Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

Speciális kiadvánnyal készül a DISCHARGE fennállásának 40. évfordulója alkalmából - itt egy korábban ki nem adott dal, a 'Descending Into Madness'!


2020-02-05

A brit crust legendák debütáló, 'Realities Of War' című kislemeze óta immáron 40 év telt el. Azóta is őket tartják számon a hardcore punk műfaj és az általuk feltalált stílus, a D-beat pionírjaiként.

Az angol hardcore punk csapatot 1977-ben alapította Terry "Tezz" Roberts énekes és a Tony "Bones" Roberts - Royston "Rainy" Wainwright gitáros ikerpár. Debütáló, 1982-es 'Hear Nothing See Nothing Say Nothing' lemezük, és az ezt követő 10 évben megjelent single-dalaik révén a crust és a D-beat műfaj zászlóvivőjének kikiáltott Discharge-ot manapság olyan bandák tagjai jegyzik hatásként, mint a Metallica és az Anthrax.

40 év elteltével a Discharge politikai üzenete jelenleg relevánsabb, mint valaha. A csapat manapság is teltházas klubokban és világhírű fesztiválokon ad koncertet; arról nem is beszélve, hogy a 21. században is aktívan gyártják a toplistás single-dalokat és albumokat.

Megünnepelvén fennállásuk 40. évfordulóját, a Discharge 2020. február 21-én kiad egy 'Protest and Survive - The Anthology' című kollekciót, ami egy 2CD-s digipak / dupla LP-kiadvány, mely összesen 53 válogatott dalt foglal magában, és egy 20 oldalas szövegkönyvvel van kiegészítve.

A Discharge-sztori valójában jóval korábban indult, mint a 'Realities Of War' megjelenése. 1977 elején Roy ‘Rainy’ Wainwright gitáros hozta létre a banda Terry ‘Tezz’ Roberts énekessel - hozzájuk pedig Nigel Bamford basszusgitáros, Tony ‘Acko’ Atkinson dobos és Tezz testvére, ‘Bones’ (Tony Roberts) csatlakozott. Kezdetleges, unaloműzésből született demó-felvételeiket még a tinédzser frusztráció, lázadás és a punk műfajra jellemző, fiatalos lendület jellemezte. Ekkoriban különösen nagy rajongói voltak a Sex Pistols-nak, ami érezhető hatással volt korai dalaikra.

A 'Realities Of War' hatalmas sláger lett világszerte - köszönhető ez többek közt a híres rádiós DJ-nek, John Peel-nek, aki rendszeresen játszotta a nótát, mely ezáltal 44 héten keresztül trónolt a UK Independent Chart-on. Az első kislemezt követte a 'Fight Back' című EP, ami már egy kiforrottabb hangzást és magasabb szintű társadalmi tudatosságot prezentált a banda részéről. A frontember, Cal azonban továbbra is a rendszer, a korrupt intézmények, a háború igazságtalanságai, a minimalista értékteremtés ellen lázadó dalszövegeket szerzett, szembemenvén ezzel az akkoriban kisikló anarcho-punk színtérrel.

A harmadik Discharge EP, a 'Decontrol' 1980 végén jelent meg a Clay kiadó jóvoltából. Ekkorra érte el a banda teljes potenciálját, és vált fontos tényezővé a punk-szcénán (a ‘Decontrol’ a 2. helyet érte el az Indie Charts toplistán); az 1982-es 'Hear Nothing See Nothing Say Nothing' album pedig a tényleges kezdete volt a zenekar jövőbeni siker-szériájának.

Amit a Discharge alkotott - vagy ha úgy tetszik, a "világra szabadított" - immáron 4 évtizede meghatározza a punk-színtér közhangulatát. Jelenleg is épp ugyanolyan befolyásos a banda, mint annak idején - legyen szó extrém metal zenéről, vagy épp szimpla punkról, a Discharge könyörtelen energiája jelentős erőt képvisel a világban. Ha meghallod zenéjüket, garantáltan megváltozol. Ezt az életérzést összegzi a 'Protest and Survive - The Anthology' című kaidvány, mely hűen reprezentálja a banda dicső örökségét; mégpedig a legnagyobb klasszikusok, néhány újradolgozott dal és ritka / kiadatlan felvételek révén. Megállás pedig továbbra sincs - a remálom folytatódik...

A 'Protest and Survive - The Anthology' című kiadvány előrendeléséről és tartalmáról bővebb infókat itt lehet találni. Ízelítőképpen alább meghallgatható egy korábban ki nem adott demó-felvétel, a 'Descending Into Madness':


Speciális kiadvánnyal készül a DISCHARGE fennállásának 40. évfordulója alkalmából - itt egy korábban ki nem adott dal, a 'Descending Into Madness'!
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás