Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [204. rész]


2017-05-24

Chris Cornell emlékére

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 204. rész

SOUNDGARDEN - 'Outshined'

A Soundgarden a grunge-mozgalom egyik úttörő bandája volt, a Pearl Jam, a Nirvana és az Alice In Chains társaságában. Legnagyobb sikerüket az 1990-es évek első felében érték el, különösképpen az 1991-es 'Badmotorfinger' és a '94-es 'Superunknown' albumokkal. A zenekar 1997-ben feloszlott, de 13 év után, 2010-ben újra összeálltak - ez a periódus 2017-ig, Chris Cornell énekes tragikus hirtelenségű haláláig tartott.

Konkrét esetben a banda 1991-es, 'Badmotorfinger' című albumának legnépszerűbb single-dalát, az 'Outshined'-ot elevenítjük fel, megemlékezvén a legendássá vált frontemberről.

A 'Badmotorfinger' 1991. szeptember 24-én jelent meg, az A&M Records jóvoltából. A Soundgarden-nek ez volt a harmadik stúdióalbuma; egyben az első, amin Ben Shepherd basszusgitározott. A lemez - amit 1992-ben Grammy-díjra jelöltek 'Legjobb metal-performansz' kategóriában - sikereit a Seattle-i grunge-szcéna aktuális virágzásának köszönhetően érte el. Az MTV és az amerikai rádiók rendszeresen sugározták a lemez első két single-dalát ('Outshined', 'Rusty Cage'). 2010-re - csak az USA-ban több mint másfél millió példány kelt el a lemezből; de már 1996-ban dupla platina minősítést kapott az Államokban. A 'Badmotorfinger'-t Észak-Amerikában és Európában is megturnéztatta a banda - a körút keretében több alkalommal is felléptek a Guns N' Roses előzenekaraként.

Az 'Outshined' című single - amit maga Chris Cornell szerzett - 1991 decemberében jelent meg kislemezen (CD-n és bakeliten); de eddig a Soundgarden összes válogatásalbumára / koncertlemezére felkerült valamilyen formában.

Ebben a dalban szerepel Cornell legendássá vált sora, az "I'm looking California, and feeling Minnesota" (ami többe közt az 1996-as, Keanu Reeves-film címét - Feeling Minnesota is ihlette). A frontember annak idején így nyilatkozott a dalszöveg kapcsán: "Nem tudom, ki hogy van ezzel... de jómagam sokszor az önbizalom olyan extrém formáit élem meg, ami azt az érzést generálja bennem, hogy konkrétan bármit megtehetek. Talán a rajongók is érzik ezt - legalábbis a performanszok közben -, és olyankor nekik is átjön ez a hősies imázs. Aztán valaki mond valamit - legyen az bármilyen jelentéktelen dolog -, vagy éppen én magam a fejembe veszek valamit, és hirtelen átesek a ló túloldalára... vagyis egy rakás szarnak érzem magam, és képtelen vagyok bármire. Nagyjából erről szól az 'Outshined' is - arról, miért nem fogom saját magam soha hősnek érezni".

Az 'Outshined' videoklipje kétféle változatban jelent meg; egy amerikai / nemzetközi verzióban, és egy alternatív, kanadai verzióban. Az előbbit maguk a tagok tulajdonképpen nem kedvelték; lévén a rendező, Matt Mahurin épp ekkor forgatta a Metallica 'The Unforgiven' videóját; így Cornell elmondása szerint az ő esetükben "összecsapott munkát végzett".

Az 'Outshined' kislemez Németországban megjelent változatán helyet kapott egy Devo- ('Girl U Want') és egy Black Sabbath-feldolgozás ('Into The Void'); míg a hollandiai verzió egy Fear- ('I Don't Care About You') és egy Jimi Hendrix-feldolgozás ('Can You See Me') kapott helyet bónuszként. A kislemez 1992-ben Ausztráliában és Nagy-Britanniában is felkerült a hivatalos single-toplistára.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [204. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás