Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [201. rész]


2017-05-14

A progresszív metalzene egyik kultikussá vált albumáról hallgatunk most egy epikus tételt.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 201. rész

SHADOW GALLERY - 'Comfort Me'

A Shadow Gallery egy olyan prog-metal / prog-rock társulat, akik a hangsúlyt a zeneszerzésre és a muzsika brilliáns előadására helyezik. Dalaik többnyire hosszúak, instrumentális betétekkel gazdagon vannak megspékelve. Ezek a dalok az egyik pillanatban kemények, a következőben pedig teret engednek a líraiságnak, ezáltal igazán érdekes és változatos elegyet alkotva a hallgatóságnak.

A csapat a 80-as évek végén alakult, majd 1992-ben megjelent első CD-jük, melyet megjelenésének körülményei, és a rövid idő miatt a tagok csak demó minőségűnek tartanak. A gyenge minőség ellenére ez a lemez is megmutatja nagyszerű zeneszerzői képességeiket és művészi potenciáljukat.

Következő lemezük, a 'Carved in Stone' megjelenése már az "érett zenekar" stádiumban érte őket 1995-ben. A lemezen kiváló minőségű zeneszámok szerepelnek mind rögzítéstechnikai, mind zeneszerzői értelemben.

Ezután következett a 'Tyranny' album 1998-ban, mely egy koncept-album. Egy hadiüzemben dolgozó munkásról szól, aki kiábrándul szakmájából és más értelmet keres életének. A zene ezen az albumon hangulataiban nagyon emlékeztet előző munkájukra, de kissé könnyebben emészthető. A 'Tyranny' egyes dalaiban olyan neves vendégek szerepelnek, mint James LaBrie (Dream Theater) és D.C. Cooper (Royal Hunt).

A negyedik Shadow Gallery album, a 'Legacy' 2001 áprilisában jelent meg. Ez volt a banda utolsó lemeze a Magna Carta kiadó gondozásában, és annak ellenére, hogy a koncepcionálisan összefüggő 'Tyranny' és 'Room V' albumok között került kiadásra, e lemez narratívája különbözik a másik kettőtől. A 'Legacy' - hasonlóan a többi Shadow Gallery albumhoz - rendkívül pozitív kritikákat kapott a nemzetközi rock-sajtóban.

2005 májusában a csapat kiadta ötödik, eddigi legsikeresebb albumát, a 'Room V'-ot, amit már az InsideOut Records gondozott. Az album limitált változata egy multimédiás bónusz lemezzel kiegészítve jelent meg - az extra CD-ROM albumon a 'Room V' munkálatai kerültek dokumentálásra, további öt dal - köztük egy Pink Floyd-feldolgozás, egy akusztikus és egy demó-tétel - társaságában.

2008 októberében a zenekar énekese, Mike Baker szívroham következtében elhunyt (mindössze 45 évesen). Ennek ellenére azonban a tagok folytatták a banda működtetését; új énekessel (Brian Ashland) és néhány vendég-vokalistával (Ralf Scheepers, Clay Barton) vették fel következő, 'Digital Ghost' című stúdióalbumukat, ami Baker halálának első évfordulóján jelent meg. "Igyekszünk a továbbiakban is kihozni a maximumot a Shadow Gallery-ből, ezzel is tisztelegvén rajongóink és Mike munkássága előtt" - közölte akkoriban a csapat.

Két évtizedes fennállás ellenére a Shadow Gallery első koncertjére egészen 2010-ig kellett várni. 2010. szeptember 5-én debütált a banda élőben, a Pennsylvania-i Tannersville-ben, egy sörgyár megnyitóján. Még ezen a napon bejelentették, hogy októberben útnak indítják első turnéjukat, aminek keretében felléptek többek közt a hollandiai ProgPower Europe fesztiválon is. Néhány év szünet után, 2013-ban folytatódott a körút, melynek során több európai és amerikai nagyvárost is megjártak.

Habár az újabb nagylemez munkálatai már 2014 második felében elindultak, egy évvel később leégett Gary Wehrkamp zongorista / gitáros házi stúdiója; így az addig megkomponált szerzemények is odavesztek. A károk költségeinek fedezése, és a család támogatása érdekében 2015 decemberében jótékonysági koncertet szerveztek, a Pennsylvania-i Sherman Színházban. Ezt követően, 2016 júniusában adott hírt magáról a banda - néhány internetre feltöltött videóból kiderült: akadálymentesen zajlanak az új lemez kreatív munkálatai. Egyelőre nem tudni pontosan, mikorra várható az új album megjelenése, de annyi biztos, hogy jelenleg is lázas munka folyik a Shadow Gallery gyárában.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [201. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás