Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [263. rész]


2017-12-17

Ma egy legendás, többszörös aranylemezes magyar együttes zenél.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 263. rész

NAPOLEON BOULEVARD - 'Mi Van Velem?'

A Napoleon Boulevard 1985-ben alakult magyar rockzenekar. A csapatot a progresszív, instrumentális rockot játszó Solaris tagjai hozták létre, Vincze Lilla énekesnővel. 1986-ban az Interpop fesztiválon tűntek fel 'Kérlek, ne félj' c. dalukkal. Az együttes első felállása 1990-ben szűnt meg.

Az első dalok megszületése idején még a Solaris is létezett; fellépésein a Napoleon Boulevard volt az előzenekar, majd Lilla lement, a többiek átöltöztek, és Solaris néven folytatták.

1986-ban aztán a Solaris egy jó időre elbúcsúzott közönségétől. Nyáron a Napoleon Boulevard elindult az I. Interpop fesztiválon, ahol az 'Ugye, eljönnek ma a repülők' (hivatalos címe: 'Kérlek, ne félj') első díjat és közönségdíjat nyert. Szeptemberre elkészültek az első nagylemez felvételei, az újságokban elindult nyilvános polémia miatt azonban, amely megkérdőjelezte a zenekar szándékait „a repülők eljövetelével” kapcsolatban, az album egy ideig nem jelenhetett meg.

A vita egészen 1987 tavaszáig folyt. Akkor végre eldőlt, hogy a zenekar nem akar bombázást. A lemez fél év késéssel zöld utat kapott.

A 'Napoleon Boulevard I.' napok alatt aranylemez lett - 150 000 példány fogyott el belőle.

Mire a Hungaroton átadta az aranyszínűre futtatott bakelitet, már kész volt a következő album.

A 'Napoleon Boulevard II.' 1987 őszén, alig pár hónappal az első után jelent meg, ennek ellenére elérte a százezres példányszámot - egy éven belül másodszor.

A következő album dalait a Hungaroton még megjelenés előtt kiküldte a Warner Austriának, majd a londoni Warnernek is. Mindkét helyről producer érkezett, hogy megkezdjék az angol nyelvű változatok kidolgozását.

Így jött el 1988 ősze. Megjelent a Napoleon Boulevard mindmáig legsikeresebb albuma, a 'Júlia nem akar a földön járni…'. Közel 300,000 példányban fogyott el. A 'Júlia' az év dala lett, Lilla az év énekesnője. TV-fellépések, újabb videoklipek, koncertek következtek.

1989 tavaszán kiutaztak a Midemre. A 'Mylord' eredeti, francia nyelvű átdolgozását és 'Uram, segíts!' című daluk 'No more walls!'-ra keresztelt angol változatát játszották. Megállapodás született a müncheni és londoni felvételekről.

Eközben idehaza párhuzamosan zajlottak a negyedik album, a 'Mennyből az angyal…' stúdiómunkái. Újabb aranylemez; majd eljött az utolsó turné ideje.

1990-ben megjelent a következő Napoleon Boulevard lemez, a 'Legyetek jók, ha tudtok…'. Ezt az albumot - ami szintén aranylemez lett - már más felállásban készítette a zenekar.

Az eredeti felállás zenészei legközelebb 1995-ben játszottak együtt, a Solaris los angelesi koncertjén, amikor váratlanul föltámadt a már elfelejtettnek hitt Solaris-legenda.

Elképesztő mennyiségű koncert, nívódíjak, Emerton díj és népszerűségi szavazások számtalan első helye - bármilyen hihetetlen is, de a Napoleon Boulevard röpke négy év leforgása alatt több, mint 1 millió hanghordozót adott el.

2010-ben újra összeállt a Napoleon Boulevard. A SYMA csarnokban adtak nagyszabású visszatérő koncertet január 30-án. Azóta újra folyamatosan koncerteznek, részben új felállásban. Ebben az évben jelent meg visszatérő stúdiólemezük, a 'Világfalu'.

Lilla és a Napoleon Boulevard aktuális tevékenységeiről a zenekar hivatalos honlapján lehet friss infókat találni:

www.napoleonboulevard.com

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [263. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás