Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [208. rész]


2017-06-07

A groove metal definíciója!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 208. rész

PANTERA - 'Psycho Holiday'

A Pantera egy amerikai glam / groove metal együttes volt, amit 1981-ben a Texas állambeli Arlingtonban alapítottak meg az Abbott-testvérek, Vinnie Paul és Dimebag Darrell. A 'pantera' szó jelentése párduc olasz, spanyol és portugál nyelven is - az együttes bizonyára a spanyol szóról kapta a nevét. A zenekar nagy hatást gyakorolt a modern metalzene fejlődésére a groove metal stílusalapítóiként. Phil Anselmo énekes csatlakozása után az 1990-es években megjelent Pantera-albumok mindegyike platinalemez lett az Egyesült Államokban. 1998 után kiéleződtek a zenekaron belüli ellentétek és 2003-ban feloszlottak. A kiemelkedő tehetségű Dimebag Darrell gitárost 2004. december 8-án Damageplan nevű zenekarának koncertje közben lelőtték a színpadon és meghalt.

1990-ben jelent meg 'Cowboys from Hell' című albumuk az Atco-nál, ami az első nagy kiadós lemezük volt. Zenei világuk ekkorra jócskán bedurvult: a kezdeti glam / heavy metalos hangzást itt váltotta fel a groove metal stílusú megszólalás, azonban még érezhetők voltak a korai stílusjegyek nyomai is. Az albummal világszerte nevet szerzett magának a Pantera a metal-rajongók körében.

A 'Cowboys from Hell' a texasi Pantego Sound Stúdióban született meg, és annak ellenére, hogy eleinte egyetlen kiadó sem volt érdekelt a banda leszerződtetésében, maguk a tagok már eleve nagy önbizalommal álltak ehhez az albumhoz. Annak ellenére, hogy ez már a negyedik sorlemezük volt, ők mégis úgy éreztek, ez az igazi debütáló anyaguk; lévén ekkorra sikerült kifejleszteniük sajátos stílusukat, és most először dolgoztak egy neves producer (Terry Date / Metal Church, Fifth Angel, Liege Lord, Sanctuary, Dream Theater, stb.) társaságában.

Végül beigazolódott a bandatagok magabiztossága: az 1990. július 24-én megjelent 'Cowboys from Hell' az első Pantera album lett, ami felkerült a Billboard-toplistára, plusz 1995-ben a svédországi chart-ra is. '93-ra arany-, '97-re pedig (egymillió eladott példánnyal) platinalemez lett az USA-ban; továbbá 2006-ra Nagy-Britanniában is elérte az aranylemez minősítést (százezer eladott példánnyal). A kritikusok nem véletlenül tartják ezt a lemezt a '90-es évek egyik legmeghatározóbb metal-albumának - az IGN konkrétan minden idők 19. megfontosabb heavy metal-kiadványának nevezi a 'Cowboys from Hell'-t; míg a Guitar World a 11. helyre rangsorolja a 'Top 100 gitár-erős album' listáján. Sokak szerint ez a korong alapozta meg a teljes groove metal műfajt.

1991-ben Moszkvában lépett fel a Pantera a Monsters Of Rock fesztiválon, olyan nevek mellett, mint a Metallica és az AC/DC (itt több mint 500 ezer ember ünnepelte a Szovjetúnió felbomblásának közeledtét). A hivatalos lemezbemutató turné az Exodus és a Suicidal Tendencies társaságában zajlott le; de később a Fates Warning, a Morbid Angel, a Prong és az Annihilator előzenekaraként is bejárta az Államokat az együttes. Ez utóbbi körút egyik koncertjén maga a Judas Priest frontembere, Rob Halford vendégeskedett a bandánál - ez vezetett ahhoz, hogy a Pantera lehetett az előzenekar a Priest első európai buliján.

Az albumhoz kapcsolódva megjelent a csapat első videokazettája a 'Cowboys from Hell – The Videos', ami színpad mögötti jeleneteket, klipeket, koncertfelvételeket, interjúkat tartalmaz közel háromnegyed órában. Maga a stúdióalbum 2010-ben jelent meg remaszterizált formában, egy bónusz koncertlemezzel és egy EP-vel kiegészítve (ez utóbbin a fentebb említett moszkvai performansz egyes hangfelvételei kaptak helyet). Ugyanebben az évben - a Lemezboltok Napja alkalmából - jelent meg a 'Cowboys from Hell: The Demos' című demó-kollekció, ami az eredeti dalok (plusz egy korábban ki nem adott, 'The Will To Survive' című tétel) analóg változatát tartalmazta.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [208. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás