Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [257. rész]


2017-11-26

Svájc egyik legsikeresebb rockbandájának 2005-ös slágerét hallgatjuk ma.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 257. rész

GOTTHARD - 'Anytime Anywhere'

A Gotthard egy svájci hard rock együttes, mely az ország egyik legismertebb zenekara (a legendás Krokus mellett). A banda világszerte több millió lemezt adott el; hazájában számtalan arany- és platinalemezzel, sőt dupla és tripla platina lemezzel is büszkélkedhet.

A Gotthard Svájc olasz-nyelvű részén, Lugano városában alakult 1991-ben. Nevük nemcsak a legnagyobb svájci hágóra, de az annak névadójául is szolgáló római katolikus szentre is utal. Emellett egyes értelmezések szerint a zenekar logójában látható fordított T-betű kettéválasztja az együttes nevét és ezáltal angol nyelvi játékot sejtet, mely a '80-as évek hair metal-zenekaraira jellemző szexualitást villantja fel.

A zenekart a kezdetektől felkarolta és segítette Chris von Rohr, a szintén svájci Krokus együttes legendás alapítója. Segítségével a BMG ajánlott lemezszerződést a zenekarnak, és már 1992-ben megjelenhetett a 'Gotthard' címre hallgató debütáló albumuk. Ezt követően a banda albumai rendre megtalálhatók voltak mind a svájci, mind az európai (különösen német és osztrák) slágerlisták helyezettjei között. 1996-ban csatlakozott az alapítókhoz Mandy Mayer gitáros, aki korábban a Krokus-ban és az Asia-ban is megfordult.

Az együttesre egyértelmű zenei hatással volt a Led Zeppelin, a Deep Purple, valamint a korai Van Halen és különösen a Whitesnake. Tiszteletük jeleként feldolgozták többek között az 'Immigrant Song' című Led Zeppelin-dalt, valamint a Deep Purple által ismertté tett 'Hush' című számot.

A Gotthard-életmű középső albumai, az 1997-es akusztikus 'D-Frosted' című lemeztől kezdődően egészen a 2003-as 'Human Zoo' korongig jellegzetesen könnyebben emészthető, a nagyközönség számára is befogadható rock-albumok. A zenekar életében a váltás a keményebb hangzásvilág irányába 2003-ban azután következett be, hogy megváltak Chris von Rohr producertől, és Mandy Mayer gitáros helyére Freddy Scherer érkezett. Ezzel párhuzamosan az együttes kiadót is váltott és a Nuclear Blast-tal kötött szerződést. Az eredeti hangzáshoz való visszakanyarodás nem ártott a zenekar népszerűségének, sőt, 2004-ben a svájci olimpiai dalt, a 'One Team, One Spirit'-et is ők jegyezték. Emellett pedig a zenekar életében először, 2008-ban, 'Domino Effect' című albumával elnyerte a legjobb svájci rock-lemez díját is (Swiss Music Award, «Best Album Pop/Rock National»).

A zenekar következő lemeze ('Need To Believe' címen) 2009 szeptemberében jelent meg. Ezt megelőzően a Deep Purple társaságában koncerteztek, míg 2009-ben és 2010-ben a Europe-pal indultak közös világturnéra.

2010. október 5-én a zenekar frontembere, Steve Lee az Amerikai Egyesült Államokban motoros túrán vett részt, mely során Las Vegas közelében - vétlen félként - 47 éves korában halálos balesetet szenvedett. A zenekar utolsó koncertjére Steve Lee-vel a mikrofon mögött 2010. augusztus 22-én került sor a svájci Gampel Open Air fesztiválon.

Több mint egy évvel a legendás frontember halálát követően a Gotthard végül megtalálta új énekesét. Noha számos ismert név is felmerült a zenekar körül; így többen vélték úgy, hogy Jeff Scott Soto, vagy éppen Tommy Heart lehet a befutó. Az együttes azonban egy mindaddig európai szinten ismeretlen énekes mellett döntött: az új frontember az 1971-ben a svájci Lausanne városában született, de Ausztrália földjén nevelkedett Nic Maeder lett. Az énekes korábban egyetlen albumot jelentett meg testvérével, Sebastiannal közösen alapított Maeder nevű rockbandával. Marc Lynn basszusgitáros nyilatkozata szerint: "Rögös út vezetett idáig és a jelentkezők egyedisége miatt nehéz volt meghozni a végső döntést. Nic Maeder esetében azonban mindannyian nagyon hamar úgy éreztük, hogy mind zeneileg, mind emberileg megvan köztünk a szükséges kölcsönhatás."

A Gotthard új reinkarnációja eddig három stúdióalbumot adott ki (2012 - 'Firebirth', 2014 - 'Bang!', 2017 - 'Silver'). A legutóbbi, 'Silver' című lemez a banda fennállásának 25. évfordulóját fémjelzi - címe a 25 éves házasság jelképes színére, az ezüstre utal (a hagyományok szerint negyedévszázados házassági évfordulókra ezüstből készült ajándékot szokás adni).

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [257. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás