Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

Jövőre ünnepli fennállása 50. évfordulóját a JETHRO TULL


2017-11-14

Az egyetemes rocktörténelem egyik legeredetibb hangzású, és egyik legismertebb zenekara, az Ian Anderson vezette Jethro Tull bejelentette 2018-as ünnepi turnéját.

Az együttes jövőre ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Ezen alkalomból rendeznek meg nagyszabású észak-amerikai turnét 2018 nyarán. Az ünnepi körút május 30. és szeptember 11. között kerül megrendezésre. A dátumok és állomások listája, valamint a jegyinfók a banda hivatalos honlapján érhetők el.

1968 elején több, sikertelen helyi együttesben szerencsét próbált, éhező és nyomorúságban élő fiatal brit zenészek egy csoportja gyűlt össze a London északi részén fekvő Lutonban. A blues szeretete, a különböző zenei stílusok tisztelete és ismerete hozta őket össze, és kitartásuknak köszönhetően Dél-Anglia szórakozóhelyein és klubjaiban lassanként megnyertek maguknak egy kicsiny, de lelkes helyi közönséget. Az áttörést az hozta meg számukra, amikor felajánlották nekik, hogy lépjenek fel csütörtök esténként a sohoi Wardour Streeten lévő, híres londoni Marquee Klubban.

A korai Jethro Tull 1968 vége felé adta ki első blues irányultságú albumát 'This Was' címmel, majd 1969-ben jelent meg a sokkal egyedibb jellegű és eklektikus beütésekkel teli 'Stand Up', majd ezt követte egy sorozat kislemez, többek között a 'Living In The Past' is. Ezután megjelent a 'Benefit', az 'Aqualung' és a 'Thick As A Brick', melyek meghozták számukra a nemzetközi hírnevet is. A bandában számos tagcsere volt, de a karizmatikus frontember és zeneszerző, fuvolás és énekes Ian Anderson maradt, és a számos zenei reinkarnációt követõen máig ő vezeti a csapatot.

A hetvenes évek közepére a Jethro Tull a világ egyik legsikeresebb együttesévé vált, ismertségében és népszerűségében felvéve a versenyt a Led Zeppelin-nel, Elton Johnnal, sőt még a Rolling Stones-szal is. Ez egy kissé meglepő volt egy olyan csapattól, melynek kifinomult és emelkedett extravagáns stílusa eléggé távol állt az akkori korszak pop- és rock zenei elvárásaitól. A nyilvánvalóan nem tömeges kereskedelmi fogyasztásra szánt Jethro Tull, mára 30 albummal és több mint 50 milliónyi eladott lemezzel büszkélkedhet.

50 év eltelte után − mely időszakban természetesen voltak mélypontok, csúcspontok és egyszerű hétköznapok is −, a Jethro Tull még mindig közel száz koncertet ad évente. Miközben a bandában kitűnő zenészek váltották egymást a különféle posztokon, máig az alapító Ian Anderson maradt az együttes meghatározó tagja. A jelenlegi felállásban - Anderson mellett - egy új dobos, Scott Hammond kezeli az ütőhangszereket; míg John O’Hara zongorán és tangóharmonikán, David Goodier basszusgitáron, Florian Opahle pedig elektromos és akusztikus gitárokon játszik.

A zenekar jelenleg is hozza a Jethro Tull eredeti zenei hangzását, annak minden változatosságával és mélységével egyetemben, és a világ bármely pontján lépjen is fel a banda, a rajongóknak − legyenek akár idősek, vagy fiatalok, vagy a rock, a népi, a jazz vagy a klasszikus zenei stílusok iránt elkötelezettek −, fantasztikus koncertélményben lehet részük.


Jövőre ünnepli fennállása 50. évfordulóját a JETHRO TULL
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás