Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

Új stúdiólemezzel tért vissza a legendás PFM - itt az új single angol és olasz nyelvű változata!


2017-10-28

Az 1970-ben alakult, nagysikerű olasz progresszív rock zenekar 2017. október 27-én jelentette meg új nagylemezét, az 'Emotional Tattoos'-t.

A PFM az első olasz rockzenekar volt, amelyik külföldön is sikereket ért el. 1973 és 1977 között öt angol nyelvű lemezt is kiadtak; Európában és az Amerikai Egyesült Államokban sikeres koncerteket bonyolítottak le. Zenéjük a klasszikus zene, a hagyományos olasz zene és a rock keveredése, de nagy hatással volt rájuk az angol progresszív rock is. Az olasz zenei életbe ők vitték be a szintetizátorokat. Nevük jelentése: "Marconi díjnyertes péksége". Ez a pékség valóban létezett, de a "díjnyertes" szót csak később tették nevük elejére. 1973-as, 'Photos of Ghosts' című lemezükkel felkerültek a Billboard-listára; Japánban pedig aranylemez státuszra tettek szert, miközben hazájukban a mai napig előkelő helyezéseket érnek el a toplistákon. A brit Classic Rock magazin 50. helyre rangsorolta őket a világ 100 legjelentősebb előadóját felvonultató listáján.

Új nagylemezük, az 'Emotional Tattoos' egyfajta visszatérést mutat a hagyományos stílus irányába (legutóbbi két albumuk ugyanis főként kísérletezős kiadványok voltak). Az új anyagon alapvetően dallamos prog-rock muzsikát hallhatunk, tele meglepő zenei fordulatokkal és csavarokkal, hangulatos billentyű-játékokkal, nagyzenekari hangszereléssel, intenzív, gitár-központú átkötőkkal.

Az 'Emotional Tattoos' kiadásáért az InsideOut Music felel. A PFM 2016 közepén látott neki az album munkálatainak, és 2017 elejére végzett a dalok angol és olasz nyelvű változatának rögzítésével. Az utólagos hangtechnikai munkákat idén júliusban végezték el a Metropolis Recording Stúdióban, Alessandro Marcantoni hangmérnök közreműködésében. Az október 27-én megjelent album borítóját Stefano Bonora (Artkademy) tervezte.

A lemezborítón egy fantasztikus űrhajót láthattok, amit Franz és Patrick irányít, eljuttatván a bandát olyan helyekre, amiket korábban nem fedeztek fel; bemutatván ezzel a közönségnek egy új PFM-világot, ahol a zenének nem csak egyetlen identitása van, hanem több, fokozatosan fejlődő, műfajokon átívelő ága. A PFM egyébként is arról híres, hogy sosem ismétli meg ugyanazt az albumot kétszer; az 'Emotional Tattoos' pedig egy olyan album, ami mély érzelmi nyomokat hagy a hallgató bőrén; épp úgy, ahogy egy űrhajó landol egy fantázia-földön, ahol emberek és állatok harmóniában élnek egymás mellett” - közölte a banda.

Az 'Emotional Tattoos' többféle változatban (digipak CD, dupla LP, box-szett, stb.) rendelhető meg. Íme a borító és a tracklista:

Angol nyelvű tracklista:
1. We're Not An Island (7:12)
2. Morning Freedom (6:06)
3. The Lesson (5:08)
4. So Long (5:56)
5. A Day We Share (6:03)
6. There's A Fire In Me (4:55)
7. Central District (5:27)
8. Freedom Square - instrumental (4:47)
9. I'm Just A Sound (5:57)
10. Hannah (5:16)
11. It's My Road (5:07)

Olasz nyelvű tracklista:
1. Il Regno (7:12)
2. Oniro (6:06)
3. La lezione (5:08)
4. Mayday (5:56)
5. La danza degli specchi (6:03)
6. Il cielo che c'è (4:55)
7. Quartiere generale (5:27)
8. Freedom Square - instrumental (4:47)
9. Dalla Terra alla Luna (5:57)
10. Le cose belle (5:16)
11. Big Bang (5:07)

Lentebb meghallgatható a 'Central District' című szám eredeti, angol és olasz ('Quartiere Generale') verziója. Szintén kétféle változatban érhető el a 'The Lesson' / 'La lezione' videoklipje.

A PFM szeptember és december között fellép néhány neves olasz klubban / színházban; 2018 elején pedig Japánban folytatják a körutat. A jövőbeni koncert-dátumok és -állomások listája a www.pfmworld.com oldalon érhetők el.

A zenekar jelenlegi felállása így néz ki:

Alessandro Scaglione - billentyűk, Hammond, Moog
Lucio Fabbri - hegedű
Patrick Djivas - basszusgitár
Franz Di Cioccio - ének, dobok
Marco Sfogli - gitár
Roberto Gualdi - dobok
Alberto Bravin - billentyűk, háttér-vokál


Új stúdiólemezzel tért vissza a legendás PFM - itt az új single angol és olasz nyelvű változata!
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás