Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [250. rész]


2017-11-01

A 2000-es évek egyik legsikeresebb metalbandája zárja ezres rovatunk első negyedét.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 250. rész

TRIVIUM - 'Insurrection'

A Trivium egy amerikai heavy / thash metal banda, ami a floridai Orlando-ban alakult 1999-ben. Miután 2004-ben a Roadrunner Records-hoz igazoltak, onnantól kezdve  stúdióalbumot és több mint 20 single-dalt adtak ki. Nagylemezeikből világszerte közel másfél millió kelt el.

Nevüket a Septem Artes Liberates középkori tanítási rendszer első fokáról vették. Első kiadványuk egy 2003-ban kiadott demó volt, melyre a német LifeForce kiadó azonnal felfigyelt és még abban az évben piacra tudták dobni első nagy lemezüket 'Ember to Inferno' címmel. Innen a karrierjük már csak felfelé ívelt. Az albumot sok amerikai turné követte; a felfutóban lévő metalcore-undergroundban pedig futótűzként terjedt a nevük.

A következő albumuk 2005 elején jelent meg 'Ascendancy' néven, de már az amerikai álom metal-kiadónál, a Roadrunner Records-nál; akiknek köszönhetően az album eljutott a világ összes tájára és a Trivium név beírta magát a metal-történelembe. Zenéjük jócskán kitűnt a sok egymást utánzó metalcore együttes közül. Az 'Ascendancy'-nak hihetetlen sikere volt az egész világon, főleg Amerikában és Angliában. Az albumról öt szám lett kiválasztva klipkészítésre, a 'Like Light To The Flies', az 'A Gunshot To The Head Of Trepidation', a 'Pull Harder On The Strings Of Your Martyr', a 'Rain' és a 'Dying In Your Arms'. A Kerrang! magazinnál ez lett az év albuma. Nagy-Britanniában százezer példány kelt el belőle; ezáltal pedig kiérdemelte az aranylemez minősítést.

A 2006-os év is egy kész sikersorozat volt a Trivium számára, hiszen számos díj elnyerése után (például Golden Gods Award díjak: Golden God – Matt Heafy, Legjobb Dobos – Travis Smith, Legjobb Élő Banda – Trivium) kiadták új albumukat 'The Crusade' címen. Ezzel az albummal tényleg bebizonyították, hogy nem egy hétköznapi metalcore együttes, hanem nagyon is különb. Ezt az albumot a korai Metallica stílusú thrash metal újjáéledéseként definiálták a kritikusok. A 'The Crusade' turnéján egyenesen a Metallica és az Iron Maiden előzenekaraként léphettek fel; de színpadra álltak a Machine Head, az Arch Enemy és az Annihilator társaságában is.

Következő, 'Shogun' című albumukat Nick Raskulinecz producerrel vették fel. A 'Shogun' - ami minden eddigi albumuknál több thrash-hatást és hörgős vokált visel magán - 2008 szeptemberében jelent meg, és már az első héten 24 ezer példány kelt el belőle az Egyesült Államokban (a Brit Rock Albums Chart-on első lett). A promóció egy világkörüli turné keretében zajlott, ám eközben Travis Smith dobos kilépett a bandából - helyét pedig a dob-technikus, Nick Augusto vette átmenetileg át.  Később a zenekar felvette a God Of War III videójáték betétdalt ('Shattering the Skies Above'), ami egy Sepultura-feldolgozással ('Slave New World') kiegészítve jelentettek meg kislemez formájában.

Ötödik stúdióalbumuk - ami zeneileg leginkább az 'Ascendancy'-hoz hasonlítható - 'In Waves' címmel jelent meg 2011 augusztusában. Ezt a lemezt szintén nagyra méltatják a rajongók és a kritikusok a világ minden táján. Az 'In Waves' promóciója keretében több alkalommal is megjárta Európát és Észak-Amerikát a banda - többek közt az In Flames és a Ghost társaságában. Emellett fellépett a Trivium többek közt a világhírű Download fesztiválon is.

A hatodik Trivium albumot a Disturbed frontembere, David Draiman producelte; keverését pedig a legendás Colin Richardson (Fear Factory, Slipknot, Canniba Corpse, stb.) végezte el. A 2013-as 'Vengeance Falls' megjelenését megelőzően Nick Augusto is távozott a bandából - helyére Mat Madiro érkezett. Ezt az albumot a banda 2013 októberében teljes egészében megosztotta saját honlapján (Trivium.org).

A 'Vengeance Falls' folytatása 'Silence in the Snow' címmel jelent meg 2015-ben, rajta három videoklipes single-dallal ('Silence in the Snow', 'Dead and Gone', 'Until the World Goes Cold'), melyek közül kettőt már az korábban, az azévi Bloodstock fesztiválon bemutattak élőben. Zeneileg minden eddiginél dallamosabb, szinte hard rockos hangzást produkált ez esetben a csapat. 2015 decemberében újabb dobos-csere történt: Madior-t az a Paul Wandtke váltotta le, akit a Dream Theater gitárosa, John Petrucci és dobosa, Mike Mangini ajánlott a bandának

A 2016-os év elejét turnézással, második felét pedig dalszerzéssel töltötte az új felállású Trivum. A banda Josh Wilbur (Lamb Of God, Gojira) producerrel vette fel új nagylemezét, a kaliforniai Santa Ana-beli Hybrid Stúdióban. A 'The Sin and the Sentence' című alkotás a Matt Heafy (ének, szólógitár), Corey Beaulieu (gitár, vokál), Paolo Gregoletto (basszusgitár) és Alex Bent (dobok) alkotta csapat első albuma (Bent 2017 elején váltotta Wandtkét). Az album 2017. október 20-án jelent meg; ezt pedig egy nagyszabású amerikai turné követte, az Arch Enemy, a Fit For An Autopsy és a While She Sleeps társaságában.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [250. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás