Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [211. rész]


2017-06-18

Az európai underground metal-színtér egyik legegyedibb zenekara szolgáltatja ma a muzsikát.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 211. rész

MASTER'S HAMMER - 'Až já budu v hrobe hníti...'

A Master's Hammer egy cseh black metal banda, amit 1987-ben alapítottak. Hazájukban zászlóvivő zenekarnak számítanak e műfajban, de a nemzetközi színtéren is viszonylag nagy elismerésnek örvendenek. A Master's Hammer-t a világ egyik első olyan black metal együttesként tartanak számon, ami kezdetekben szimfónikus, később pedig elektronikus / avant-gárd elemekkel színesítette zenéjét.

Néhány demó-lemez felvételét követően végül 1991-ben adták ki első teljes értékű albumukat, a 'Ritual'-t, amiből több mint 25 ezer példányt adtak el, csak Csehországban. Két évvel később felvették ennek folytatását, a 'Jilemnický okultista' albumot, ami saját elmondás szerint "a világ első black metal-operája". Ez utóbbi lemezt számos európai szaklap méltatta - a német Rock Hard-ban konkrétan "az év legkiemelkedőbb death metal albumának" nevezték. Harmadik stúdiólemezük, a 'Šlágry' 1995-ben jelent meg - ez már jóval kísérletezősebb anyag volt az előbbiekhez képest. Habár tovább vitték az "opera black metal" stílus vonalát, de itt már "modernista elektronikus zenei betétek" is feltűntek. Érdekesség, hogy ezen a lemezen nem vett részt a banda néhány eredeti tagja (Necrocock, Monster, Mirek Valenta, Silenthell), hanem csak Franta Štorm énekes és Vlasta Voral billentyűs stúdiózott. A 'Šlágry' szövegkönyvében bejelentették, hogy hamarosan elkészülnek ennek folytatásával, a 'Šlágry II'-vel, azonban ez végül nem valósult meg, mert a banda még abban az évben feloszlott.

A 2000-es évek elején - független gondozásban - megjelent néhány koncert- / válogatáslemezük, de a valósi visszatérés 2009-ben jött el, egy 'Mantras' című album formájában. Stílusát tekintve a 'Mantras' az első két lemez autentikus black metal-hangzását ötvözte a 'Šlágry' experimentálisabb mivoltával. Ezesetben végre ismét teljes volt a felállás: a dalokat Štorm, Monster, Necrocock, Silenthell és Vlasta Voral közösen írta és rögzítette. Hasonlóan ötödik albumukhoz, a 2012-es 'Vracejte konve na místo.'-hoz, ami 'Hard & Heavy' kategóriában elnyert két cseh zenei díjat (Anděl Award, Břitva Award) is.

A Master's Hammer 2013 júliusában megalapított saját lemezkiadóját, a Jihosound Records-ot; így hatodik, 'Vagus Vetus' című albumukat már önmaguk gondozhatták. A 'Vagus Vetus' a csapat második koncept-albuma; konkrétan a 'Jilemnický okultista' folytatása, ami egy "öreg vándor szürreális kalandjait" meséli el (az ezen szereplő 'Panuška' című számot a híres cseh festő, Jaroslav Panuška emlékére írták). Két évvel később felvették legutóbbi nagylemezüket, ami a 'Formulæ' címet kapta. Franta Štorm indiai kiruccanása során komponálta ezt az albumot, 2016 telén, de a stúdió-munkálatok már Prágában, a Biotech Stúdióban zajlottak. A lemez egyik dalához - 'Maso z kosmu' - kisfilm is készült: ez volt a banda első hivatalos videoklipje 1991 óta. A 'Formulæ' szintén elnyerte az Anděl-díjat.

A Master's Hammer 2016 decemberében jelentette be, hogy 2017 augusztusában fellép a hazai Brutal Assault fesztiválon - ez pedig azt jelenti, hogy ez lesz a banda első koncertje 25 év kihagyás után.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [211. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás