Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [262. rész]


2017-12-13

Ma egy népszerű brit gitáros kevésbé ismert szóló-munkásságát elevenítjük fel.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 262. rész

ANDY TAYLOR - 'I Might Lie'

Andrew Arthur Taylor angol gitáros, zenész, dalszövegíró és producer, 1961. február 16-án született Cullercoats-ban. Leginkább a világhírű Duran Duran és Power Station tagjaként ismert, noha szólókarrierrel is próbálkozott és producerként olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Robert Palmer, Rod Stewart, a The Almighty, a Thunder, a Love And Money, Mark Shaw, a Then Jerico, C. C. Catch, Paul Rodgers és Belinda Carlisle.

Cullercoats-ban nőtt fel és a tanulmányait a Marden High School-ban végezte. Tizenegy évesen kezdett el gitározni tanulni és hamarosan helyi bandákhoz csatlakozott. Tizenhat éves korában saját bandát alapított. Kimaradt az iskolából, hogy különböző zenekarokkal turnézhasson Angliában és Európában, ahol klubbokban és légibázisokon is fellépett.

1980 áprilisában visszatért Birmingham-be és csatlakozott a Duran Duran-hez (John Taylor, Nick Rhodes, Roger Taylor), amely májusban megkapta az énekesét is Simon Le Bon személyében. Következő évben elkészült a zenekar debütáló albuma, amellyel hatalmas sikert arattak, 1982-ben pedig a második album, a 'Rio' megjelenésével már az egész világ a lábuk előtt hevert. A siker gyorsabb tempót diktált, így 1983-ben megjelent 'Seven and the Ragged Tiger', 1984-ben pedig az 'Arena' című koncertalbum. Taylor addigra komolyan rászokott a kábítószerre és ez, valamint a zenésztársaival való, egyre gyakrabbá váló vitái megmérgezték a kapcsolatukat.

1985-ben kivált a Duran Duran-ből és csatlakozott a szintén távozó John Taylor-hoz - együtt alapították meg a Power Station nevű rockbandát, Tony Thompson és Robert Palmer társaságában. New Yorkban készítették el a debütáló albumukat, amely nagy sikert aratott, majd turnéra indultak.

Ezután Los Angeles-be költözött és szólókarrierbe kezdett. 'Take It Easy' című kislemeze hatalmas sikernek örvendett és az American Anthem című film főcímdala lett. Neki köszönhető a Miami Vice II egyik szerzeménye is, a 'When The Rain Comes Down'. Szólóalbuma, a 'Thunder' 1987-ben jelent meg, amit világkörüli turné követett. Az USA-ban nagy sikert aratott, de szülőhazájában nem sok figyelmet szenteltek neki. Második albuma, a feldolgozásokból álló 'Dangerous' még kevesebb figyelmet keltett 1990-ben.

Ezután teljes erővel a producerkedésnek szentelte magát és számos sikeres brit bandával dolgozott együtt a kilencvenes években. 1994-ben részt vett a Power Station egyesülésén, és új albumot  is készítettek 'Living in Fear' címmel (John Taylor nélkül, aki éppen egy rehabilitációs intézetben volt). A felvételek idején váratlanul elhunyt Bernard Edwards - ennek ellenére megdöbbent társai az albumot befejezték, majd Japánban és az USA-ban turnéztak.

2001-ben Taylor csatlakozott a Duran Duran-hez, hogy 1985 óta először ismét együtt dolgozzanak az eredeti felállásban. A 2004-ben megjelent 'Astronaut' című ablum hatalmas sikert aratott világszerte, és a banda hosszú turnéval ünnepelte a visszatérést. 2006-ban ismét stúdióba vonultak, de akkor Taylor örökre búcsút vett a bandától - kibékíthetetlen ellentétek miatt.

2007 novemberében Sarah Eaglesfield-del megalapította a RockAffairs.com-ot - a honlapon olyan bandák népszerűsíthették a dalaikat ingyen, akik még nem álltak szerződésben egyetlen lemeztársasággal sem. 2008 júniusában átadta a weblap kezelését Eaglesfield-nek. 2011 óta Taylor a RockAffairs Ltd tulajdonosa az Egyesült Királyságban; azóta azonban nem hallatott magáról, és teljesen visszavonult a zenei életből.

2008-ban nagy port kavaró önéletrajzi könyvet jelentetett meg Wild Boy: My Life in Duran Duran címmel, amelyben őszintén írt az életéről, alkohol- és kábítószerfüggőségéről, valamint a Duran Duran-nel töltött éveiről.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [262. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás