Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [215. rész]


2017-07-02

Burning on forever!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 215. rész

METAL CHURCH - 'Start The Fire'

A Metal Church egy amerikai power metal zenekar, mely 1980-ban alakult Shrapnel néven. Az amerikai stílusú power metal egyik legalapvetőbb és legelismertebb zenekara. Szokás őket heavy metal bandának is nevezni, de stílusukra inkább az amerikai power metal jellemző speed, valamint thrash metal elemekkel is. Utóbbit főleg a halálról és a félelemről szóló szövegek, valamint a néhai David Wayne nyers énekstílusa erősíti. A zenekar 1994-ben feloszlott, majd 1998-ban újjáalakultak és a lendület egészen 2009-ig tartott.

1980-1994

Az első felállásban Mick Murray énekelt, Kirk Arrington dobolt, Craid Wells és Kurdt Vanderhoof játszott gitáron, Duke Erickson pedig basszusgitáron. A korai időkben Lars Ulrich, a Metallica dobosa is játszott együtt velük. 1982-ben jelent meg első demójuk 'Four Hymns' címmel. Az anyag manapság a zenekar honlapjáról hallgatható meg. 1984-ben jelent meg debütáló lemezük 'Metal Church' címmel. A demóról ismert három dal mellé felvették a Deep Purple 'Highway Star' klasszikusát is. A lemez nagy feltűnést keltett underground körökben, ma már igazi power metal klasszikus.

A második lemez nemcsak tartotta a színvonalat ('The Dark', 1986), de a korong dalait a Metallicával való közös turnén mutatták be. Noha kereskedelmileg nem értek el nagy sikereket, az MTV gyakran műsorra tűzte a 'Watch the Children Pray' klipjét. Azonban a zenekaron belüli nézeteltérések következtében Wayne-t kirúgták, és Mike Howe került a helyére, így már vele készült el az 1988-as 'Blessing in Disguise' album. Szintén 1988-ban csatlakozott az együtteshez John Marshall gitáros. 1991-ben jelent meg a 'The Human Factor' albumuk, mely után Kurt Vanderhoof szólókarrierbe kezdett a Metal Church mellett.

Első korszakuk utolsó lemeze 1994-ben jelent meg 'Hanging in the Balance' címmel. A megjelenést követően a zenekar feloszlott, Vanderhoof pedig kiadta debütáló lemezét 1997-ben.

1998-2009

1998-ban a zenekar újjáalakult az alapító tagokkal, majd megjelentettek egy koncertlemezt 'Live' címmel. A lemezen '80-as években rögzített dalok hallhatóak. A banda elhatározta, hogy egy új stúdiólemeznek is nekiáll. Craig Wells családi okokra hivatkozva kilépett, helyére John Marshall állt.

1999-ben jelent meg a 'Masterpeace', mely öt év után az első nagylemez volt tőlük. Az anyag sok régi rajongónak okozott csalódást, miután a régi lemezeikkel való összehasonlításra került sor. A csalódott Wayne ezért ki is lépett és Wayne néven kiadott egy 'Metal Church' című albumot, mellyel magára haragította korábbi társait, különösen Vanderhoofot. Az új lemezre 2004-ig kellett várni, mely 'The Weight of the World' címmel jelent meg. Az anyagon már új zenészek mutatkoztak be Vanderhoof és Kirk mellett: Ronny Munroe, Jay Reynolds és Steve Unger.

2005. május 9-én David Wayne egy autóbaleset következtében elhunyt. 2006-ban Kirk Arrington cukorbetegsége miatt kiszállt a bandából, helyére Jeff Plate (Savatage, Chris Caffery, Trans-Siberian Orchestra) került. A 'Light in the Dark' címmel jelent meg a következő lemez, melyre újra felvették a 'Watch the Children Pay'-t David emlékére. 2008-ban jelent meg az újabb album, a 'This Present Wasteland', mely 3 elődjéhez hasonlóan gyenge kritikákban részesült. A turné során Jay Reynolds kilépett, helyére Rick Van Zandt került. 2008 októberében hat hónapos pihenőre kényszerültek Vanderhoof hátproblémái miatt. 2009 július 7-én bejelentették feloszlásukat, az utolsó koncert július 9-én került megrendezésre, a Rocklahoma fesztiválon.

2012-

2012 októberében a zenekar bejelentette újbóli összeállását Vanderhoof-fal, Munroe-val, Unger-rel, Plate-tel, és Reynolds-szal, akit azonban hamar leváltott Van Zandt. Januárban kezdtek koncertezni, először a 70,000 Tons of Metal eseményen, ahol a debütáló, 'Metal Church' nevű albumukat játszották el teljes egészében. Következő albumukat, a 'Generation Nothing'-ot 2013 októberében adták ki

2014 szeptemberében Munroe "egyéb elfoglaltságokra" hivatkozva kilépett a bandából. 2015 áprilisában visszatért a banda élére Mike Howe, akivel közösen neki is láttak egy új nagylemez felvételeinek. A reunion-album végül 2016 márciusában jelent meg, 'XI' címmel. 23 év után tehát ez volt az első Metal Church album, amin Howe énekel; 27 év után pedig az első, ami felkerült a Billboard-listára (sőt, a banda eddigi legmagasabb toplistás helyezését érte el).

2017 áprilisában a csapat kiadott egy újabb koncertlemezt: a 'Classic Live' albumra felkerült egy stúdiófelvétel is: a klasszikus 'Fake Healer' dalt ezúttal a Queensryche énekesével, Todd La Torréval közösen adja elő Howe. Jeff Plate dobos már ezt megelőzően kilépett a bandából; utódját májusban mutatták be, Stet Howland (ex-W.A.S.P.) személyében.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [215. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás