Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [246. rész]


2017-10-18

Ma egy jóval többre érdemes, kevésbé ismert hard rock csapat egyik himnuszát hallgatjuk.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 246. rész

ROXUS - 'Rock 'N' Roll Nights'

A Roxus egy ausztrál hard rock banda volt, ami 1987 és 1993 között működött. Tagjai Juno Roxas énekes, Dragan Stanić gitáros, Darren Danielson dobos, John 'Stones' Nixon basszusgitáros és Andy Shanahan billentyűs voltak. Debütáló, 'Nightstreet' című albumuk 1991 augusztusában jelent meg, és az 5. helyen végzett az ARIA Albums Chart toplistán. Legsikeresebb és legismertebb single-daluk a 'Where Are You Now?' volt, ami aranylemez is lett.

A Roxus 1987-ben alakult, Bah Ragah néven, Melbourne dél-keleti külvárosában, Springvale-ben. Az első felállást Joseph La Ferlita (Joe Cool) gitáros, Darren Danielson (ex-Windsor Jamm) dobos, John 'Stones' Nixon (Windsor Jamm) basszer és Juno Roxas (Party Pies) énekes, valamint Andy Shanahan billentyűs alkotta. A Roxus már a kezdetekben népszerűvé vált hazájában, köszönhetően a rendszeres klub-turnéknak. Egy ausztrál zenetörténész, Ian McFarlane fedezte fel őket, miután felfigyelt "fülbemászó, Van Halen-es hard rock zenéjükre, amit Living Colour-féle funk muzsikával ötvöznek". 1989-ben a Roxus már olyan nemzetközi legendák előtt állhatott színpadra, mint a Poison és a Bon Jovi (ez utóbbiak ausztráliai turnéin). Dragan Stanić gitáros még abban az évben leváltotta Joe Cool-t; később pedig egy híres promóter, Ian (Molly) Meldrum leigazolta őket saját kiadójával, a Melodian / Mushroom Records-szal. Szintén az 1989-es esztendőben adták ki 'Stand Back és 'Body Heat' című single-dalaikat; egy évvel később pedig megjelent egy koncert-EP, amire mindkét szám felkerült, live-verzióban.

1991 áprilisában a Roxus a Warrant ausztrál turnéjának előzenekara volt; azév szeptemberében pedig megjelent bemutatkozó nagylemezük, a 'Nightstreet', ami rögtön felkerült az ARIA-toplista előkelő, ötödik helyére. Ezt annak köszönhetik, hogy néhány hónappal korábban megjelentették a 'Where Are You Now?' című "power ballad" nótát, mit rendszeresen játszottak az ausztrál rock- és pop-rádiók. A single 13. helyen debütált az ARIA chart-on, és 11. lett az AMR Singles toplistán. Az augusztusban bemutatott 'Bad Boys' single szintén ARIA-listás (39.) lett.

1992-ben egy amerikai AOR-maestro, Jeff Paris vállalta el a második Roxus album produceri munkáit. A bandának négy dalt sikerült felvennie a Melbourne-i Platinum Stúdióban ('Invisible Man', 'What You Don't Know', 'Stop Playin' With My Heart', 'All The Way'), de miután Roxas és Stanić Los Angeles-be utazott, hogy Paris révén lekeverjék ezeket a hangfelvételeket, a banda váratlanul, ismeretlen okokból kifolyólag feloszlott. Utolsó koncertjüket 1992 Szilveszterén adták.

A Roxus feloszlása után Juno Roxas szólóban folytatta. Első önálló lemeze 'Far From Here' címmel jelent meg, a Melodian révén, 1994-ben. Később session-zenészként és producerként dolgozott Los Angeles-ben és Melbourne-ben. Stanić helyi szinten folytatta karrierjét, olyan bandákban és projektekben, mint a De-Arrow, az Among Thieves és a Kream. 1993 márciusában Danielson és Nixon belépett a Melbourne rocker Chocolate Starfish együttesbe; Shanahan pedig tanárként folytatta karrierjét az RMIT Egyetemen.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [246. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás