Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [219. rész]


2017-07-16

Ma egy brit death metal-legendát elevenítünk fel.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 219. rész

BOLT THROWER - 'At First Light'

A Bolt Thrower egy angol death metal zenekar volt, ami 1986-ban alakult. Első két lemezükön még crust punk és grindcore hatásokkal kevert death metalt játszottak, majd az 1991-es 'Warmaster' albumon kezdték játszani azt a fajta középtempós death metalt, melyben nagy szerep jut a doom metal-elemeknek is, és amely azóta védjegyükké vált. A zenekar szövegvilágának középpontjában a háborúk, csaták állnak.

1986 szeptemberében alakult az együttes, olyan előadók hatására, mint a Slayer, a Crass és a Discharge. Az első demó 1987-ben jelent meg 'In Battle There Is No Law' címmel, melyet a 'Concession of Pain' követett 1987-ben. 1988-ban John Peel, a BBC rádió műsorvezetője is felfigyelt a zenekarra, aminek következtében szerződést kaptak a Vinyl Solution kiadótól.

Az első nagylemez 1988-ban jelent meg 'In Battle There Is No Law' címmel. A korong még inkább a grindcore stílusba sorolható zenét tartalmazott, csakúgy mint a második lemez, a 'Realm of Chaos – Slaves to Darkness', mely a lényegesen nagyobb befolyással rendelkező Earache Records kiadásában jelent meg. A lemez megjelenését követően részt vettek a Grindcrusher Tour koncertsorozaton a Carcass, a Morbid Angel, és a Napalm Death társaságában. 1990-ben egy EP-t is kiadtak 'Cenotaph' cím alatt. Colin Richardson producerkedésével vették fel a harmadik lemezt, az 1991-es 'Warmastert', melyen már a rájuk jellemző doomosan vontatott, súlyos death metal hallható. A borítót (elődjéhez hasonlóan) ismét a Games Workshop nevű angol játék, kiskereskedelmi vállalat készítette. A lemez turnéja során Amerikában is adtak koncerteket, majd megjelent a 'The Peel Sessions 1988–90' című válogatáslemez.

A következő album a 'The IVth Crusade' címet kapta, mely elnevezés egyfelől utalás volt a negyedik keresztes hadjáratra másrészt pedig utalt arra, hogy a banda negyedik lemeze készült el. A korong még lassabb dalokat tartalmazott mint elődje, az európai turnén pedig a Grave és a Vader zenekarokkal játszottak. 1994-ben új lemez jelent meg '...For Victory' címmel, melynek rögzítése után Karl Willetts és Andrew Whale elhagyta a zenekart. Helyükre Martin Van Drunen és Martin Kearns érkezett. 1995-ben és 1996-ban két európai turnét bonyolítottak le, majd Van Drunen távozott a zenekarból. Helyére Dave Ingram állt be, aki korábban a Benediction tagja volt. Martin Kearns is elhagyta a zenekart, így Alex Thomas ült be a dobok mögé. Mivel a zenekar nem volt elégedett a '...For Victory' album eladási eredményeivel, így elváltak az Earache Records-tól, és a Metal Blade-hez szerződtek.

'Mercenary' címmel jelent meg a következő album, melynek megjelenése után az Earache kiadó egy gyűjteményes anyagot dobott piacra ('Who Dares Wins'). A 'Mercenary' boltokba kerülése után megkezdődött az Into the Killing Zone névre keresztelt európai turné Dave Ingram énekessel. 2001-ben új albumot készítettek, mely 'Honour – Valour – Pride' címmel került a lemezboltok polcaira. A felvételek befejeztével Martin Kearns visszatért a zenekarba, Alex Thomas viszont kilépett. A lemezt Európában és Amerikában is megturnéztatták, majd Dave Ingram egészségügyi okokra hivatkozva elhagyta a zenekart.

2004 novemberében bejelentették Karl Willetts visszatérését, majd megkezdődtek a 'Those Once Loyal' album felvételei. A lemez kiváló kritikákban részesült, a zenekar egyik legerősebb produktuma került kiadásra. A megjelenést európai turné követte 2006 januárjában és februárjában. A turné második szakasza Skandináviában, Angliában és Spanyolországban zajlott, azonban az amerikai körutat pénzügyi támogatás hiányában lemondani kényszerültek.

Időközben az Earache Records a zenekar engedélye nélkül kezdett el árusítani Bolt Thrower lemezeket, mire az együttes tagjai arra biztatták a rajongókat, hogy ne vegyék meg ezeket a kiadványokat, valamint azt állítják, hogy nem részesülnek a jogdíjakból.

Martin Kearns 2015 szeptemberében váratlanul elhunyt (mindössze 38 évesen); ennek következtében pedig a banda lemondott egy ausztrál turnét (ami az első körút lett volna a távoli kontinensen, 1993 óta). Egy évvel a dobos halálára, a banda végül bejelentette feloszlását, mondván "a Bolt Thrower dobosával egyben a zenekart is el kell temetni".

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [219. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás