Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [251. rész]


2017-11-05

Vérbeli tradícionális folk metal szól a mai napon!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 251. rész

SVARTSOT - 'Gravøllet'

A Svartsot egy Dániából származó folk metal zenekar. Az első felállás Randers városában jött össze, 2006 augusztusában (még Skoll) néven. Eleinte még black metal stílust képviselt a banda, de 2005-től - ahogy elindultak az első nagylemez dalszerzői munkálatai - egyre inkább felvették a folk metalra jellemző elemeket zenéjükbe (ezzel együtt nevezték át a bandát Svartsot-ra, ami "fekete kórt" jelent).

Az első Svartsot album 2007 novemberében jelent meg, 'Ravnenes Saga' címen, a Napalm Records jóvoltából. Ezt a lemez világszerte dícsérik a kritikusok - sokan a modernkori folk metal egyik legkiemelkedőbb alkotásának tartják.

2008 végén négy tag (Michael Lundquist Andersen, Niels Thøgersen, Claus B. Gnudtzmann és Martin Kielland-Brandt) is kilépett a bandából, mondván más elképzeléseik vannak a zenei irányzat tekintetében. Velük együtt távozott Stewart Lewis furulyás is, aki felesége súlyos betegségére hivatkozott. Ezután átmenetileg Cris Frederiksen gitáros-vokalista maradt az egyetlen tag, azonban ő néhány hónappal később új felállást talált maga köré: 2009 februárjától Hans-Jorgen Martinus Hansen és Thor Bagen, valamint James Atkin, Frederik Uglebjerg és Michael Alm egészítették ki a bandát. Rajtuk kívül egyébként még többen megfordultak az együttesben.

2010-ben megjelent a második album, a 'Mulmets Viser', ami - köszönhetően annak, hogy Cristoffer J.S. Frederiksen maradt továbbra is a dalszerző és a gitáros - a tagcsserék ellenére is megtartotta a Svartsot zenei identitását. A 'Mulmets Viser szintén pozitív reakciókat váltott ki a kritikusokból és rajongókból egyaránt. Ezen felbuzdulva egy évvel később felvették és kiadták a harmadik nagylemezt, ami a 'Maledictus Eris' címet viseli. A két album felvételei közt eltelt rövid idő ellenére ez utóbbi is nagy elismerésekben részesült.

2012-ben újabb tagcserék következtek, de az alap-mag ezután már stabil maradt. Néhány turné és egy hosszabb szünet után megszületett a negyedik album, a 'Vældet', amit 2015 februárjában adott ki a Nail Records. Ez az album egyfajta visszatérés a korai, 'Ravnenes Saga'-érához, lévén ez esetben az előbbi albumoknál jobban érvényesülnek a tradícionális folk-metal hatások.

www.svartsot.dk

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [251. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás