Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [230. rész]


2017-08-23

Egy klasszikus albumot elevenítünk fel ma, a '90-es évek derekáról, egy korszakalkotó mű formájában.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 230. rész

THE GATHERING - 'Strange Machines'

A The Gathering egy holland zenekar, ami a kilencvenes évek második felében vált igazán ismertté, miután csatlakozott hozzájuk egy új énekesnő, az akkoriban mindössze 21 éves Anneke van Giersbergen.

Az első két albumuk, az 'Always…' (1992) és az 'Almost a Dance' (1993) négy különböző férfi énekes közreműködésével jelent meg. Ezek még gothic / doom metal stílusú albumok. A zenekar stílusa akkor változott meg jelentősen, mikor Giersbergen lett az énekes. Ezután jelent meg a 'Mandylion', 1995-ben.

A következő stúdióalbumok, a 'Nighttime Birds' (1997), a 'How to Measure a Planet?' (1999), az 'if_then_else' (2000) és a 'Souvenirs' (2003) mutatták azt a folyamatot, ahogyan az együttes eltávolodik a gothic metal-tól és egyre közelebb kerül az alternatív rockhoz. A 2004-ben kiadott 'Sleepy Buildings' egy félakusztikus előadás volt, amit két éjszaka alatt rögzítettek.

A zenekar 'Home' című albuma 2006 áprilisában jelent meg Európában és Észak-Amerikában. 2007. június 5-én a The Gathering bejelentette, hogy Anneke kilép az együttesből, mert szeretne több időt fordítani a családjára, és új saját zenekarára, aminek a neve Agua de Annique.

Az együttes kilencedik stúdióalbuma 2009. májusában jelent meg 'The West Pole' címmel. 2009. márciusában az együttes bejelentette, hogy az új énekesnő Silje Wergeland lesz, aki az Octavia Sperati nevű norvég együttesnek volt a front-asszonya. A lemezen egyébként még két vendég-énekesnő is szerepel; az egyik a holland Anne van Den Hoogen, a másik pedig a mexikói Marcela Bovio (utóbbi a Stream of Passion együttes énekesnője).

2012-ben 'Disclosure', 2013-ban pedig 'Afterwords' címen jelent meg lemezük; 2014. január 17-én azonban bejelentették, hogy határozatlan időre visszavonulnak a turnézástól és a stúdiózástól; egyben azt is, hogy Marjolein Kooijman basszusgitáros kilép a csapatból. Fennállásuk negyedévszázada és a fejezet lezárásaképpen megrendeztek egy nagyszabású ünnepi koncertet, melyen részt vendégként felléptek régebbi tagok is. Ezen koncert felvétele egy évvel később jelent meg, 'TG25: Live at Doornroosje' címen.

A 'Strange Machines' című szám a '95-ös 'Mandylion' albumon szerepel, ami Anneke van Giersbergen debütálását fémjelezte. A klasszikussá vált albumot 1995 júniusának első felében vették fel, a németországi Hagenben, a Woodhouse Stúdióban, Siggi Bemm és Waldemar Sorychta hangmérnökök közreműködésében. A dalszövegeket maga az új énekesnő, a zenét pedig a csapat több tagja szerezte.

Érdekessége az albumnak, hogy két dalban is található popkulturális utalás: a 'Strange Machines' című számban a magyar származású rendező / producer, George Pal 1960-as, Időgép című filmjének egy passzusa hallható; a 'Sand & Mercury' dalban pedig egyenesen J.R.R. Tolkien olvas fel egy idézetet Simone de Beauvoir francia filozófus / feministától.

A 'Mandylion' továbbra is az egyik legsikeresebb The Gathering albumnak számít; köszönhetően korszakalkotó stílusának, ami tulajdonképpen az ún. "female fronted doom metal" műfaj megalapozója.

Az albumot 2005-ben újra kiadta a banda eredeti partnere, a Century Media Records; méghozzá dupla lemezzé kibővített, bónuszokkal felszerelt változatban.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [230. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás