ki a banda egyik legismertebb albuma, a 'King of the Dead' "ultimate" változatát.)

A King of the Dead' 2017-es verziója digipak CD-n jelent meg, teljes mértékig újramaszterizált változatban (az új mix Patrick W. Engel és a Temple Of Disharmony stúdió nevéhez fűződik), öt bónusz track-kel és egy bónusz DVD-vel kiegészítve. A Metal Blade Originals sorozat részeként megjelent kiadvány elérhető 400 grammos bakeliten is, 12 oldalas szövegkönyvvel és A1-es poszterrel felturbózva (az LP hanganyagát Engel a bakelit eredeti, 1984-es, Enigma által kiadott verziójáról keverte újra).

Ízelítőképpen ehhez a kiadványhoz, lentebb elérhető a 'King of the Dead' címadó dalának koncert-verziója, amit a banda visszatérő buliján rögzítettek, a 2016. októberi Frost & Fire fesztiválon, a kaliforniai Venturában.

A 'King of the Dead - Ultimate Version' rendelésével kapcsolatos további infók és hangklipek a Metal Blade online shop-jában érhetők el.

Íme a digipak CD-s kiadvány tartalma:

CD
01. Atom Smasher
02. Black Machine
03. Master Of The Pit
04. King Of The Dead
05. Death Of The Sun
06. Finger Of Scorn
07. Toccata In D Minor
08. Cirith Ungol
09. Last Laugh (Live 1984)
10. Death Of The Sun (alternatív mix)
11. Master Of The Pit (Live - Frost & Fire Fest, 2016)
12. King Of The Dead (Live - Frost & Fire Fest, 2016)
13. Cirith Ungol (Live - Frost & Fire Fest, 2016)

Bónusz DVD (Live @ The Roxy, West Hollywood, CA - 1983.01.19.):
01. Atom Smasher
02. I'm Alive
03. Black Machine
04. Master Of The Pit
05. King Of The Dead
06. Death Of The Sun
07. Finger Of Scorn
08. Cirith Ungol

 


29 év után új stúdiólemezzel jelentkezik a legendás CIRITH UNGOL zenekar - itt a második új dal, a 'Before Tomorrow'!
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás