Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Új helyre költöztünk! Új címünk: Újházi Ede utca eleje (Kossuth utca felől).

Hírek

'Hospodi' címmel adta ki új albumát a Bartłomiej Krysiuk-féle BATUSHKA - itt az új klip, a 'Pierwyj Czas'!


2019-07-17

A lengyel "liturgikus black metal" zenekar július közepén kiadta új, 'Hospodi' című albumát.

A Batushka egy lengyel black / doom metal banda, ami eredetileg anonim tagokkal működött, de a szóbeszéd végül beigazolta, hogy a zenekart neves helyi zenészek alkotják. Az alap-felállásban három tag (Варфоломей, Мартин, Христофор) szerepelt, de a koncerteken nyolcan álltak színpadra. A zenekar neve a keleti / szláv ortodox papok megnevezésére használatos Batushka (Батюшка) szó. Keresztény / ortodox imázsuk, dalszövegeik, és zenéjük liturgikus beütése ellenére épp az ellenkezőjét vallják.

A Batushka 2015 decemberében adta ki első, 'Литоургиіа' ('Litourgiya') című nagylemezét. A Witching Hour Productions kiadó limitált, díszdobozos CD-n, bakeliten és digitális formában, 2016 júniusában pedig kazettán is piacra dobta az albumot. A banda következő partnere, a Metal Blade Records 2017. november 3-án a világ minden táján újra kiadta a lemezt.

2018 decemberében Христофор egy Instagram-posztban jelentette, hogy Варфоломей (Bartłomiej “Bart” Krysiuk / Hermh, Dominium) távozik a bandából. Nem sokkal később Варфоломей kiadta saját közleményét a Facebook-on, azt állítván, hogy valójában Христофор lépett ki a bandából... A vitákból kifolyólag a Batushka zenekart felfüggesztették; lévén a két tag perben áll egymással...

Úgy tűnik, a jogokat végül Bart szerezte meg: és mint nemrég kiderült, az új Batushka album 2019. július 12-én jelenik meg, a Metal Blade Records jóvoltából, 'Hospodi' címmel.

A "Hospodi" szót a régi templomos szláv nyelvben használták "Isten" megnevezésére. Zenei tekintetben a 'Hospodi' album "magában foglal minden egyedi elemet, ami néhány évvel ezelőtt különlegessé és kiemelkedővé tette ezt a bandát, ugyanakkor teljesen új és friss, rendkívül egyedülálló hallgatói élményt nyújt".

A tracklista:
01. Wozglas
02. Dziewiatyj Czas
03. Wieczernia
04. Powieczerje
05. Polunosnica
06. Utrenia
07. Pierwyj Czas
08. Tretij Czas
09. Szestoj Czas
10. Liturgiya

A "heves tempóban megfogant, merészen kivitelezett 'Hospodi' album a Batushka debütáló albumának égrengető esszenciáját juttatja egyéni sajátossággal bíró intenzitású, új szintre. "Kezdve a nyitó tétel, a 'Wozglas' lebilincselő kántálásaival, át a 'Dziewiatyj Czas' könyörtelen hangrobbanásán, egészen a 'Wieczernia' lüktető, dark-rockos melodrámáján, ez az album tele van vad és kegyetlen dinamikával, változatos zenei pillanatokkal, túlvilágról szerzett inspirációval és persze 21. századi brutalitással".

"A teljes albumot a Halál Liturgiájának, a holtak imáinak és az ortodox temetkezési rítusok koncepciójára építettük" - jelentette Bart. "Mindez egy epikus rituálé, aminek egyaránt résztvevője a halott és a gyászoló tömeg. Továbbá hazánk számos tradícionális, régi népzenei, elégiális elemét használtuk fel a dalok rögzítése során. Ezeket a folk-nótákat virrasztások alkalmával énekelték annak idején az emberek, az elhunyt személy otthonában. Manapság igencsak kevés idős ember ismeri ezeket a dalokat, de ők még mindig éneklik azokat egyes régiókban. Mi úgy döntöttünk, hogy tovább visszük ezt a hagyományt, és nagyon örülünk neki, hogy ez által az album által nem halnak ki ezek a dalok és rítusok".

A 'Hospodi' albumot több különféle változatban elő lehet rendelni - erről bővebb infók itt találhatók. Íme az első öt ízelítő klip, a 'Polunosznica', a 'Wieczernia', a 'Liturgiya', az 'Utrenia' és a 'Pierwyj Czas' című tétel folytatásos videója:

Másik hír, hogy 2019 májusában váratlanul megjelent egy új Batushka-szám; vagyis mint kiderült, Христофор (azaz Krzysztof Drabikowski, aki egyébként nem más, mint a Hermh és a Heuresis eredeti gitárosa) szintén kézbe vette a dolgokat, és ő is újjáalapította a zenekart.

Nemrég érkezett tehát a hír, hogy a Drabikowski-féle Batushka is új nagylemezzel jelentkezik idén. Ez a lemez 'Панихида' [magyarul: "gyászszertartás"] címmel jelenik meg az év második felében (egyelőre nem biztos, hogy ez is a Batushka név alatt)... A 'Панихида' első nyilvános dala, a 'Песнь 1' alább elérhető.

Hamarosan hírt adunk a további fejleményekről...

Első európai turnéja keretében a Batushka (2017. január 10-én) fellépett a budapesti Dürer Kertben is, a lengyel Arkona együttes társaságában (a koncert teltházas volt). Egy évvel később egy újabb európai turnét bonyolított le a banda. A Pilgrimage Part III nevezetű körút 2018. január 10-én indult a hollandiai Tilburgban, és január 27-én ért véget, a szintén hollandiai Rijssen-ben. A Batushka a svájci avant-gárd black metalista Schammasch, valamint a ritualisztikus / indusztrális death metalban utazó Trepaneringsritualen társaságában rendezte meg ezt a körutat, ami 2018. január 22-én a budapesti A38 Hajót is érintette.

Egyelőre nem tudni, a jelenlegi formációt kik alkotják, és koncertképes-e a Batushka bármelyik változata...


'Hospodi' címmel adta ki új albumát a Bartłomiej Krysiuk-féle BATUSHKA - itt az új klip, a 'Pierwyj Czas'!
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás