Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [202. rész]


2017-05-17

Ma egy '90-es évek eleji klasszikus hard rock-himnuszt hallgatunk.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 202. rész

ALIAS - 'Haunted Heart'

A kanadai Alias együttest 1988-ban alapította a veterán Sheriff (1979-1985) zenekar két tagja, Freddy Curci énekes és Steve DeMarchi gitáros. A zenészpáros a Heart három eredeti tagjával, Roger Fisher gitárossal, Steve Fossen basszerrel és Mike Derosier dobossal egyesítette erejét.

A csapat DeMarchi házi stúdiójában kezdte meg a munkálatokat első lemezé. A két bandavezér napközben futárként dolgozott; éjszakánként pedig dalokat írt és rögzített - így született meg az első Alias album, ami 1990. június 18-án jelent meg. (1989 januárjában a Capitol Records újra kiadta a Sheriff klasszikus debütáló albumát, aminek 'When I'm With You' című slágere rögtön felkerült a Billboard lista aranyérmes helyére; a sikerek okán pedig DeMarchi és Curci ismét megpróbálta összehozni az eredeti Sheriff-felállást, de a többi tagot nem érdekelte a dolog; ezért folytatták a dalszerzést az Alias nevében, immáron a Heart egyes tagjaival kiegészülve.)

Az 'Alias' album aranylemez lett az USA-ban és Kanadában is. A lemez első single-dala, a 'More Than Words Can Say' úgyszintén első lett a Billboard listán (és második a kanadai toplistán); míg a második kislemez-nóta, a 'Waiting For Love' szintén kiemelkedő helyezést (#13) ért el az amerikai single-charton. A harmadik, 'Haunted Heart' című sláger továbbá a 18. helyen végzett a Mainstream Rock Chart-on. Ekkoriban az Alias kétszer is szerepelt a híres Tonight Show-ban - egyszer Johnny Carson, egyszer pedig Jay Leno vendégeként.

A sikerek ellenére az Alias 1991-ben feloszlott, mondván "a grunge műfaj átvette az uralmat a klasszikus rockzene fölött". Curci ezért szólókarrierbe kezdett, és új bandát alapított Zion néven; valamint olyan előadókkal albumai és koncertjein működött közre, mint Brett Walker, Jeff Paris, Romina Arena, Jason Hook, Donny Hackett és Douglas Vallance. DeMarchi - aki közreműködött Curci 1994-es, 'Dreamer's Road' című szólóalbumán - 1996 és 2003 között az alternatív rocker The Cranberries együttes gitárosa volt; később pedig (2006-ban) részt vett az énekessel közös Zion projektben. Az Alias dalai azonban ezidő alatt sem merültek feledésbe: 2005-ben újra megjelent a 'More Than Words Can Say' című sláger akusztikus változata egy VH1 válogatás-albumon; illetve felhasználták ugyanezt a dalt egy Subway-reklámfilmben (amit a Super Bowl szünetében is leadtak).

2009 januárjában az Alias váratlanul bejelentette, hogy a banda második nagylemeze 'Never Say Never' címmel lát napvilágot március elején, 18 év kihagyás után. Annak ellenére, hogy az újabb lemez dalait már a '90-es évek elején felvették, a banda feloszlása miatt csak most tudták véglegesíteni őket (a 'Never Say Never' néhány dala egyébként felkerült Curci fentebb említett, 1994-es szólólemezére is; sőt a House Of Lords énekese, James Christian is feldolgozott három számot az ugyanebben az évben kiadott, debütáló szólóalbumán, amin Curci is közreműködött).

Néhány további év szünetet követően az Alias 2014. augusztus 21-én reunion-koncertet adott a brit-kolumbiai Merritt városában, a Sturgis Canada színpadán. Sok év kihagyás után itt állt színpadra először Curci, DeMarchi, valamint a Sheriff eredeti basszerosa, Wolf Hassel és dobosa, Chris Sutherland. A performansz során a kisebbik DeMarchi-fivér, Denny töltötte be a billentyűs szerepét; ritmusgitáron pedig Roscoe Stewart működött közre.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [202. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás