Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [241. rész]


2017-10-01

A modernkori progresszív zenei műfaj egyik legikonikusabb bandájának kultikus albuma előtt tisztelgünk ma.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 241. rész

CYNIC - 'Veil Of Maya'

A Cynic egy floridai zenekar, mely fontos szerepet töltött be a death metal fejlődésében. Zenéjükben a death metal, a progresszív metal és a jazz zene keveredik. 1993-ban megjelent, 'Focus' című bemutatkozó albumukkal stílusteremtővé váltak, de a következő évben feloszlottak. 2006-ban alakultak újjá és 2008-ban adták ki második lemezüket, a pszichedelikusabb hangvételű, kevésbé agresszív 'Traced in Airt'.

1987-ben alakultak és nagyon fiatalon robbantak be a floridai death metal-színtérre. A kezdeti thrash metalos megközelítést hamarosan felváltotta egy szokatlan, kísérletező hozzáállás, ahogy elkezdték a death metalt vegyíteni a Mahavishnu Orchestra-féle, '70-es évekbeli jazz-rock stílusjegyekkel. 3 demó után a banda két meghatározó egyéniségét, Paul Masivdal gitáros-énekest és Sean Reinert dobost Chuck Schuldiner meghívta a kultikus Death zenekar 1991-es, 'Human' című lemezére vendégszerepelni, ami a Cynic-nek is nagy publicitást biztosított, mert a rajongók és a sajtó egybehangzó dicsérete ellenére is kitartottak amellett, hogy fő zenekaruk a Cynic marad. A Tony Choy basszusgitárossal és Jason Göbel gitárossal kiegészült duó 1991-es demója révén utat talált a Roadrunner istállójába, az ő égiszük alatt kezdték meg bemutatkozó lemezük felvételeit, ám egy szerencsétlen baleset folytán (a Jason Göbel házában lévő stúdiót megsemmisítette egy hurrikán) csak 1993-ban jelenhetett meg a korszakos alapműnek számító 'Focus'.

Choy helyét (aki addigra a szintén hasonló vonalon mozgó Atheist zenekarba igazolt) egy Morrisound stúdióban talált session-zenésszel, Sean Malone-nal egészítették ki. A lemezt egyetlen turné követte - ahol Malone helyén Chris Kringel basszusgitáros szerepelt -, ami után a zenekar feloszlatta magát, de ugyanaz a tagság egyből meg is alakította a Portal névre hallgató formációt Aruna Abrams énekesnővel kiegészülve. A Portal jóval atmoszférikusabb zenét játszott a Cynic-nél, a metal stíluselemek már csak nyomokban voltak felfedezhetőek, lemezkészítésig pedig el sem jutott a csapat. Emléküket egy nehezen beszerezhető 10 számos demó őrzi 1995-ből, amit a szűk réteg, ami ismeri, óriási becsben tart. A Portal feloszlása után a tagok szétszéledtek, Paul Masvidal és Sean Reinert Aeon Spoke nevű alternatív / pop zenekarukban folytatták a zenélést, Jason Göbel a Sean Malone nevével fémjelzett Gordian Knot projektben bukkant fel 1-1 vendégszereplés erejéig (különben felhagyott a zenéléssel), Chris Kringel és Sean Malone pedig különböző jazz formációkban sessionöztek.

Az évek során folyamatosan feltették a régi tagoknak a kérdést, hogy várható-e valamiféle folytatása a Cynic-sztorinak, ám 2007-ig nemigen látszott esély arra,hogy ez megtörténhet. Végül 2007 nyarán egy rövid reunion-turné erejéig összeállt a zenekar, bár Jason Göbel nélkül (az ő helyén David Senescu gitáros szerepelt), illetve samplerről bejátszott hörgéssel. A 2008-ban megjelent 15 év után a második Cynic lemez, 'Traced In Air' címmel, ami egyesek szerint nem kevésbé színvonalas, mint az alapműnek számító 'Focus'. Ezen a lemezen újra csatlakozott a bandához Sean Malone basszusgitáros, Jason Göbel helyén pedig Tymon Kruidenier gitáros hallható, aki a durva vokálokért is felel.

2009 és 2010 folyamán több észak-amerikai és európai turnét is lebonyolított a csapat (többnyire a Meshuggah, a The Faceless, az Opeth és a DragonForce társaságában; közben pedig kiadtak egy speciális mini-lemezt, 'Re-Traced' címmel. 2010 végére duóvá fogyatkozott a banda, mivel Zielhorst és Kruidenier "logisztikai okok" miatt távozott a felállásból. 2011-ben - Sean Malone basszusgitáros közreműködésében - felvettek egy újabb EP-t, 'Carbon-Based Anatomy' címen. Ezt a lemezt Masvidal "filozófiai és zenei kalandozásnak" nevezi. A következő turnék során Brandon Giffin és Max Phelps kísérte az alap-felállást. 2012 tavaszára összeállítottak egy exkluzív demó-gyűjteményt, amit a Season Of Mist adott ki, 'The Portal Tapes' címmel, és még abban az évben stúdióba vonultak, hogy 6 év után felvegyék újabb nagylemezüket, a 'Kindly Bent To Free Us'-t, ami végül 2014 februárjában jelenhetett meg.

Miután 2015 szeptemberében Sean Reinert dobos és Paul Masvidal gitáros-énekes nem tudott megegyezni a zenekar jövőjét illetően, utóbbi úgy döntött, a jövőben session-dobossal lép színpadra (Reinert tehát azóta nem tagja a bandának). A Cynic legutóbbi koncertjein így Matt Lynch (Trioscapes) dobossal egészült ki a trió. Habár manapság kevésbé aktív a Cynic, 2017-ben a Century Media Records kiadott egy 'Uroboric Forms - The Complete Demo Collection 1988-1991' című válogatáslemezt, amin megtalálható a banda összes korai demó-felvétele.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [241. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás