Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

ENSIFERUM - nemzetközi toplistákon a 'Two Paths' album


2017-09-26

A finn folk metalisták szeptember 15-én jelentették meg hetedik nagylemezüket, a Metal Blade Records jóvoltából.

Nem is beszélhetünk folk-beütésű melodic death metal zenerkarokról, anélkül, hogy ne említenénk meg az Ensiferum-ot, akik idén ősszel megjelenő, 'Two Paths' című stúdióalbumukkal ismét megerősítik pozíciójukat a műfaj panteonjában. A banda sajátos, hat nagylemezen keresztül tökéletesített stílusa a 'Two Paths' formájában teljesedik ki; a finn kvintett ugyanis elkészült eddigi legepikusabb, legprofibb, egyben legorganikusabb munkájával, aminek köszönhetően kétségkívül szintet lépnek saját karrierjükben és a műfaj palettáján.

Annak ellenére, hogy az Ensiferum zenéjében mindig is felfedezhető volt a letisztult vokál a kórus is, a hörgés volt stílusunk meghatározó előadásmódja. Új dalainkban pedig remekül alkalmazható mindenféle verzió; így egy pár nótának több változata is felkerült az albumra” - nyilatkozta Sami Hinkka basszusgitáros-vokalista, utalván a 'Don't You Say' és a 'God Is Dead' című tételekre.

A nagyzenekari betéteket ezúttal is Mikko P. Mustonen komponálta; Lassi Logren pedig - aki nyckelharpán és hegedűn játszik - visszatért a bandába. Hinkka szerint általuk “még bombasztikusabb, egyben földreszálltabb nagyzenekari hangzást" sikerült elérniük.

A lemezborítót ezúttal is a híres magyar művész, Havancsák Gyula illusztrálta (ő dolgozta ki az előző, 'One Man Army' című Ensiferum album fedelét is). “Nagyon örülünk, hogy ismét vele dolgozhattunk, mert Gyulának nagyon fontos, hogy a mi ötleteink is megvalósulhassanak a borítón. Miután meghallgat minket, hozzáteszi saját mágikus stílusát az alap-alkotáshoz. A végeredmény pedig minden esetben lenyűgöző” - tette hozzá Hinkka.

Az Ansi Kippo által producelt 'Two Paths' megjelent CD-n, limitált digibookban (CD+DVD), többféle színű bakelitlemezen, digitálisan és exkluzív deluxe fadobozban. A rendelésről bővebb infók itt olvashatók.

Íme a 'Two Paths' borítója és tracklistája:

01. Ajattomasta Unesta
02. For Those About to Fight for Metal
03. Way of the Warrior
04. Two Paths
05. King of Storms
06. Feast with Valkyries
07. Don't You Say
08. I Will Never Kneel
09. God Is Dead
10. Hail to the Victor
11. Unettomaan Aikaan
12. God Is Dead (alternatív verzió)
13. Don't You Say (alternatív verzió)

Az első nyilvános dal, a 'For Those About to Fight for Metal' lentebb meghallgatható. Szintén lentebb érhető el a két vadatonatúj single, a 'Way Of The Warrior' és az 'Unettomaan Aikaan' hivatalos klipje (ez utóbbit élőben rögzítették a stúdióban).

Az Ensiferum jelenlegi felállása így néz ki:

Petri Lindroos – ének-gitár
Markus Toivonen – gitár-vokál
Sami Hinkka – basszusgitár-vokál
Janne Parviainen – dobok
Netta Skog – digitális harmónika, vokál

Néhány nappal a megjelenés előtt közzétették a 'King Of Storms' című számot is:

A 'Two Paths' bónusz koncert DVD-jét a Helsinki-beli On The Rocks klubban rögzítették, 2016. október 28-án, akusztikus formában. A korong első hivatalos ízelítője, a 'Two Of Spades' című sázm performansz-klipje itt megtekinthető:

Az album hivatalos 'így-készült' videója, illetve a teljes stream itt érhető el:

Néhány nappal a megjelenést követően közzétették a lemezeladási mutatók alapján elért toplistás helyezéseket:

Az Ensiferum szeptember 26.-i kezdettel mutatja be élőben a 'Two Paths' dalait, egy két részre osztott európai turnén. Az első forduló szeptember folyamán kerül megrendezésre, hat állomással, három országban; a második, kibővített kör pedig 2018 áprilisában fog lezajlani. Ezt követően a banda további kontinensekre is ellátogat az új album promóciója keretében. Az eddig ismeretes turné-dátumok és -állomások a Facebook-on böngészhetők.

Az Ensiferum 2014-ben, 13 év után szakított a Spinefarm Records kiadóval, 2015-ben pedig már egy újabb nemzetközi terjeszkedés felé nyitottak: legutóbbi Paganfest USA fesztiválos fellépésük során szerződést kötöttek a Metal Blade Records elnökével, Brian Slagel-el. Első Metal Blade-es lemezük 2015 februárjában jelent meg, 'One Man Army' címmel.


ENSIFERUM - nemzetközi toplistákon a 'Two Paths' album
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás