Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [214. rész]


2017-06-28

A dallamos death metal műfaj egyik zászlóvivő zenekarának legsikeresebb albumát elevenítjük ma fel.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 214. rész

DARK TRANQUILLITY - 'ThereIn'

A Dark Tranquillity egy svéd származású dallamos death metal együttes Göteborgból. Ők az egyik legrégebb óta fennálló csapat az eredeti "gothenburg metal" hullámból, s egyben a legalapvetőbb úttörői a dallamokkal átszőtt death metal műfajnak. Megalakulásuk óta nem változtatták meg stílusukat, így zenéjük megmaradt az eredeti gothenburg metal-periódus kiemelkedő képviselőjének. Mindezek ellenére az első albumuk, a ’Skydancer’ pont hogy a death metal felé hajlik el jobban, a melodikus jelleg rovására.

A Dark Tranquillity-t 1989-ben alapította meg az énekes-gitáros Mikael Stanne, illetve a gitáros Niklas Sundin, akik alaposan megfigyelték az ihletőiket, majd úgy döntöttek, hogy Septic Broiler néven létrehozzák saját bandájukat. Nem sokkal ezután három további tag csatlakozott hozzájuk Anders Fridén, Anders Jivarp és Martin Henriksson személyében.

1990-ben a friss formáció ’Enfeebled Earth’ címmel készített egy demó-kazettát, s csak ezután változtatták meg a stílusukat, felvéve a Dark Tranquillity nevet. Az első kazettát még jó pár másik követte, majd 1993-ban megjelent a ’Skydancer’. Kisvártatva az együttes fő vokalistája, Anders Fridén kilépett a csapatból, hogy az In Flames frontembeként folytassa zenei pályafutását. Mikael Stanne, az egyik alapítótag ekkor a háttérből fő énekessé lépett elő (a gitár mellett); az együttes ritmusgitáros pozícióját pedig Fredrik Johansson kapta meg.

1995-ben a második nagylemez, a ’The Gallery’ látott napvilágot, amit sokat a korszak remekművének tartanak. Az albumon volt ugyan némi felületes változás, de a zenéjük hű maradt a melodikus death metal lényegéhez, mint pl. a hörgésekhez, az absztrakt gitárnyúzáshoz, az akusztikus átvezetőkhöz és a női vendég-énekesekhez. A harmadik album, a ’The Mind’s I’ 1997-ben került a boltokba.

A negyedik, 1998-as albumot ’Projector’-nak nevezték el - ezen hatalmas irányváltás mutatkozott a dalszövegírás terén, és később egy Svéd Grammy Díj-jelölést is kaptak érte. Bár az együttes hű maradt a hörgésekhez és a jellegzetes death metal stílushoz, immár feltűnt a zongora és a bariton vokalisták hangja is; a verzék és a refrén divatos felépítése pedig alapvetően beágyazódott az ő zenéjükbe is, ami utalt a Dark Tranquillity azon törekvésére, hogy újszerű, változatos zenei kifejezésmódot tegyenek a magukévá.

A 'Projector' felvétele után Fredrik Johansson-nak el kellett hagynia az együttest, mivel egyre kevesebb elszántságot mutatott a zenei karrier iránt. Ez részben apaságának, részben pedig másik nappali állásának volt köszönhető.

Egy évvel később megjelent a ’Haven’ című album, amin a legújabb változtatás az elektronikus billentyűsök hozzáadása volt, ezzel párhuzamosan elhagyták a tiszta vokális stílust az általánosan súlyosabb hangzás elérése érdekében. Ekkoriban Martin Brändström lett az együttes billentyűse, Michael Nicklasson pedig átvette Martin Henriksson helyét a basszusgitáron, így Henrikssonból másodgitáros lett.

A 2001-es turnéjukon az Dark Tranquillity ideiglenesen felvette Robin Engström-öt Jivarp helyére, akinek idő közben gyereke született. Az együttes 2002-ben adta ki a ’Damage Done’ című lemezt, amivel a sokkal keményebb zene irányába akartak újabb lépést tenni. Az új lemezt vaskosabb gitár-torzítások; mély, atmoszferikus billentyűsök, és a klasszikus éneklés elhagyása jellemezte. Később készítettek egy klipet a ’Monochromatic Stains’ című kislemezhez, melyet az első koncert-DVD-jük, a ’Live Damage’ követett. A 2005-ös ’Character’ volt a Dark Tranquillity hetedik albuma, ami sok elismerő kritikát kapott. Ehhez kapcsolódott a banda harmadik klipje, az előzetesen már befutott single, a ’Lost to Apathy’ megfilmesítése.

2007-ben megszületett a ’Fiction’ című album, amin visszatért Mikael Stanne tiszta éneklése, de az első női énekes is itt tűnt fel a ’Projector’ óta. Az albumot a ’Projector’ és a ’Haven’ mintájára írták meg, de magán viselte a ’Character’ és a ’Damage Done’ sokkal agresszívebb jellemvonásait is. Az észak-amerikai Metal For The Masses nevű turnésorozaton is részt vettek, a The Haunted, az Into Eternity és a Scar Symmetry társaságában. Legközelebb az USA-ban 2008-ban, az Arch Enemy mellett léptek fel. 2008 elején az Egyesült Királyságban is tiszteletüket tették, ekkor fellépő-társuk a finn Omnium Gatherum volt.

2009. október 26-án egy új DVD-vel rukkoltak elő: ez volt a ’Where Death Is Most Alive’. Négy nap múlva a lemez megjelenésére rendezett bulin a ritka koncertfelvételből, a ’The Dying Fragments’-ből 333 példányt osztottak szét ingyen a rajongók között. 2008 augusztusában az együttes hivatalos weboldalán bejelentették, hogy Mikael Niklasson-nak személyes okoból el kell hagynia a Dark Tranquillity-t, de megnyugtatták a rajongókat, hogy nincs harag a tagok között. Szeptember 19-én találtak rá a basszusgitáros utódjára, Daniel Antonsson-ra, aki a Dimension Zero és a Soilwork gitárosa is volt. 2009. május 25-én a három nagysikerű album, a ’Projector’, a ’Haven’ és a ’Damage Done’ új kiadásban került a boltokba.

2009 októberére a Dark Tranquillity az utolsó simításokat is elvégezte a legújabb stúdióalbumon, a ’We Are the Void’-on, melynek megjelenését Európában 2010. március elsejére, az USA-ban 2.-ára ígértek. 2009. december 21.-én az együttes MySpace-oldalán exkluzív előzetesként elérhetővé tették a 'We Are the Void' egyik dalát, a ’Dream Oblivion’-t; január 14-én ugyanezt tették az ’At the Point of Ignition’ című számmal is. Közben a Dark Tranquillity egy, a Killswitch Engage és a The Devil Wears Prada által fémjelzett téli turnésorozat felvezető-együttese volt.

2012 áprilisában újonnani szerződést kötöttek a Century Media kiadóval;azév októberében pedig nekiláttak következő nagylemezük, a 'Construct' munkálatainak. A következő stúdióalbum - aminek producere a híres Jens Bogren volt - 2013 májusában jelent meg a világ minden táján. Az újabb lemezt a tagok "legváltozatosabb, legkirívóbb" anyagukként jellemzik (a '99-es 'Projector' óta). Antonsson egyébként már ezt megelőzően távozott a csapatból; ezt követően - egészen 2015-ig - session-basszusgitárosokkal oldották meg a turnézást.

2016 márciusában Martin Henriksson gitáros is kilépett a csapatból, mondván 26 év után "elvesztette zene iránti szenvedélyét". Helyét a Tiamat-ból ismert Anders Iwers vette át.

A Dark Tranquillity 2016 májusában látott neki 11. nagylemeze, az 'Atoma' felvételeinek. Az újabb album végül november 4-én került a boltokba.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [214. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás