Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [261. rész]


2017-12-10

A '90-es évek skandináv black metal-színterének egyik legendás alkotásával jelentkezünk ma.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 260. rész

THY SERPENT - 'Chambers Of The Starwatcher'

A Thy Serpent egy finn black metal banda, amit Sami Tenetz gitáros alapított 1992-ben. A projekt eredetileg Tenetz szóló-formációjaként működött; 1995-ben azonban kiteljesedett a felállás.

A Thy Serpent 1994-ben és 1995-ben kiadott egy-egy demó-lemezt, aminek köszönhetően Tenetz szerződést kapott a Spinefarm Records kiadótól. A felállást ekkor Azhemin (ének, basszusgitár, billentyűk), Agathon (dobok, vokál) és Luopio (basszusgitár) tette teljessé. Ők vették fel és adták ki a debütáló nagylemezt, ami a 'Forests of Witchery' címet viseli.

A szimfónikus black metal műfaj egyik alapműveként emlegetett 'Forests of Witchery' albumot 1996-ban adta ki a Spinefarm. Ezen a lemezen szerepel a Thy Serpent egyik legismertebb száma, az 'Only Dust Moves...', ami egy évvel később a Nightwish nevével fémjelzett split-albumon ('The Carpenter') is megjelent.

A Thy Serpent második kiadványa a 'Lords of Twilight' című EP, amin főként az első két demó-lemez dalainak újradolgozott verziói szerepelnek. '98-ban megjelent a második nagylemez, a 'Christcrusher', ami stílusát tekintve jóval inkább a tradícionális black metal zene irányába hajlott, az első stúdióalbumhoz viszonyítva. A zenekar azonban mégsem black metalistának nevezte magát; annál inkább az "anti-keresztény dark metal banda" megnevezést használták (szerintük a black metal a sátánizmushoz kötődik; a tagok közül pedig senki nem tekinti annak magát - szimplán vallás-ellenesként definiálják magukat). Ezen az albumon egyébként már csak hárman zenélnek; lévén Luopio addigra kilépett a felállásból (a basszusgitárt Azhemin vette át).

Később újabb felállásbeli változások következtek: '99-ben Agathon is kilépett a bandából; helyét pedig Teemu Laitinennek adta át. A szólógitárosi posztra Tomi Ullgrent vették be. Ebben az évben rögzítették a 'Death' című mini-albumot, amit szintén a Spinefarm Records adott ki, a 2000-es év őszén.

Annak ellenére, hogy a Thy Serpent azóta nem adott ki újabb albumot, a banda mégsem oszlott fel, és nagy ritkán koncerteket is ad. Sami Tenetz többnyire másik zenekarával, a hasonló stílusban utazó Beherit-tel van elfoglalva; míg Azhemin a Soulgrind és a Wanderer együttesek tagja. 2007 óta Marko "Baron" Tarvonen (Barren Earth, Moonsorrow, October Falls) a Thy Serpent dobosa; 2010-ben pedig visszatért Luopio is a felállásba.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [261. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás